Mersul nordic – arzi de 2 ori mai multe calorii și îți menții sănătatea!
Mersul nordic, sau nordic walking, este un tip de sport care imită schiatul. Constă în mersul cu bețele de schi pe diferite trasee montane, sau chiar pe rute special amenajate din orașe.
Inițial a fost conceput ca o formă de antrenament pentru schiori în timpul verii. Popularitatea sa a început să crească după anii ’90, devenind astăzi un sport la modă pe plan internațional. Cei mai captivați sunt seniorii, care îl folosesc pentru întreținerea sănătății și exersarea mobilității.
Ce beneficii are mersul nordic
Mersul nordic presupune aceeași implicare a mușchilor corpului ca și jogging-ul viguros. Însă datorită bețelor de schi, sunt antrenate aproape toate grupele de mușchi ale corpului, în proporție de 80-90%.
Spre deosebire de mersul obișnuit, în mersul nordic, corpul arde de 2 ori mai multe calorii. Din acest motiv are o eficiență mai mare în ceea ce privește scăderea în greutate.
Este considerat un antrenament benefic pentru persoanele anchiliozate, cu dureri de coloană, dureri de genunchi, dureri articulare sau cu rezistență scăzută la efort.
Citește și Mersul pe jos crește durata de viață
Dr. Aaron Baggish, direct al Cardiovascular Performance Program de la Spitalul General din Massachusetts îl consideră extrem de important pentru sănătatea inimii.
Mersul nordic înseamnă o combinație între exerciții cardiovasculare și antrenarea viguroasă a mușchilor de la nivelul brațelor, umerilor, mijlocului și picioarelor.
Mersul obișnuit activează doar mușchii de sub talie. Mersul cu bețe activează toți mușchii de la nivel superior, susține acesta.
Alte beneficii ale mersului nordic se referă la reducerea masei de grăsime corporală, a colesterolului LDL și a trigliceridelor. Totodată, acest sport alungă depresia, anxietatea și atenuează durerea cronică.
Mărește rezistența fizică, forța și flexibilitatea musculară. Îmbunătățește tonusul cardiac și calitatea vieții.
Seniorii care au probleme cu stabilitatea pot găsi în acest sport mai mult sprijin. Bețele de schi țin corpul în echilibru, chiar și pe terenuri accidentate.
Citește și MERSUL pe JOS anulează efecte genelor care ne predispun la ÎNGRĂȘARE
Cum și unde se practică mersul nordic?
Cele mai bune efecte se obțin dacă practicantul își păstrează o cadență a mersului. Trebuie să țină spatele relaxat, bustul drept, postura ușor înclinată în față, pașii potrivit de mari.
Pentru a putea practica mersul nordic, ai nevoie de un echipament special. Acesta conține bețe ușoare, mănuși de protecție și bocanci. Îl poți găsi în unele magazine din țară.
De altfel, există trasee speciale pentru cei doritori, amenajate în vatra Dornei, Sucevița și Gura Humorului. În aceste stațiuni poți găsi centre de închiriere a bețelor. O pereche de bețe poate costa în jur de 100 de lei. Bețele mai scurte sunt mai ușor de folosit, iar cele mai lung sunt utilizate mai cu seamă de sportivi.
Dr. Baggish sfătuiește însă persoanele cu probleme de echilibru sau afecțiuni cardiace să ceară sfatul medicului înainte de a se angaja în mersul nordic.
Se recomandă 10 minute de încălzire înainte și 10 minute de relaxare după. Este de asemenea importantă hidratarea în timpul mersului.
Surse:
1. Harvard Health Publishing, Fitness trend: Nordic walking: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fitness-trend-nordic-walking
2. Știrile TVR, Mersul Nordic – un sport la modă pentru întreținerea sănătății: http://stiri.tvr.ro/mersul-nordic-un-sport-la-moda-pentru-intretinerea-sanatatii_18720.html#viewa