O portocală pe zi ține oftalmologul departe!

Un studiu realizat de Westmed Institute for Medical Research și publicat în anul 2018 în „American Journal of Clinical Nutrition”, sugerează că o portocală pe zi ar putea proteja ochii de bolile asociate cu înaintarea în vârstă.

Comparativ cu non-consumatorii, cei care mănâncă portocale cu regularitate au un risc mai mic de degenerescență maculară.

Portocalele protejeaza ochii de degenerescenta maculara

Deși portocalele au aceeași culoare ca și morcovii – un alt aliment asociat cu protejarea vederii, nu beta-carotenul este responsabil pentru acest efect.

Profesorul Bamini Gopinath de la Universitatea din Sidney, Australia, autorul principal al studiului de față, susține că flavonoidele din portocale previn bolile oculare.

Cercetătorii au intervievat un număr de peste 2.000 de persoane din Australia cu vârsta peste 50 de ani. Participanții au fost monotorizați pe o perioadă de 15 ani.

Citește și: Alimente care protejează vederea și previn afecțiunile oculare

Rezultatele au arătat că cei care au mâncat cel puțin o porție de portocale pe zi pe durata studiului au prezentat un risc cu 60% mai mic de a dezvolta degenerescență maculară în următorii 15 ani.

Chiar și o portocală pe săptămână poate oferi beneficii în această direcție.

Studiile anterioare s-au axat în special pe vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-caroten și alți nutrienți comuni, în ceea ce privește prevenirea afecțiunilor oculare.

Studiul de față însă, a investigat legătura dintre flavonoide și degenerescența maculară.

Flavonoidele sunt antioxidanți puternici care se găsesc în aproape toate fructele și legumele.

Cercetătorii au examinat efectele mai multor alimente bogate în flavonoide, precum ceaiul verde, portocalele, merele și vinul roșu. În mod surprinzător însă, doar portocalele au avut un efect protector asupra ochilor.

Degenerescența maculară apare de regulă după vârsta de 50 de ani. Este considerată o boală a bătrâneții, pentru care nu există încă leac.

Citește și: Nutrienți care ne protejează de bolile oculare asociate cu înaintarea în vârstă

Așa cum o arată și numele, această afecțiune distruge macula, regounea din ochi responsabilă cu vederea centrală.

Persoanele care suferă de degenerescență maculară nu mai pot citi clar, nu mai pot conduce o mașină, nu pot vedea culorile, nu pot distinge fețele. Degenerescența maculară reprezintă principala cauză a orbirii la vârstnici.

Citește mai multe despre beneficiile portocalelor AICI.

Surse:

1. Healthy Food Guide Staff, An orange a day keep the eye doctor away, Healthy Food: https://www.healthyfood.com/news/an-orange-a-day-keeps-the-eye-doc-away/?state=requireSubscription

2. Science Daily, Science News, An orange a day keeps macular degeneration away: 15-year study: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180712100504.htm

3. Carolyn de Lorenzo, Oranges Benefit Your Eyesight Along With Plenty Of Other Health Perks, According To A New Study, Bustle.com: https://www.bustle.com/p/oranges-benefit-your-eyesight-along-with-plenty-of-other-health-perks-according-to-a-new-study-9787922

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.