5 probleme de sănătate care pot fi ameliorate prin consumul de apă

Apa este un nutrient critic pentru existența noastră. În lipsa unui aport suficient de apă, organismul poate intra într-o stare de deshidratare extremă.

Fără apă, oamenii pot supraviețui doar câteva zile. 75% din greutatea corpului bebelușilor este alcătuit din apă, iar la vârstnici, procentul este de 55%.

consumul de apa

Apa amelioreaza 5 simptome: Drobotdean – www.freepik.com

O influență aparte o are asupra cogniției. De aceea, chiar și o mică deshidratare a corpului poate perturba funcțiile cognitive și dispoziția.

Deshidratarea afectează concentrarea, vigilența și memoria de scurtă durată la copii de 10-12 ani, la adulții tineri de 18-25 de ani și la adulții vârstnici de 50-82 de ani.

Cercetătorii subliniază de asemenea importanța consumului de apă pentru buna funcționare a tractului gastrointestinal, a rinichilor și a inimii, pentru sănătatea pielii și răspunsul hemodinamic.

5 simptome ameliorate prin consumul de apă

Din punct de vedere cantitativ, apa este probabil cel mai important nutrient pentru organism.

Cercetările sugerează o legătură importantă între un organism bine hidratat și un risc mai mic de constipație, astm, hiperlicemie, infecții urinare, hipertensiune, boli coronariene fatale, tromboemolism venos și infarct cerebral. Însă acest efect preventiv al apei trebuie confirmat prin studii calitative.

Durerea de cap

O cauză bine-cunoscută a durerilor de cap este consumul insuficient de apă. Pe lângă faptul că reduce concentrarea și iritabilitatea, privarea de apă poate declanșa o migrenă sau prelungi durerile de cap din cauza deshidratării la nivel intracranian.

Apa ameliorează durerile de cap la majoritatea oamenilor în decurs de 30 de minute – 3 ore.

Pietrele la rinichi

Rinichii reglează echilibrul lichidelor din corp și totodată au nevoie de apă pentru a filtra deșeurile din fluxul sanguin, eliminându-le prin urină.

Persoanele care nu consumă suficientă apă au o urină concentrată și pot dezvolta pietre la rinichi.

Dureri articulare și osteoporoză

Apa nu tratează aceste boli cronice, însă poate ameliora sau preveni durerile articulare. Apa are rolul de a lubrifia articulațiile și de a înlesni fricțiunea lor, prevenind astfel durerile.

Pacienții cu artrită trebuie să fie cât mai bine hidratați pentru a obține o ușurare a disconfortului articular.

În același mod, apa previne sau atenuează durerile cauzate de osteoporoză.

Constipația

Constipația poate avea cauze multiple, însă deshidratarea este una din ele. Apa este importantă pentru susținerea proceselor digestive și eliminarea toxinelor din corp. Privarea organismului de apă înseamnă scaune mai tari și mai dificil de evacuat. Apa caldă în mod deosebit poate avea un efect ușor laxativ.

Mâncatul excesiv

Pofta de dulce sau senzația excesivă de foame, chiar și după masă, poate indica de fapt nevoia de apă. Mulți dintre noi ajungem să confundăm setea cu foamea și în loc să bem apă, mâncăm mai mult decât este necesar.

Surse:

1. Medium.com, 7 Diseases that can be cured by drinking water: https://medium.com/@clicktechtipsRu/7-diseases-that-can-be-cured-by-drinking-water-6196b5d30d48

2. Laura Ene, Dr.Laura Ene, 5 boli pe care le poți trata cu apă, Totul despre slăbit: https://totuldespreslabit.ro/5-boli-pe-care-le-poti-trata-cu-apa/

3. Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, and Irwin H. Rosenberg, Water, Hydration and Health, Nutrition Reviews: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.