Rodia are efecte protectoare remarcabile asupra creierului

Tot mai multe dovezi științifice se adună în favoarea utilizării antioxidanților din alimente pentru menținerea sănătății creierului.

Fructele, legumele și verdețurile sunt cele mai bune surse de compuși antioxidanți care pot reduce sau bloca moartea neuronilor în boli precum Alzheimer, Parkinson sau hipoxie.

Rodia protejeaza creierul

Studiile recente au arătat că rodia conține compuși activi care atenuează procesele de degenerare neuronală a creierului.

Rodia este bogată în polifenoli cu efecte neuroprotectoare

Pe lângă faptul că luptă împotriva declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă, rodia poate reface inclusiv funcțiile creierului afectate de un accident vascular cerebral (AVC).

Alimente precum rodia, strugurii, fructele de pădure, cafeaua, ceaiul verde, ciocolata neagă, vinul roșu și măslinele au cea mai mare concentrație de polifenoli.

Citește și:

Sucul de rodie – cel mai bun curățitor al vaselor de sânge și prieten al hipertensivilor

Acești compuși sunt cotați drept cei mai puternici antioxidanți. Ei oferă protecție organismului la nivel celular în sensul că protejează celulele de degenerare și îmbătrânire.

O meta-analiză de lungă durată a arătat că dietele bogate în polifenoli împiedică dezvoltarea cancerelor, a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a osteoporozei și a bolilor neurodegenerative.

Rodia ajută la restaurarea funcțiilor cerebrale după un AVC

Cercetătorii de la Universitatea Brown și Loma Linda au descoperit că polifenolii din rodie ajută la recuperarea pacienților care au trecut printr-un accident vascular cerebral.

Studiul a fost realizat pe pacienți care au suferit recent un AVC. Autorii au folosit un supliment cu 1 g de polifenoli extrași din rodie (echivalentul a unui pahar cu suc de rodie).

Citește și:

1 pahar cu suc de rodie pe zi poate vindeca sistemul cardiovascular (studiu)

Grupul de intervenție a primit câte 1 pastilă de acest tip, de 2 ori pe zi, timp de 7 zile. Participanții din grupul de control au primit o pastilă placebo pe bază de lactoză.

Rezultatele au arătat că subiecții care au primit polifenoli din rodie au avut îmbunătățiri majore ale funcției creierului și o recuperare mai bună a abilităților funcționale. Pacienții din grupul de intervenție au petrecut mai puțin timp în spital decât pacienții din grupul de control.

Dacă ar fi să traducem liber aceste rezulta, am putea spune că adăugarea unui supliment cu rodie în dieta pacienților i-a ajutat să se recupereze mai bine și mai rapid după AVC.

Rodia îmbunătățește memoria și vorbirea

Studiile anterioare au arătat că sucul de rodie ajută la conservarea memoriei, crește nivelul de antioxidanți din sânge și mărește fluxul sanguin în regiunile din creier asociate cu vorbirea și memoria.

Rodia are capacitatea de a combate daunele blocajelor arteriale.

Un studiu din 2017 a arătat că extractele de rodie au efecte neuroprotectoare, datorate în mare parte stimulării capacității antioxidante a corpului.

Oamenii de știință speră ca în viitor să poată dezvolta un medicament pentru tratarea neuro-inflamației la pacienții cu Alzheimer. Până atunci, putem consuma suc de rodie 100%, cu un conținut de 3,4% punicalagină (o substanță activă din rodie).

Un studiu explorator, susținut de National Institute of Health Grants, a arătat că sucul de rodie consumat pe perioada sarcinii ajută la o mai bună dezvoltare a creierului și a conectivității cerebrale la bebeluși.

Surse:

1. Alzheimer.net, Pomegranate Compound Could Help Fight Alzheimer’s: https://www.alzheimers.net/9-15-14-pomegranate-and-alzheimers/

2. Zahra Amri, Asma Ghorbel, Mouna Turki, Férièle Messadi Akrout, Fatma Ayadi, Abdelfateh Elfeki, and Mohamed Hammami, Effect of pomegranate extracts on brain antioxidant markers and cholinesterase activity in high fat-high fructose diet induced obesity in rat model, BMC Complement Altern Med. 2017; 17: 339: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5488477/

3. Daradkeh, G., Essa, M. M., Parvathy, R. K., Subash, S., Al-Adawi, S., Akbar, M., Brown, A. M. (2014). Pomegranate and brain health. In M. M. Essa, M. A. Memon, & M. Akbar (Eds.), Food and Brain Health (pp. 151-168). ( Food and Beverage Consumption and Health). New York: Nova Science Publishers.

4. Science Daily, Pomegranate juice protect the infant brain? August 21, 2019, Brigham and Women’s Hospital: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190821142719.htm

5. GMI Reporter, Pomegranates Help Stroke Recovery, GreenMedInfo: https://www.greenmedinfo.health/blog/pomegranates-help-you-recover-stroke

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]