Alimente și plante care întăresc celula nervoasă – dr. Ovidiu Bojor

În afecțiunile sistemului nervos, de mare ajutor sunt plantele medicinale și alimentele. Acestea nu au atât efecte terapeutice clare, cât mai mult un rol adjuvant.

Academicianul Ovidiu Bojor spune că regimul alimentar și stilul de viață sunt foarte importante la pacienții cu boli neuropsihice, care determină scăderea numărul de neuroni (celule nervoase).

Plante pentru sistemul nervos

Nu există medicamente, nici substanțe naturale care să poată stimula regenerarea neuronilor. Cu toate acestea, studiile recente au arătat că turmericul ar putea avea capacitatea de a regenera creierul afectate, iar Ginkgo biloba ar putea stimula producția de noi neuroni.

Alimente pentru sistemul nervos

În ceea ce privește dieta, se recomandă alimente ușoare, bogate în proteine, lipide și glucide. Aportul de calorii trebuie să fie de 2.000-3.000 kilocalorii pe zi, indiferent de anotimp.

Cele mai importante surse de vitamine, minerale și factori biotici sunt legumele, fructele și semințele. Măceșele și fructele citrice trebuie să fie prezente în dieta persoanelor cu afecțiuni nervoase. Acestea furnizează cele mai mari cantități de vitamina C.

Cătina, țelina, bananele, nucile și morcovii oferă vitamina A. Vitamina E o putem lua din semințele de măceșe, uleiul de germeni de cereale, arahide și soia. Pâinea integrală este o sursă bună de vitamine  B.

Citește și: Vitamine Pentru Sistemul Nervos: B1, B6, B9 şi B12

Foarte valoros din punct de vedere nutrițional este polenul. Experții îl consideră un aliment aproape complet. Se recomandă o cură de 2-3 săptămâni cu polen.

Acesta conține foarte multe vitamine, minerale, biostimulatori, aminoacizi și microelemente (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, mangan).

Arahidele, migdalele, caisele, coacăzele negre, pătrunjelul și spanacul au de asemenea efecte tonice asupra sistemului nervos.

Grăsimile trebuie să provină în mare parte din surse vegetale. Aportul de glucide nu trebuie să depășească 400 g pe zi. În această cantitate intră nu doar zahărul brut, mierea și fructoza, ci și pâinea, produsele făinoase.

Plante care fortifiante ale celulei nervoase

Există și câteva plante medicinale care pot fi utile în tonifierea celulelor nervoase.

Păducelul este primul pe listă. Acesta se consumă sub formă de infuzie (obținută din flori și frunze, în fiecare seară.

Un sedativ foarte bun, mai ales pentru tulburările cardiace apărute pe fond nervos, este talpa-gâștei. La fel de eficientă este valeriană.

Citește și:

4 Plante Aromate Stimulente Pentru Sistemul Nervos – Cum să le Folosești

Dintre plantele cu efect stimulator, cele mai populare sunt Gingko biloba, ginsengul și aloe vera.

Iată câteva formule de ceaiuri recomandate de dr. Ovidiu Bojor și Octavian Popescu în cartea „Fitoterapie Tradițională și Modernă”.

Formulă de ceai nr. 1:

• 40 g de rădăcină de Panax Ginseng

• 20 g de ceai chinezesc

• 15 g de rădăcină de angelică

• 10 g de fructe de coriandru

• 10 g de fructe de anason

• 5 g de rădăcină de gențiană

Se amestecă toate plantele. Se ia 1 lingură de amestec și se fierbe în 500 ml de apă, la foc mic, jumătate de oră. Ceaiul rezultat se administrează pe parcursul zilei, cu înghițituri mici. are efecte tonifiante și stimulante asupra sistemului nervos și a funcțiilor cognitive.

Formulă de ceai nr. 2:

• 50 g de rădăcini de Panax ginseng

• 20 g de rădăcină de angelică

• 10 g de rădăcină de gențiană

• 10 g de rădăcină de lemn dulce

• 10 g de fructe de coriandru

Se prepară la fel ca formula cu nr. 1 de mai sus. Acest ceai are efect fortifiant și stimulent la nivel neurologic și endocrinologic.

Persoanele care vor să aibă mai mult spor la învățat și memorat, pot folosi produse naturiste pe bază de lecitină și Coenzima Q10, extract de Gingko biloba sau fructe de cătină.

 

Sursă: Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Plante ce conțin substanțe cu acțiune trofică asupra celulei neroasei (neurotrofice), Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, pp. 222-223

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]