Suc de ghimbir și lămâie – rețetă și beneficii

O mare parte din români au auzit de ghimbir. Mulți îl folosesc, unii chiar au făcut un obicei din a bea zilnic o cană cu ceai de ghimbir sau un pahar cu suc de ghimbir și lămâie. Așa au auzit că este bine: că alungă răcelile, că îmbunătățește digestia, că reduce durerile, etc.

Ei bine, cele auzite despre ghimbir sunt, majoritatea lor, adevărate. Cel mai des este folosit în perioada de iarnă, sau în sezonul afecțiunilor respiratorii.

Suc de ghimbir si lamaie - reteta si beneficii

Suc de ghimbir si lamaie – reteta si beneficii: Balash Mirzabey – www.freepik.com

De ce? Pentru că are proprietăți terapeutice remarcabile! Dacă este folosit chiar de la primele semne de răceală, exercită o acțiune antivirală asupra corpului. În consecință, te vei vindeca mai repede de boală.

Suc de ghimbir – beneficii

În plus, ghimbirul este un foarte bun antiinflamator. Acest lucru înseamnă că ajută la reducerea durerilor (dureri în gât, tuse). Are de asemenea efecte decongestive, prin care ușurează respirația.

Ceaiul sau sucul de ghimbir subțiază mucusul și contribuie la eliminarea lui. Mai mult decât atât, încălzește corpul și dă o stare de bine, de confort.

Cei care îl folosesc cu regularitate sau chiar zilnic, se pot bucura de la început de o protecție mai mare împotriva afecțiunilor virale.

Iată doar câteva din motivele cele mai simple pentru care oamenii beau ceai de ghimbir.

Ce proprietăți are ghimbirul

Efectele binefăcătoare ale ghimbirului sunt detaliate mult mai bine în textele de medicină tradițională chineză și indiană (ayurveda), dar și în cele din tradiția antică romană, greacă și arabă.

Iată pe scurt câteva din cele mai importante:

– calmează durerile
– reduce inflamația
– liniștește stomacul și previne greața
– reduce gazele intestinale și crampele digestive
– stimulează apetitul culinar
– stimulează secreția bilei în ficat
– îmbunătățește circulația sângelui
– ajută la eliminarea mucusului blocat în plămâni
– are acțiune antimicrobiană și diaforetică

Citește și: Ghimbirul, medicament universal – calmant, antiinflamator, antimicrobian, stimulent

Sucul de ghimbir – un remediu de neegalat în răceli

Datorită capacității de combatere a microbilor, de a subția mucusul și de a stimula transpirația, ghimbirul te poate ajuta să depășești mai ușor un episod de răceală sau gripă.

Beneficiile lui merg însă și mai departe. Datorită uleiurilor volatile pe care le conține, produce o stimulare a sistemului imunitar. Astfel că organismul poate combate mai bine infecțiile cu virusuri sau bacterii.

Botaniștii îl recomandă la debutul unei infecții virale (precum infecțiile respiratorii), deoarece poate stopa progresia acesteia. Ghimbirul stimulează activitatea macrofagelor și împiedică virusurile să atace pereții celulari. Macrofagele sunt celule ale sistemului imunitar înnăscut.

Ca să beneficiezi de acțiunea lui antimicrobiană, trebuie să consumi rădăcina în stare crudă. Sucul de ghimbir, proaspăt stors și amestecat cu apă sau cu ceai cald este o formă ideală de utilizare în acest scop.

Autorul Stephen Buhner susține că nici o altă formă de administrare a ghimbirului nu egalează eficiența sucului de ghimbir proaspăt împotriva virusurilor.

În acest sens ne oferă o rețetă simplă de utilizare, descrisă în rândurile care urmează:

Suc de ghimbir și lămâie – rețetă

Ingrediente

– 1 rădăcină mare de ghimbir
– 1 ½ căni de apă
– 1-3 lingurițe de miere
– 1 vârf de cuțit de cayenne (opțional)
– suc de lămâie sau lime 

Metodă de preparare

Taie rădăcina de ghimbir în bucăți mai mici. Presează-le cu ajutorul storcătorului electric și colectează sucul. Trebuie să obții circa 60 ml de suc de ghimbir. Păstrează și pulpa fibroasă, rămasă după strecurare.

Pune apa la fiert. Când clocotește, adaugă sucul de ghimbir, mierea, cayenne și sucul de lămâie, dacă folosești. Amestecă bine.

Mod de administrare

Dacă ești atins de o infecție acută, bea câte 4-6 căni de ceai de suc de ghimbir pe zi. Păstrează lichidul în frigider. Rezistă 24 de ore. Prepară o altă rundă a doua zi.

Citește și: Sirop de ghimbir, cimbru și busuioc cu miere, la rece (video)

Ceai din suc de ghimbir, fără storcător

Dacă nu ai un storcător electric, un robot sau un blender în casă și nu poți obține mult suc de ghimbir, Stephen Buhner recomandă această rețetă:

– toacă rădăcina de ghimbir mărunt (sau dă-o prin răzătoare)
– pune bucăți-le într-o carafă și toarnă apa clocotită peste ele
– lasă ceaiul la infuzat 2-4 ore, sub capac
– adaugă apoi restul ingredientelor și amestecă.

Înainte de a folosi ghimbirul în scop terapeutic, informează și despre contraindicațiile acestei plante:

Cine nu are voie să consume ghimbir (contraindicații și interacțiuni)

Cumpără de aici produse din ghimbir:

[wcepe_products ids= ‘7594, 5294′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Herbal Academy, DIY GINGER JUICE TEA: A POTENT ANTIVIRAL: https://theherbalacademy.com/diy-ginger-juice-tea/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.