Nivel crescut de trigliceride – cauze, riscuri și soluții
Analizele tale au arătat un nivel crescut de trigliceride în sânge. Ce înseamnă acest lucru, la ce riscuri te expui și ce măsuri poți lua, afli în acest articol.
La fel ca și colesterolul, trigliceridele au roluri importante în corp. Însă în cantități mari pot cauza probleme.
În timp ce colesterolul circulă prin fluxul sanguin, trigliceridele sunt stocate în celulele grase. În limite normale, colesterolul ajută la construirea de celule și hormoni.
Caloriile pe care consumăm sunt transformate de către corp în trigliceride. Ele se depozitează de obicei la nivelul abdomenului și a șoldurilor. Corpul le folosește între mese, ca sursă de energie. Dacă nu ar exista trigliceridele, ar trebui să mâncăm în continuu pentru a oferi organismul energia de care are nevoie.
Probleme apar atunci când noi ingerăm mai multe calorii decât poate corpul să ardă. Rezultatul? Trigliceride crescute.
De ce cresc trigliceridele?
Din cauza:
– lipsei de mișcare fizică
– a aportului excesiv de grăsimi saturate și carbohidrați
– abuzului de alcool sau tutun
– a unor medicamente (ex. inhibitori de protează)
– obezității
Există și factori genetici care pot predispune o persoană la hipertrigliceridemie.
Când trebuie să îți verifici trigliceridele
Din păcate, hipertrigliceridemia nu provoacă întotdeauna simptome. O persoană poate ști că are trigliceridele mari atunci când face analize de rutină.
Este indicat să faci o analiză la sânge pentru colesterol și trigliceride dacă:
– ești fumător
– nu faci suficientă mișcare fizică
– ești supraponderal sau obez
– ai avut un atac de cord sau suferi de o boală cardiacă
– ai diabet sau prediabet
– suferi de o afecțiune tiroidiană
– ai sau ai avut o boală de rinichi
Aceștia sunt factori care cresc riscul de hipertrigliceridemie.
Trigliceride – valori
Trigliceride normale – sub 150 mg/dL
Trigliceride la limită – 150 – 199 mg/dL
Trigliceride mari – 200 – 499 mg/dL
Trigliceride foarte mari – 500 mg/dL sau peste
Citește și:
Alimente eficiente în scăderea trigliceridelor
Trigliceride mari – riscuri pentru sănătate
Valorile crescute ale trigliceridelor înseamnă un risc crescut de boli de inimă coronariene, accidente vasculare cerebrale sau pancreatită acută.
Excesul de trigliceride se poate acumula la nivelul pancreasului sub formă de acizi grași, provocând inflamații și ischemie, sau la nivelul ficatului, cauzând ciroză.
Trebuie să știți că trigliceridele mari sunt unul din markerii principali ai sindromului metabolic. Acesta crește riscul de diabet și atac de cord. Sunt totodată un simptom al ficatului gras non-alcoolic.
Măsuri de reducere a trigliceridelor
Dacă analizele tale au arătat o valoare a trigliceridelor peste 199 mg/dl), este important să știi cum poți remedia problema.
Iată câteva sfaturi utile:
– redu consumul de alcool
– limitează consumul de ulei de cocos
– evită băuturile îndulcite cu zahăr sau fructoză, înghețata, iaurturile îndulcite, laptele îndulcit
– stai departe de produse precum margarina, biscuiții, gogoșile, popcornul făcut la microunde, pizza, prăjiturile, fursecurile, plăcintele, jeleurile, bomboanele, cerealele semi-preparate
– reduc consumul de carne procesată
– evită pe cât posibil cartofii, pastele, mazărea, porumbul și alte alimente care conțin amidon
Introdu în dietă alimente care pot contribui la scăderea nivelului de trigliceride:
• alimente bogate în fibre (fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale)
• alimente bogate în Omega-3 (pește, semințe de in, nuci)
• soia nemodificată genetic
Citește și:
Spirulina scade colesterolul și trigliceridele și îmbunătățește greutatea corporală
Sursă: Ravi Teja Tadimalla, Heather M. Duquette-Wolf, Should You Worry About Triglycerides? What The Science Says + Foods To Lower The Levels, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/high-triglycerides/