Schimbarea stilului de viață poate reduce nevoia de medicamente la diabetici

Diabetul este considerat o boală cronică, ireversibilă. Cu toate acestea, tot mai multe studii arată că adoptarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la tratarea multor afecțiuni grave, inclusiv a diabetului.

Alimentele și mișcarea fizică se dovedesc în unele cazuri a fi mai eficiente decât pastilele prescrise de medici.

Schimbarea stilului de viata reduce nevoia de medicamente la diabetici: meinbezirk.at

Un pacient cu diabet poate obține o îmbunătățire semnificativă a stării sale de sănătate dacă:

– adaugă mai multe fructe, legume, cereale integrale și proteine vegetale în dieta zilnică

– mănâncă mai puține alimente bogate în carbohidrați procesați, zaharuri adăugate și grăsimi saturate

– începe un program de mișcare fizică regulată

– evită stresul

– adoptă o stare de spirit pozitivă

Acestea sunt principalele strategii care pot reduce nevoia de medicamenteUn studiu pe 98 de persoane cu diabet de tip 2 a confirmat acest lucru. 

Citește și:

Dieta care poate reduce dozele de medicamente la diabetici

Studiu

Participanții aveau diabet de cel puțin 10 ani și erau supraponderali. Nu erau dependenți de insulină. Au fost împărățiți în 2 grupuri (cu același tratament medicamentos).

Primul grup (24 de participanți) a primit consiliere (sfaturi despre stilul de viață) din partea unei asistente la începutul studiului și apoi o dată la fiecare 3 luni.

Al doilea grup (64 de persoane) a avut parte de intervenții mai intense în stilul de viață:

• 5-6 sesiuni de exerciții fizice pe săptămână (30-60 de minute de activitate aerobică supravegheată și 2-3 sesiuni de antrenament cu greutăți)

• un plan de alimentație personalizat, consiliere nutrițională, restricție calorică în primele 4 luni

• un contor de pași digital care să îi încurajeze să rămână activi din punct de vedere fizic în timpul liber (obiectul a fost de 10.000 de pași pe zi)

Experimentul a durat 1 an de zile.

Rezultate

Grupul care a avut parte de mai multe intervenții în stilul de viață a obținut un control mai bun al zahărului din sânge după 1 an:

– 73% dintre participanți au redus doza de medicamente diabetice comparativ cu 26% din primul grup

– peste 50% dintre participanți au putut întrerupe medicația fără probleme, comparativ cu participanții din primul grup, care în proporție de 44% au avut nevoie de o creștere a medicamentelor pe durata studiului

Diabeticii care au făcut cele mai multe schimbări în stilul de viață au prezentat îmbunătățiri ale:

– greutății corporale (au slăbit 6 kg comparativ cu participanții din primul grup, care au slăbit doar 2 kg)

– indicelui de masă corporală (de la 31 la 29, comparativ cu grupul de control – 32.5-32)

– masei musculare slabe

Autorii notează că schimbările stilului de viață au produs îmbunătățiri modeste ale nivelului de zahăr din sânge după 1 an de zile. Însă rezultatele au fost excelente. Nivelul de hemoglobină glicozilată a scăzut de la 6.6% la 6.2% după 6 luni, în timp ce la participanții din grupul 1, acesta a crescut de la 6.7% la 6.9%.

Participanții din grupul 1 au avut mai multe episoade de hipoglicemie, ceea ce indică faptul că, pe măsură ce s-au ținut de program, au avut nevoie de mai puține medicamente pentru scăderea glicemiei.

Din păcate, intervențiile în stilul de viață al pacienților nu sunt încă integrate în terapia convențională anti-diabet. Diabeticii trebuie să apeleze la consilieri nutriționiști pentru a putea pune în practică aceste strategii adjuvante.

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Monique Tello, Diabetes: Adding lifestyle changes to medication can deliver a knockout punch, Harvard Health Blog: https://www.health.harvard.edu/blog/diabetes-adding-lifestyle-changes-medication-can-deliver-knockout-punch-2017092812468

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.