Cicoarea atenuează consecințele unei dietei grase în boala ficatului gras

Un studiu publicat în 2018 în „International Journal of Biological Macromolecules” a arătat că că cicoarea conține compuși care pot atenua consecințele unei diete bogate în grăsimi la persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic.

Cicoarea este renumită pentru efectele sale benefice asupra nivelului de zahăr din sânge, asupra metabolismului grăsimii și asupra digestiei. Fitoterapeuții o consideră o plantă utilă împotriva obezității și a diabetului.

Cicoare – boala ficatului gras: freepik.com

Boala ficatului gras non-alcoolic este tot mai des întâlnită în societatea modernă, marcată de dieta de tip occidental.

În SUA, circa un sfert de populație este afectată, situându-se pe locul întâi în topul bolilor cronice de ficat.

Citește și: Cum ne ajută CICOAREA să slăbim: consumată în timpul mesei, reduce hormonul FOAMEI și crește hormonul SAȚIETĂȚII

Boala ficatului gras non-alcoolic – simptome

Deși în general boala este asimptomatică, atunci când produse simptome, ele se pot resimți sub formă de oboseală, durere sau disconfort în zona abdominală superioară.

În momentul în care boala evoluează spre ciroză, pot să apară următoarele semne:

– umflarea abdomenului (ascită)

– lărgirea vaselor de sânge de la suprafața pielii

– mărirea splinei

– înroșirea palmelor

– albire/îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)

Cauze și factori de risc

Așa cum o arată și numele, această afecțiune este marcată de un exces de grăsime în celulele hepatice. Astfel, una din cauzele apariției acestei boli este excesul ponderal sau obezitatea. Rezistența la insulină, nivelul crescut de glicemie și de trigliceride (grăsimi) în sânge sunt alți factori declanșatori.

Citește și: Ceaiul de CICOARE – excelent pentru purificarea FICATULUI și a SPLINEI

Unele persoanele sunt mai predispuse la boala ficatului gras non-alcoolic dacă:

– au un nivel crescut de colesterol și trigliceride

– suferă de sindrom metabolic

– sunt supraponderale

– suferă de sindromul ovarelor polichistice

– suferă de apnee de somn

– suferă de hipotiroidism sau hipopituitarism

Vârstnicii, pacienții cu diabet și cu o concentrație mare de grăsime la nivelul abdomenului au de asemenea un risc mai mare de a dezvolta această boală.

Cicoarea – utilă în boala ficatului gras

Studiul menționat la începutul articolului a utilizat un extract de rădăcină de cicoare sub formă de polizaharide. Autorii au testat efectele hepatoprotectoare pe șoareci cu boala ficatului gras indusă de o dietă bogată în grăsimi.

Rezultatele au arătat că administrarea orală a extractului de polizaharide din rădăcina de cicoare a redus semnificativ greutatea corporală și indicele hepatic.

Totodată, extractul a scăzut grăsimile din sânge (colesterolul LDL și trigliceridele).

Examinările histopatologice ale ficatului au arătat că polizaharidele din cicoare au îmbunătățit simptomele ficatului gras.

Surse:

1. Mayo Clinic, Nonalcoholic fatty liver disease: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567

2. Wu Y, Zhou F, Jiang H, Wang Z, Hua C, Zhang Y, Chicory (Cichorium intybus L.) polysaccharides attenuate high-fat diet induced non-alcoholic fatty liver disease via AMPK activation, Int J Biol Macromol. 2018 Oct 15;118(Pt A):886-895. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.06.140. Epub 2018 Jun 28: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29964102

3. Malia Frey, Richard N. Fogoros, The Health Benefits of Chicory Root Uses, dosing guidelines, and preparations, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/the-health-benefits-of-chicory-root-4178997

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.