Polipi pe vezica biliară – simptome, factori de risc, tratament

Polipii pe vezica biliară sunt de mai multe feluri. Din ce cauză apar, ce simptome provoacă, în ce măsură pot deveni canceroși, care din ei trebuie eliminați prin operație? Acestea sunt întrebările principale la care puteți găsi răspunsuri în acest articol.

Deși cancerul de vezică biliară are o incidență redusă, polipii veziculari biliari sunt destul de comuni. Ei sunt, de cele mai multe ori, principalul factor de risc al dezvoltării cancerului biliar.

Polipi vezica biliara: drmanishmehta.com

Însă acest tip de cancer devine simptomatic doar atunci când a ajuns în stadii tardive. Așadar, prevenirea lui presupune depistarea din timp a polipilor și tratarea lor.

Ce sunt polipii biliari?

La fel ca polipii pe colon sau din alte zone ale corpului, polipii biliari (PB) sunt descoperiți de regulă în mod incidental. Ei pot fi văzuți la ecografia abdominală de rutină sau în urma unei operații de extirpare a bilei (colecistectomie) sau a intervenției pentru colici biliari.

Polipii biliari sunt definiți ca niște leziuni care proiectează din peretele biliar în interiorul vezicii biliare.

Există 2 tipuri de PB: polipi benigni și polipi maligni. Majoritatea polipilor sunt benigni, adică non-canceroși. Ei pot fi:

– pseudotumori (polipi de colesterol, polipi inflamatori, colesteroloză și hiperplazie)

– tumori epiteliale (adenoame)

– tumori mezenchimale (finrom, limpom, hemangiom)

Polipii biliari maligni se numesc carcinoame vezicale biliare.

Citește și POLIPI endometriali – simptome, cauze, tratament 

Factori de risc

Polipii biliari sunt mai des întâlniți la bărbați. Vârsta este de asemenea un factor de risc. Un studiu pe 1558 de participanți a arătat că vârsta la care au fost diagnosticați polipii a fost de 49 de ani.

Cercetătorii au asociat dezvoltarea lor cu metabolismul grăsimilor și cu pietrele la bilă. Unele studii sugerează că pietrele împiedică observarea polipilor la radiografie.

În cazul polipilor biliari maligni, principalii factori de risc sunt vârsta înaintată (peste 60 de ani), prezența calculilor biliari sau a colangitei sclerozante primare. Cei mai periculoși sunt considerați polipii mai mari de 6 mm, care sunt solitari sau imobili.

Ce simptome provoacă polipii biliari?

În multe cazuri, PB sunt asimptomatici. De aceea leziunile polipoide biliare sunt descoperite în urma unei ecografii. Există însă și pacienți care prezintă simptome, precum:

– greață, vărsături

– dureri ocazionale în hipocondrul drept (cauzate de fragmentele mici de colesterol care se desprind de mucoasa vezicii biliare și formează blocaje intermitente)

– dispepsie

– icter

În cazuri mai rare, polipii provoacă colecistită acută sau icter obstructiv. Nu există diferențe specifice între simptomele provocate de polipii biliari benigni și cei canceroși.

Studiile sugerează că polipii biliari de dimensiuni mari declanșează de regulă simptome.

Citește și POLIPII pe colon și riscul de CANCER (simptome, cauze, factori de risc)

Factori de risc pentru polipii biliari canceroși

Oamenii de știință au descoperit câțiva factori de risc pentru dezvoltarea polipilor biliari maligni:

– vârsta

– diabetul zaharat

– dimensiunea polipilor 

– prezența pietrelor la bilă

– polipii solitari

– polipii simptomatici

Majoritatea polipilor canceroși au fost descoperiți la persoanele peste 50 de ani. Polipii mai mari de 1.5 cm., polipii singulari și imobili sunt de asemenea asociați cu un risc crescut de malignitate.

Polipii biliari mici (sub 1 cm.), care nu provoacă simptome sau disconfort, nu necesită tratament. Medicul decide să îi monotorizeze timp de 6-12 luni prin ecografii, pentru a vedea dacă apar modificări la nivelul dimensiunii sau evoluției lor.

Dacă un polip biliar a crescut 2 mm sau mai mult de la ultimul control, medicul poate recomanda colecistectomia. Această operație poate fi realizată prin deschiderea vezicii biliare (colecistectomie deschisă) sau prin mici incizii în abdomen (colecistectomie laparoscopică).

Polipi biliari – tratament și remedii naturiste

Singura opțiune de tratament pentru polipii vezicali biliari este intervenția chirurgicală de îndepărtare a vezicii.

Dacă este vorba de polipi de colesterol, pacientul trebuie să ia măsuri alimentare de scădere a colesterolului. Dieta lor trebuie să conțină mai puține grăsimi și dulciuri și mai multe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, pește și carne slabă.

Surse:

1. Åke Andrén-Sandberg, Diagnosis and Management of Gallbladder Polyps, N Am J Med Sci. 2012 May; 4(5): 203–211: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3359430/

2. Jessica Caporuscio, Kevin Martinez, What to know about gallbladder polyps, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326818.php#natural-remedies

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.