Valeriana – remediu pentru somn, anxietate, picioare neliniștite

Te numeri printre femeile care caută un tratament naturist pentru insomnie, anxietate sau sindromul picioarelor neliniștite? Bucură-te să afli că valeriana poate răspunde la toate aceste provocări.

Atunci când nu poți dormi, nu ai cum să speri la o noapte odihnitoare și o zi productivă. Stresul sau chiar oboseala excesivă pot contribui la apariția insomniei.

Tratament insomnie, anxietate, picioare nelinistite

Tratament insomnie, anxietate, picioare nelinistite: Jcomp – www.freepik.com

Valeriana, planta somnului

Circa 30% din populația lumii suferă de insomnie ocazională. Deși cauza acestor probleme se află undeva în starea noastră spirituală (conflicte, griji excesive, supărare, nemulțumire), există remedii naturale care ne pot ajuta.

Valeriana este o plantă pe care trebuie să o adaugi neapărat în dulapul tău cu remedii. Utilizările ei în probleme de somn și anxietate datează din cele mai vechi timpuri. Grecii și romanii o foloseau în antichitate ca leac pentru dureri de cap, palpitații, neliniște sau agitație. Studiile moderne au confirmat eficacitatea ei în acest domeniu.

Valeriană pentru insomnie

Rădăcina de valeriană este considerată una din cele mai bune plante pentru somn. Datorită faptului că te ajută să dormi mai bine și să te odihnești, contribuie și la reducerea oboselii de a doua zi.

Mai mult decât atât, valeriana exercită un efect calmant asupra minții și a corpului atunci când ești cuprins de o stare de anxietate. Aproape jumătate din cei care au probleme de somn se confruntă și cu anxietate.

Această plantă acționează la fel ca melatonina (hormonul somnului). Adică induce o stare de relaxare și predispoziție spre somn. Nu-i de mirare cum de reușește acest lucru, dat fiind conținutul său de GABA (acid gama-aminobutiric). Acest neurotransmițător are efecte calmante asupra mentalului și a organismului.

Valerian conține de asemenea acid valerenic – un compus care ajută la menținerea unor niveluri optime de GABA în corp. Prin urmare, consumul de valeriană asigură un organism mai calm și mai relaxant.

Alți doi compuși din valeriană importanți pentru somn și liniștea creierului sunt hesperidina și linarina. Acești compuși chimici calmează amigdala cerebrală – o regiune din creier responsabilă cu procesarea emoțiilor.

Citește și: Valeriană cu miere – remediu pentru depresie, anxietate, afecțiuni digestive și cardiace cu substrat nervos

Studiile au arătat că valeriana funcționează mai bine decât placebo la pacienții cu insomnie. Extractul de valeriană i-a ajutat pe aceștia să adoarmă mai repede și să obțină un somn mai calitativ.

Cei mai câștigați au fost participanții care aveau probleme de somn, precum și fumătorii.

Valeriana pentru anxietate

Între insomnie și anxietate există un cerc vicios. Din cauza insomniei poți deveni agitat și anxios, iar din cauza anxietății nu te poți odihni cum trebuie.

Datorită efectului calmant asupra sistemului nervos central, valeriana reduce stresul și îmbunătățește starea psihică, potrivit unui studiu de 4 săptămâni. Același rezultat a fost obținut și pe pacienți cu anxietate cauzată de medicamente.

Valeriana reduce oboseala

Una din cele mai notabile consecințe ale nedormitului este oboseala de a doua zi. Potrivit unui studiu, persoanele care au luat un supliment cu valeriană cu o oră înainte de somn au dormit mai bine și au fost mai puțin obosite în ziua următoare. Tratamentul a durat 2 luni.

Valeriana pentru picioare neliniștite

Așa cum o spune și numele acestei afecțiuni, sindromul picioarelor neliniștite înseamnă mișcarea incontrolabilă a picioarelor în poziție relaxată.

Mai bine spus, persoanele care suferă de această tulburare au tendința de a se foi în pat atunci când încearcă să adoarmă. Din cauza acestui sindrom, fie se trezesc deseori în timpul nopții, fie nu reușesc să atingă un somn mai profund.

Valeriana nu este un tratament pentru sindromul picioarelor neliniștite. Însă poate ajuta la relaxarea corpului și reducerea simptomelor. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu de 2 luni. Participanții care au luat valeriană s-au odihnit mai bine și au fost mai puțin obosiți a doua zi.

Valeriana pentru stres

După toate cele prezentate mai sus, este evident că valeriana poate fi utilă în controlul stresului. Studiile au arătat că această plantă reduce stresul mental și normalizează tensiunea arterială.

Valeriana îmbunătățește de asemenea concentrarea și atenția, relaxează mușchii și ajută la echilibrarea hormonilor.

Cum se consumă valeriana

Pentru a obține toate beneficiile citate mai sus, trebuie să folosiți rădăcina de valeriană, nu părțile aeriene ale plantei. Se poate consuma sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Ceai pentru anxietate

• 1 linguriță de rădăcină uscată de valeriană

• 1 linguriță de floarea-pasiunii

• ½ linguriță de mentă

• 1 cană de apă clocotită

Lăsați plantele la infuzat în apa clocotită 10 minute. Strecurați și îndulciți cu miere.

Ceai calmant cu valeriană

• 1 linguriță de rădăcină uscată de valeriană

• 1 linguriță de flori de lavandă

• 1 cană de apă clocotită

Infuzați plantele timp de 10 minute. Filtrați și adăugați miere, după gust.

Suplimentele cu valeriană se iau de regulă cu 30 de minute sau 2 ore înainte de somn. Evitați tinctura de valeriană cu alcool, deoarece acesta reduce cantitatea de glutamină (precursor al GABA) din plantă.

Citește și: VALERIANA, planta care ajută la dobândirea LINIȘTII interioare

Contraindicații la valeriană

Valeriana este în general o plantă sigură. Dar dacă apar reacții adverse precum cele de mai jos, întrerupeți administrarea:

– dureri de cap
– amețeală
– deranjamente stomacale
– mâncărimi

Dacă luați deja medicamente sedative, evitați valeriana și alte plante cu efect similar. Nu consumați alcool în timp ce luați valeriană sau alte plante sedative.

Dacă v-a plăcut acest articol și ați găsit informațiile noastre folositoare, împărtășiți-le și prietenilor voștri!

Voi ați încercat valeriana pentru somn, anxietate sau alte afecțiuni? Lăsați comentariile voastre mai jos!

Sursă: Dr. Edward Group, Valerian Root for Sleep & Anxiety: 5 Calming Benefits Explained, Global Healing Center: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/valerian-for-sleep-and-anxiety/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.