Remedii de prim ajutor pentru lovituri și căzături
Întrucât cu toții suntem predispuși într-o măsură mai mică sau mai mare la diverse accidentări, lovituri și căzături, este important să știm cum să le tratăm.
Remediile de mai jos sunt recomandate de fitoterapeutul Ovidiu Bojor, doar în leziuni ale țesuturilor, care provoacă inflamații locale, cu edeme sau echimoze, nu și în contuzii grave, precum traumatisme cranio-cerebrale, toracice, vezicale, uretrale sau renale.

Remedii pentru contuzii: Freepik – www.freepik.com
Remedii naturiste pentru contuzii
Cele mai eficiente plante care pot fi folosite ca remediu de prim ajutor sunt cele cu proprietăți decongestive, care se vor aplica local sub formă de comprese, cataplasme sau spălături.
• Arnică
Planta conține amifolină și alți compuși cu efecte antiinflamatoare și antiseptice, care ajută de asemenea la formarea țesuturilor.
Se recomandă îndeosebi tinctura. Se amestecă 10 ml de tinctură de arnică cu 50 ml de apă fiartă și răcită. În această soluție se înmoaie o compresă și se aplică pe locul afectat.
Efecte mai bune se obțin dacă tinctura de arnică se utilizează în combinație cu tinctura de sunătoare, în cantități egale.
Citește și: RĂNI care pot fi vindecate cu ajutorul PLANTELOR
• Coada-șoricelului
Se pun 60 g de flori la infuzat într-un litru de apă clocotită. Se filtrează și se spală zonele afectate de contuzii.
Coada șoricelului se poate folosi și sub formă de comprese, înmuiate într-o infuzie obținută din 2 linguri de plante și 1 cană cu apă.
• Soc
Se pun 40 g de flori de soc la infuzat într-un litru de apă clocotită. Se întrebuințează sub formă de spălături sau comprese.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘7884, 3530, ‘ button=’Cumpără aici’]
• Talpa gâștii
Se aplică comprese cu infuzie de talpa gâștii (2 linguri de plantă la 1 cană cu apă) pe zonele care au suferit traumatisme.
• Tătăneasă
Se pun 2-4 linguri de rădăcini de tătăneasă la fiert în 250 ml de apă timp de 20 de minute, apoi se strecoară. Se folosește la spălături, sau comprese.
Acest remediu este recomandat doar pentru rănile superficiale și nu pentru rănile deschise, profunde.
În cazul leziuni la nas sau la ochi, poate să apară o învinețire a ochiului. Se vor folosi frunze zdrobite de pătlagină. Acestea se aplică direct pe vânătaie și se lasă să acționeze câte 30 de minute.
Sursă: Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Contuzii, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, pp. 269-270