Mersul înapoi stimulează memoria (studiu)

Atunci când ne străduim să ne aducem aminte o informație, facem un exercițiu simplu: ne întoarcem în timp mental, încercând să parcurgem invers pașii, până la acel moment-cheie.

De cele mai multe ori exercițiul are succes. Oamenii de știință au confirmat că mișcarea inversă stimulează memoria de scurtă durată.

Mersul inapoi stimuleaza memoria: 

Un studiu publicat în jurnalul Cognition a descoperit că, mersul înapoi este un antrenament excelent pentru memorie.

De pildă, dacă nu ne mai aducem aminte unde am pus cheile de la mașină, am putea încerca să facem câțiva pași invers. Acest exercițiu ajută și dacă este realizat în mod fizic, și dacă este realizat la nivel de imaginație, și dacă vizionăm un film cu mișcare inversă.

Citește și:

Cele mai bune diete pentru creier (memorie, concentrare, energie mentală)

Cercetătorii au decis să studieze efectele mișcării în revers asupra memoriei deoarece multe studii anterioare arătaseră o legătură între mișcare și memorie.

Studiu

În acest sens, au recrutat 114 de persoane, care au fost incluse în mai multe experimente. Participanții au urmărit un clip, au vizualizat o listă de cuvinte sau un grup de imagini.

Au fost apoi rugați fie:

  • să meargă înainte
  • să meargă înapoi
  • să stea pe loc
  • să vizioneze un clip cu mișcări înainte și înapoi
  • fie să își imagineze că merg înainte sau înapoi

În urma acestor exerciții, subiecții au trebuit să răspundă la întrebări legate despre informațiile vizualizate anterior (clip, listă de cuvinte sau listă de imagini).

Rezultate

Participanții care au mers înapoi, și-au imaginat că merg înapoi sau au vizualizat un clip cu mișcări inverse și-au amintit mai corect detaliile văzute anterior, comparativ cu cei care au stat pe loc.

Comparativ cu mersul înainte, mersul înapoi a produs o stimulare mai puternică a memoriei, care a durat 10 minute.

În momentul în care creierul a stocat informațiile sub formă de amintiri participanții nu mergeau înapoi. Atunci, de unde această legătură?

Dr. Daniel Schater, profesor de psihologie la Universitatea Harvard crede că este posibil ca mersul înapoi să fie asociat cu trecutul și acest lucru să declanșeze un răspuns la nivelul memoriei.

Citește și:

Tratament natural pentru probleme de memorie și concentrare

Autorii studiului nu știu încă dacă această tehnică se pot aplica în viața de zi cu zi, la persoanele vârstnice sau la pacienții cu demență. Acest lucru rămâne de văzut în studiile ulterioare.

Până atunci, mersul înapoi este un exercițiu simplu, care merită încercat atunci când avem dificultăți de memorie.

Cumpără de aici suplimente pentru memorie și creier:

[wcepe_products ids= ‘11043, 3165, 8902, 4278′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Harvard Women’s Health Watch, Can you boost your memory by walking backward? https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/can-you-boost-your-memory-by-walking-backward

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.