Cafeaua – un calmant natural pentru dureri?

Cei mai mulți dintre noi asociem cafeaua cu o doză plăcută de energie. Cu toate acestea, cafeina – substanța activă pe care o conține, are inclusiv efecte analgezice.

Cafeina este unul din cei mai cunoscuți stimulanți naturali din lume. O găsim în băuturi, în produse alimentare, dar și în unele medicamente.

Cafeaua reduce durerile

Potrivit Cleveland Clinic, cafeina are proprietăți calmante și poate potența acțiunea medicamentelor analgezice.

Cafeina reduce senzația de durere 

Cafeaua este folosită deseori ca un remediu împotriva durerilor de cap puternice. Această substanță are capacitatea de a depăși bariera de sânge a creierului și de a acționa ca un vasoconstrictor la nivelul vaselor cerebrale.

Potrivi unui studiu din 2014, cafeina poate fi o soluție sigură și eficientă pentru reducerea a atacurilor migrenoase acute în departamentele de urgență. Pacienților din studiu le-a fost administrată o doză de 60 mg de citrat de cafeină intravenos.

Un studiu realizat la Universitatea din Illinois și publicat în anul 2009, a arătat că ingerarea cofeinei înainte de un antrenament poate reduce nivelul de durere percepută, îmbunătățind totodată performanța fizică.

Citește și Cafeaua, cu bune și cu rele – ce spun studiile

Cafeina acționează asupra receptorilor din creier și a măduvei spinării implicați în percepția durerii. În plus, cafeaua contribuie la eliberarea unor neurotransmițători (dopamina și beta-endorfinele) cu un rol în reducerea durerilor corporale.

Un studiu anterior, publicat în 2006 în Journal of Pain, arătase că acest compus reduce semnificativ durerea care survine în urma unei leziuni musculare sau a unui eveniment traumatic.

Doza de cafeină folosită în aceste studii a fost de 5 mg de per kg corp. Această cantitate echivalează cu 2-3 cești de cafea. MedlinePlus o consideră o doză sigură, care nu induce dependență.

O cercetare pe șoareci a arătat că privarea de somn amplifică percepția durerii, iar odihna și anumiți agenți stimulanți (precum cafeina sau Modafinil) reduc sensibilitatea la durere. În realitate, aceștia s-au dovedit mai eficienți decât medicamente puternice precum Ibuprofen sau morfină.

Cafeaua mărește eficiența medicamentelor pentru durere

Cafeina acționează împotriva durerii și prin alt mecanism: ajută corpul să absoarbă medicamentele analgezice. Potrivit Cleveland Clinic, adaosul de cafeină în aceste medicamente le mărește cu 40% eficiența împotriva durerilor.

Unele persoane simt o ameliorare mai mare a durerilor când iau medicamente analgezice cu o ceașcă de cafea. Mai puține medicamente înseamnă mai puțină toxicitate hepatică (mai ales dacă este vorba despre Paracetamol).

Persoanele care consumă cafeină în cantități foarte mari pot experimenta de simptome de sevraj, precum însemna dureri corporale, dureri și rigiditate musculară.

Durerile care necesită repaus și imobilizare a mușchilor/articulației afectate, nu trebuie combătute cu cafeină, deoarece pot da o stare de anxietate și neliniște.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘1103, 5059, 6202, 6198′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Shannon Marks, Caffeine & Neck Pain, LIVESTRONG: https://www.livestrong.com/article/498089-caffeine-neck-pain/

2. Pain Empowerment Network, The Role of Coffee in Pain Management: https://powerfulpatients.org/2019/08/13/the-role-of-coffee-in-pain-management/

3. Robert H. Shmerling, Why coffee might ease your pain (especially if you’re a sleepy mouse), Havard Medical School: https://www.health.harvard.edu/blog/coffee-might-ease-pain-especially-youre-sleepy-mouse-2017061211862

4. Alireza Baratloo, Alaleh Rouhipour, Mohammad Mehdi Forouzanfar, Saeed Safari, Marzieh Amiri, and Ahmed Negida, The Role of Caffeine in Pain Management: A Brief Literature Review, Anesth Pain Med. 2016 Jun; 6(3): e33193: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5018099/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.