Legătura dintre hipertensiunea arterială și anxietatea

Între anxietate și un nivel crescut al tensiunii arteriale există o relație influențarea reciprocă. Anxietatea poate duce la hipertensiune, iar hipertensiunea poate da stări de anxietate.

Medicii descriu anxietatea ca un sentiment puternic de îngrijorare sau teamă. Deși este o tulburare psihică, ea produce numeroase simptome în plan fizic, precum accelerarea bătăilor inimii și dificultăți respiratorii.

Legatura dintre anxietate si hipertensiune: Katemangostar – www.freepik.com

Perioadele de anxietate pot duce în timp la creșterea temporară a tensiunii arteriale. În aceeași măsură, hipertensiunea arterială îi poate face pe pacienți anxioși cu privire la starea lor de sănătate și la viitorul lor.

Ar putea fi anxietatea o cauză a hipertensiunii arteriale?

Starea de anxietate duce la eliberarea hormonilor de stres în corp, care cresc ritmul cardiac și produc o îngustare a vaselor de sânge. În consecință, nivelul tensiunii arteriale crește.

Medicii sunt de părere că anxietatea este responsabilă pentru așa-zisa „hipertensiune în haină albă”, un sindrom în care pacienții prezintă hipertensiune arterială în cabinetul medicului, dar nu și acasă.

Creșterea tensiunii arteriale induse de anxietate este temporară și cedează odată cu dispariția stării de anxietate. Însă episoadele frecvente de anxietate pot vătăma inima, rinichii și vasele de sânge în aceeași măsură ca și hipertensiunea arterială.

Citește și: ATACUL de PANICĂ și ANXIETATEA pot avea cauze HORMONALE

O recenzie publicată în anul 2015 arată că persoanele cu anxietate intensă au un risc mai mare de hipertensiune arterială. La pacienții cu hipertensiune, diagnosticarea și tratarea din timp a anxietății sunt extrem de importante.

Tulburările frecvente de anxietate pot crește riscul unor comportamente asociate cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale, precum fumatul, consumul de alcool, mâncatul nesănătos și lipsa de mișcare fizică.

Un alt aspect important este că anumite medicamente anxiolitice pot crește nivelul tensiunii arteriale.

Poate hipertensiunea arterială cauza anxietate?

Unele persoane hipertensive experimentează stări anxioase. Durerile de cap, tulburările de vedere, respirația scurtă – simptome ale hipertensiunii – sunt uneori suficiente pentru a declanșa anxietate sau un atac de panică.

În alte cazuri, anxietatea duce la scăderea tensiunii arteriale, din cauza respirației superficială a pacientului. Vasele de sânge se lărgesc, iar tensiunea scade.

Hipotensiunea arterială poate cauza la rândul ei anxietate și panică, iar simptomele pot fi asemănătoare celor de anxietate, precum:

– vedere încețoșată
– amețeală
– leșin
– greață

Modificările survenite la nivelul tensiunii arteriale și anxietatea pot fi greu de deosebit la un moment dat. Trebuie însă să rețineți că hipertensiunea nu produce simptome, decât atunci când valoarea tensiunii arteriale este foarte mare.

Citește și: ANXIETATEA – alimente pe care trebuie să le consumi sau să le eviți

Mai curând hipotensiunea creează simptome asemănătoare anxietății.

Simptomele de anxietate poate fi atenuate sau ținute sub control prin medicamente anxiolitice, antidepresive, sedative, beta-blocante (pentru hipertensiune), prin psihoterapie, terapia cognitivă comportamentală, sau schimbări în stilul de viață, precum:

– adoptarea unei diete sănătoase, practicarea de exerciții fizice, dormit suficient, evitarea alcoolului, a cafelei, a tutunului și a altor stimulente, reducerea factorilor de stres, alungarea gândurilor negative și înlocuirea lor cu gânduri bune și pozitive.

Cumpără de aici suplimente pentru anxietate:
[wcepe_products ids=’7924, 3478, 2943′ button=’Cumpără aici’]

Aceste modificări sunt indicate și pacienților cu hipertensiune arterială, pentru îmbunătățirea stării lor de sănătate.

Sursă: Jayne Leonard, Alana Biggers, What is the link between anxiety and high blood pressure? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327212.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.