Răcit, gripat? Remedii care te pun repede pe picioare – Ovidiu Bojor

Dacă în farmacii nu există încă un tratament specific împotriva gripei și a răcelii, fitoterapia ne pune la dispoziție numeroase arme eficiente.

Academicianul Ovidiu Bojor ne sfătuiește să apelăm la ajutorul plantelor atunci când sunteți răciți sau gripați. Majoritatea lor se găsesc deja în casele noastre, întrucât sunt plante condimentare sau aromatice.

Remedii raceala si gripa

Ceaiuri pentru răceală și gripă

Cel mai bun medicament în caz de răceală și gripă este hidratarea, cuplată cu repaosul. Beți cel puțin 8-10 pahare de apă pe zi.

Citește și Rețete de sucuri care ajută organismul să lupte cu răceala și gripa

Alimentația preponderent lichidă, bazată pe ceaiuri sau infuzii din plante este cel mai bun punct de plecare în tratarea afecțiunilor respiratorii virale. Cele mai bune ingrediente pentru ceaiuri sunt:

Anasonul

• Coriandrul

• Cuișoarele

Mușețelul

Teiul

Healthline recomandă și alte ceaiuri utile în hidratarea corpului și ameliorarea simptomelor de răceală și gripă:

• Ceai de lămâie. Fie că preparăm un ceai direct din suc de lămâie și apă fiartă, fie folosim plante medicinale și în ceai adăugăm zeamă de lămâie, efectul este la fel de bun. Lămâia este bogată în vitamina C care ajută la combaterea virusurilor.

• Ceai de fructe de soc. Studiile au arătat că extractul de fructe de soc acționează ca un vaccin antigripal. Boabele de soc au proprietăți antivirale, antioxidante și antiseptice. Ajută la scurtarea duratei răcelilor și la o recuperare mai rapidă a corpului.

Ceai de echinaceea. Această plantă modulează imunitatea și atenuează disconfortul cauzat de infecții respiratorii. Echinacea este eficientă atât împotriva infecțiile virale, cât și a celor bacteriene.

Ceai verde. Beneficiile sale se datorează conținutului bogat în antioxidanți – compuși care măresc rezistența organismului la boli.

Adăugați și puțină miere în ceaiuri, pentru a le face mai plăcute la gust și mai eficiente împotriva patogenilor.

Citește și 5 remedii pentru răceală și gripă, confirmate științific

Alimente benefice în răceală și gripă

Dacă la ceaiurile de mai sus se adaugă și alimente bogate în vitamina C, magneziu și uleiuri esențiale, acest regim poate pune un bolnav pe picioare în 3-4 zile:

Măceșe
• Lămâi și portocale
• Usturoi
• Ceapă
• Țelină, morcovi, ridiche neagră
• Pătrunjel

O condiție importantă a reușitei tratamentului este ca plantele și legumele să provină din culturi bio, curată de pesticide, insecticide și organisme modificate genetic.

De asemenea, alimentele vegetale trebuie consumate în stare proaspătă. Dacă le vom mânca așa cum sunt ele, crude, vom beneficia de maximul lor de nutrienți vindecători.

Studiile au arătat că zincul reduce durata simptomele de răceală dacă este administrat în primele 24 de ore de la debutul lor.

Ibuprofenul și paracetamolul reduc febra, durerile de cap, durerile articulare și musculare și ușurează disconfortul cauzat de o răceală.

Surse:

1. Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Criteriile și beneficiile dietoterapiei naturale, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, București, p. 341

2. Kathryn Watson, Elaine K. Luo, Is There a ‘Best’ Tea to Treat Colds: https://www.healthline.com/health/cold-flu/tea-for-colds

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.