Umflătură la măsea – cauze și soluții

Nu toate problemele de sănătate sunt o urgență, însă, atunci când ele persistă, trebuie rezolvate cât mai prompt, pentru a evita agravarea lor.

În ceea ce privește durerile de dinți și măsele, acestea pur și simplu nu suportă amânare. O infecție dentară poate fi fatală dacă nu este tratată corespunzător.

Masea umflata – cauze si solutii: Katemangostar – www.freepik.com

Este important să nu așteptăm să ne doară pentru a merge la un control stomatologic. Putem vedea și singuri că avem anumite carii ce trebuie rezolvate, înainte ca ele să afecteze complet dintele și să îl pierdem definitiv.

Umflăturile la măsea sunt o urgență stomatologică. Ele pot semnala o infecție sau un abces dentar.

Măsea umflată – cauze

De cele mai multe ori, umflarea unei măsele indică o infecție, mai ales dacă la nivelul gingiei apare un abces cu puroi. Pe lângă durere (care poate fi pulsatorie sau constantă), inflamația îngreunează mestecarea și înghițirea alimentelor, dar și vorbirea.

Dacă pacientul nu merge imediat la medic, la scurt timp poate să apară febră și alte complicații. Doctorul stomatolog trebuie să dreneze puroiul și să curețe canalul. În cazul în care nu se intervine imediat, există riscul de extirpare a măselei respective.

Foarte multe persoane cred, în mod greșit, că una din cauzele durerii sau umflăturii dentare este curentul de aer.

Nu s-a putut dovedi științific faptul că „statul în curent” favorizează apariția durerilor de dinți sau de cap, ori a răcelilor. Cu toate acestea, atunci când există o problemă de sănătate, curentul o poate înrăutăți.

Însă în ceea ce privește umflarea unei măsele, nu curentul este cauza, ci o infecție bacteriană.

Măsea umflată după extracție

O extracție dentară înseamnă o intervenție chirurgicală care poate duce la inflamarea zonei respective, mai precis a gingiei, a obrazului și a ganglionilor.

Umflătura apare ca răspuns al organismului la traumatismul suferit, și poate fi considerat un semn de vindecare. Există riscul ca bacteriile din cavitatea bucală să provoace un abces sau o infecție. De regulă, stomatologul prescrie pacientului un tratament cu antibiotice și antiinflamatoare. Acestea nu trebuie luate fără recomandarea medicului.

Extracția unui molar (măsea de minte) poate fi extrem de dureroasă post-operator, după trecerea efectului anesteziei și dezmorțirea zonei. 

Gheața este singurul remediu care ajută la calmarea durerii și oprirea sângerării. Ea trebuie aplicată în primele 48 de ore după operație și după, pentru reducerea edemului post-operator. Dacă umflătura nu cedează și apar dureri mari, sunați sau mergeți medicul stomatolog.

Meșa trebuie ținută până a doua zi. Timp de 2 zile nu se consumă lactate, nici dulciuri. În primă fază se consumă alimente lichide, apoi semi-lichide.

Nu fumați timp de 7 zile după extracție. Periajul dentar se poate relua după 2 zile de la operație. Se recomandă de asemenea clătirea gurii cu Clorhexidină (0,2%), de 2 ori pe zi, la 5 minute după periaj. Doar după 1 oră se pot consuma ceaiuri, vin roșu sau cafea. 

Ce NU trebuie să faci când ai o umflătură la măsea

Există numeroase leacuri băbești care circulă pe Internet. Multe din ele pot face mai multă rău decât bine. De pildă, aplicarea de comprese cu ceapă, usturoi, frunze calde de varză, castravete, sau gargară cu diverse ceaiuri medicinale.

Trebuie să știți că pe zona umflată nu trebuie să se pună nimic cald, ci doar o pungă cu gheață pe obraz, sau comprese reci, direct pe măsea/gingie.

Regiunea umflată nu trebuie masată sub nici o formă. Măseaua umflată din cauza unui abces trebuie tratată imediat, deoarece infecția se poate extinde.

Dacă ai obrazul umflat de la măsea, evită să mesteci alimentele și să dormi pe partea dureroasă. Nu sunt indicate alimentele sau băuturile calde, ci doar cele reci. Aplică comprese cu gheață și mergi de urgență la medic. Acestea se țin 10 minute, apoi se face pauză.

Antiinflamatoarele nu trebuie administrate mai repede de 6-8 ore între ele, deoarece nu vor avea efect, ci pot chiar produce arsuri stomacale.

Ganglionii inflamați pot să apară în contextul unei infecții la măsea, sau a unei răceli. Până la consultul medical, se recomandă consumul de alimente bogate în minerale și vitamine.

Surse:

1. Cristina Tudor, Masea Umflata & Puroiul la Maseaua de Minte, CISO Medical: https://cisomedical.ro/masea-umflata/#Masea_Umflata_dupa_extractie

2. Smile Dental Spa, Ce sa faci cand te umfli de la un dinte/masea: http://smiledentalspa.ro/ce-faci-cand-te-umfli-la-un-dinte-sau-masea/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.