Remedii naturiste pentru vitiligo
Mulți din cei care se confruntă cu această afecțiune se întreabă ce anume pot face pentru a-și îmbunătăți simptomele.
Te invităm să descoperi în acest articol câteva remedii pentru vitiligo, precum și informații despre simptomele și cauzele acestei boli.

Remedii vitiligo: Brgfx – www.freepik.com
Cuprins
Ce este vitiligo?
Spre deosebire de majoritatea bolilor de piele, vitiligo este o afecțiune autoimună. Sistemul imunitar distruge celulele care produc pigmentul pielii. În urma acestui atac constant, piele se decolorează pe anumite porțiuni.
Inclusiv părul și interiorul gurii pot fi afectate de vitiligo. Întrucât pielea și părul sunt influențate de melanină, atunci când celulele care produc acest pigment mor sau nu mai funcționează, pacientul începe să experimenteze decolorarea pielii.
Vitiligo – simptome
Vitiligo este ușor de recunoscut. Persoanele afectate au zone de piele decolorată. Ele apar în zonele corpului expuse la soare, precum fața, buzele, mâinile, brațele și picioarele.
Un alt simptom de vitiligo este albirea prematură a părului de pe scalp, a genelor, a sprâncenelor sau a bărbii la bărbați.
Membranele mucoase (cavitatea bucală și nasul) și retina sunt de asemenea afectate.
Deși poate afecta pe oricine, la orice vârstă, vitiligo apare mai ales după vârsta de 20 de ani.
Tipuri de vitiligo
Există mai multe tipuri de vitiligo, clasificate în funcție de zona afectată a corpului.
• Vitiligo generalizat – afectează mai multe regiuni ale corpului.
• Vitiligo segmental – afectează în general persoanele tinere și apare doar pe o parte a corpului; după 1-2 ani, se oprește.
• Vitiligo localizat – afectează doar una sau câteva zone ale corpului.
Vitiligo – se ia?
Vitiligo nu este o boală contagioasă sau transmisibilă. Nici nu este periculoasă. În schimb, din cauza aspectului neplăcut a petelor albe de piele, cei cu vitiligo sunt afectați foarte mult la nivel psihic și emoțional.
Vitiligo – cauze
Moartea sau disfuncția melanocitelor (celulele care produc melanină) se poate datora mai multor cauze:
• o tulburare autoimună
• arsuri solare
• stres excesiv
• expunerea la substanțe chimice industrialeVitiligo – complicații și riscuri
Persoanele care au vitiligo pot suferi arsuri solare, stres psihologic sau social, pierderea auzului, inflamarea irisului sau cancer de piele.
Nu se știe cum și cât de mult progresează vitiligo. La unele persoane, boala încetează fără să fie nevoie de tratament. Însă în cele mai multe cazuri, depigmentarea se răspândește destul de mult, până aproape să cuprindă tot corpul.
Doar în situații rare există șanse ca pielea să-și recapete culoarea naturală.
Tratament pentru vitiligo
Nu există nici un tratament pentru vitiligo care să poată preveni pierderea pigmentului pielii. Sunt însă mijloace prin care se poate obține o refacere a culorii pielii.
• Creme antiinflamatoare
O cremă cu corticosteroizi poate restaura culoarea naturală a pielii. Este însă indicat să o folosiți imediat de la depistarea simptomelor de vitiligo.
Efectele apar după câteva luni de utilizare. Trebuie să știți că aceste creme au și efecte secundare, precum subțierea pielii sau formarea de riduri.
Persoanele cu o depigmentare ușoară (pete albe mici) pe față și pe gât pot folosi creme pentru vitiligo pe bază de tacrolimus sau pimecrolimus.
Deși au efecte secundare mai puține decât cremele cu corticosteroizi, FDA le asociază cu un risc potențial de limfom și cancer de piele.
• Psoralen și terapia cu lumină
Procedura constă în administrarea de psoralen (un compus din plante) și expunerea la lumina ultraviolete A. Combinația acestor două tratament dă rezultate mai bună decât individual.
Sunt necesare mai multe ședințe (până la 3 ședințe pe săptămână) și pe durată mai lungă de timp (până la 1 an) pentru rezultate vizibile.
• Depigmentarea completă a pielii
Este o opțiune pentru persoanele cu vitiligo generalizat. Procedura constă în decolorarea pielii care a rămas neafectată de vitiligo cu un agent specializat. Se fac 1-2 ședințe pe zi, timp de 9 luni sau mai mult.
Acest tratament pentru vitiligo are efecte secundare, precum umflături, roșeață, mâncărimi sau uscarea pielii. Din cauză că depigmentarea este definitivă, pielea va fi extrem de sensibilă la lumina soarelui.
Remedii naturiste pentru vitiligo
• Ginkgo biloba. Unele studii sugerează că această plantă poate reda culoarea pielii la cei cu vitiligo.
• Vitamina C, vitamina D, beta-carotenul, acidul alfa-linoleic, cuprul, fierul, zincul, acidul folic și vitamina B12 ar putea fi utile în unele cazuri.
Dietă pentru vitiligo
Alimente benefice:
– mere, banane
– verdețuri (ex. salata verde)
– năutul
– rădăcinoasele (sfecla, ridichea, morcovii)
– curmalele și smochinele
Alimente pe care ar trebui să le eviți:
– afinele, fructele citrice, strugurii, rodiile, perele
– sucurile de fructe
– alcoolul și cafeaua
– peștele
– brânza dulce de vacă
– murăturile
– roșiile
– produsele din grâu
– carnea roșie
Citește și: Depigmentarea pielii – tratamente naturiste
Surse:
1. Mayo Clinic, Vitiligo: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/symptoms-causes/syc-20355912
2. Scott Frothingham, Cynthia Cobb, How to Prevent Vitiligo, Healthline: https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-vitiligo