Oboseala cronică – un semn că ficatul nu funcționează bine

Oboseala accentuată poate fi, de multe ori, un semn că ficatul nu funcționează corect. Acest organ major îndeplinește circa 500 de roluri în organism.

Este în primul responsabil cu metabolizarea tuturor alimentelor pe care le consumăm, eliminarea toxinelor, reglarea nivelului colesterolului și al hormonilor, producția de bilă, formarea de proteine și multe altele.

Oboseala – boli de ficat: Vanalya – www.freepik.com

Iată de ce starea generală a organismului se poate înrăutăți atunci când ficatul nu funcționează optim.

Majoritatea persoanelor care suferă de boli de ficat se plâng de oboseală. Alte simptome specifice afecțiunilor hepatice sunt: îngălbenirea pielii sau a ochilor (icter), dureri abdominale, inflamații la nivelul picioarelor și gleznelor, mâncărimi ale pielii, urină închisă la culoare, greață și vărsături, apetit scăzut, scaun deschis la culoare. 

O dietă nesănătoasă, care conține mulți conservanți și chimicale va îngreuna funcția ficatului.

Expunerea excesivă a acestui organ la toxinele din alimente, din medicamente și din aer poate duce apariția unei stări de oboseală cronică.

Citește și:

Oboseala – când ar trebui să devină un motiv de îngrijorare

Mai multă atenție trebuie să acordăm poluanților din aer și din apă. Deși nu îi vedem, aceștia ne afectează foarte mult sănătatea. De pildă, o sursă mai puțin cunoscută de toxine, care scade nivelul de energie al corpului, este fluorul din apa de la chiuvetă.

Este adevărat că ficatul are propriile sale metode prin care detoxifică organismul, și se descurcă foarte bine singur. Însă există situații când pur și simplu nu mai face față.

Congestia hepatică poate duce la acumularea de mucus excesiv în corp, alergii și intoleranțe alimentare.

Remedii pentru oboseală

O soluție simplă este practicarea de exerciții fizice ușoare. Prin creșterea ratei respiratorii, aceste exerciții pot ajuta la eliminarea mucusului din toate zonele corpului.

Alte sfaturi importante sunt:

– îmbunătățirea dietei

– consumul de apă purificată

– creșterea aportului de fibre (acestea ajută la eliminarea excesului de mucus și toxine din corp)

– hidratarea optimă a corpului

– evitarea stresului și odihna suficientă

65% dintre adulți au probleme cu digerarea laptelui. Consumul de lactate poate stimula producția de mucus și în corp, ducând la scăderea energiei.

Citește și:

Nutrienți care ajută ficatul să elimine toxinele din corp

Puteți verifica dacă aveți intoleranță la lactoză urmând o dietă eliminatorie.

Alte cauze posibile ale oboselii extreme: anemia, depresia, tulburările de somn, malnutriția, deshidratarea, lipsa de mișcare fizică, bolile grave. Oboseala care persistă și nu are un motiv vizibil, trebuie investigată de medic.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10814, 11007, 4260, 3556′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Johns Hopkins, 5 Ways to Be Kind to Your Liver: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-ways-to-be-kind-to-your-liver

2. Lexie Wynn, How chronic fatigue is caused by unhealthy liver function, Natural Health 365: https://www.naturalhealth365.com/chronic-fatigue-liver-3195.html

3. GI Society, Liver Disease & Fatigue: https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/liver-disease-fatigue/
4. Mayo Clinic, Liver Disease: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.