Pastilele cu CAFEINĂ pentru energie – beneficii, administrare, efecte secundare

Tot mai multe persoane caută informații suplimentare despre pastilele cu cafeină. Ce sunt ele, ce profil de siguranță au, cât de eficiente sunt și care sunt efectele secundare ori riscurile asociate cu administrarea lor – aflați în acest articol.

Pastile cu cafea – beneficii, administrare, riscuri: advancedliving.com

Ce sunt pastilele cu cafeină

Este ușor de intuit pentru ce sunt pastilele cu cafeină. Au același rol ca și cafeaua lichidă, anume acela de a crește energia și agerimea minții.

Cel mai des sunt folosite în perioadele de studiu sau muncă intensă, pentru îmbunătățirea atenției și a capacității de memorare.

Cofeina stimulează activitatea sistemului nervos central. Se găsește în cafea, în ceaiul verde și negru, în unele medicamente și în alte produse alimentare. 

Ce beneficii au pastilele cu cofeină

Cele mai multe studii pe efectele cofeinei au fost realizate pe cafea. Au descoperit că această substanță crește atenția, îmbunătățește concentrarea și memoria la persoanele care învață.

Cofeina îmbunătățește aspecte importante pentru sportivii de performanță:

– performanță atletică mai bună

– coordonare mai bună

– atenție și concentrare mai bună

– dureri mai puține

– reducerea oboselii

– creșterea rezistenței musculare la exercițiile intense

Cu toate acestea, cofeina este interzisă înainte competițiilor. Un sportiv care ia cafeină în doze mari (500 mg sau 6-8 cești de cafea), cu 2-3 ore înainte de o competiție, poate fi testat pozitiv pentru droguri în urină.

Cofeina poate reduce durerea cauzată de migrene, sau le poate stimula. American Migraine Foundation recomandă limitarea consumului de cofeină la maxim 2 zile pe săptămână.

Dacă este administrată de 3 sau de mai multe ori pe săptămână, poate crește frecvența migrenelor. Persoanele care suferă în mod sistematic de migrene trebuie să evite cofeina cu desăvârșire.

Un studiu din 2012 a arătat că această substanță poate fi utilă în boala Parkinson. Cofeina ajută la controlul mișcărilor.

Cum se iau pastilele cu cofeină

O pastilă conține undeva la 100-200 mg de cafeină. Această doză este mai mare decât cea obținută din ceaiul verde (30-50 mg) și cafeaua lichidă (80-100 mg), dar mai mică decât cea pe care o oferă o băutură energizantă (40-250 mg).

FDA spune că doza maximă pe care o poate lua un adult pe zi fără să sufere efecte secundare este 400 mg de cafeină.

Atenție la alte produse alimentare care pot conține cofeină, precum:

– ciocolata și alte deserturi cu cafea

– coca-cola

– batoanele și băuturile energizante

– ciocolata caldă

– ceaiul verde și ceaiul negru

– medicamente pentru migrene

– suplimente alimentare

Pastilele cu cofeină nu trebuie luate în a doua parte a zilei, deoarece pot perturba somnul de noapte. Acestea sunt indicate dimineața sau până la prânz.

Citește și CAFEAUA, cu bune și cu rele – ce spun studiile

Ce efecte secundare și riscuri au pastilele cu cafeină

În doze mari, pastilele cu cafeină pot avea efecte secundare. Există categorii speciale de persoane care nu trebuie să consume cofeină în cantități mari:

– persoanele sensibile la cofeină

– femeile însărcinate, femeile care alăptează sau vor să conceapă un copil

– hipertensivii și cardiacii în general

– persoanele cu boala refluxului gastroesofagian

– copiii și adolescenții

– cei care suferă deseori migrene

În urma consumului de cofeină, aceste persoane pot experimenta unul sau mai multe din aceste reacții adverse:

• anxietate sau nervozitate

• diaree

• amețeală

• disforie

• ritm cardiac crescut

• dureri de cap

• arsuri stomacale

• hipertensiune arterială

• greață

• tremur

• probleme de somn

• sete

Abuzul de cofeină poate provoca vărsături, convulsii, pierderea simțului de orientare, dereglări ale ritmului cardiac. Poate să apară inclusiv dependența de cofeină la persoanele cu o sensibilitate înnăscută.

Sursă: Jayne Leonard, Kevin Martinez, What to know about caffeine pills, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326822.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.