Senzație de ARSURĂ la GENUNCHI – cauze și tratamente

Senzația de arsură la genunchi este un simptom serios. Află în acest articol care ar putea fi cauzele și ce opțiuni de tratament există.

Articulațiile genunchiului sunt expuse la uzură zilnică, dar și la leziuni și accidentări. Inclusiv întinderile sau luxațiile la nivelul genunchiului se resimt uneori ca o arsură.

Senzatie de arsura la genunchi – cauze si tratamente: exushealthclinic.com

Acest simptom nu trebuie trecut cu vederea, deoarece de obicei înseamnă ceva mai serios.

Cauze posibile în funcție de localizarea durerii

Pentru descoperirea cauzei, este important ca pacientul să precizeze în ce parte a genunchiului simte durerea arzătoare.

Unii o localizează în fața sau în spatele genunchiului, alții, mai rar, în laterale.

În fața genunchiului

Dacă senzația de arsură este percepută în fața genunchiului, cauzele cele mai posibile sunt:

• tendinita
• bursita
• artrita
• condromalacia patelară
• sindromul dureros patelofemural (genunchiul alergătorului)

În spatele genunchiului

Senzația de arsură în spatele genunchiului este asociată cu:

• suprasolicitare
• ruptură de ligament
• ruptură de cartilaj
• chistul Baker în genunchi

În lateralele genunchiului

În acest caz se bănuiește de regulă sindromul bandei iliotibiale sau bursita anserină.

Senzația de arsură la genunchi – cauze și tratamente

Ruptură de menisc

Meniscul este cartilajul genunchiului, care protejează articulația în timpul mersului și a altor activități fizice. Vătămările bruște și răsucirile pot duce la ruperea cartilajului genunchiului. Persoana afectată acuză dureri resimțite ca o arsură.

În primă fază se iau antiinflamatoare pentru reducere inflamației, după care mușchiul trebuie tonifiat prin antrenamente fizice. Dacă durerea nu cedează, medicul poate recomanda injecții cu steroizi în genunchi sau operația de menisc.

Ruptură de ligament

Ruptura ligamentelor genunchiului este o altă cauză care poate da senzație de arsură la genunchi. Ea este provocată de o traumă externă la nivelul genunchiului (ex. în urma unui sport – hochei, fotbal).

Dacă ruptura este parțială, tratamentul poate consta în utilizarea unei bande protectoare la nivelul genunchiului, evitarea activităților care ar putea agrava situația și practicarea de activități pentru întărirea mușchiului afectat.

Dacă ruptura este severă, poate fi recomandată operația.

Condromalacia

Această afecțiune mai este cunoscută în limbaj popular ca „genunchiul alergătorului”. Cartilajul se deteriorează din cauza suprasolicitării articulației genunchiului. Este întâlnită la alergători și la alte persoane care desfășoară activități ce pun presiune mare pe genunchi.

Persoana afectată poate lua antiinflamatoare sau poate aplica comprese pentru reducerea inflamației și a durerii. Operația artroscopică este indicată în cazuri severe.

Osteoartrita

Această boală articulară este localizată cu precădere la nivelul mâinilor, șoldurilor, coloanei vertebrale și a genunchilor. Cartilajul care protejează articulația se deteriorează din cauza uzării excesive.

Pacientul poate fi supus la injecții cu cortizon sau alte injecții cu efect lubrifiant. Întrucât boala nu poate fi stopată, în unele cazuri poate fi nevoie de o înlocuire a articulației.

Tendinita patelară

Această afecțiune se datorează uzării excesive a tendonului care leagă rotula de tibie. Sportivii sunt cei mai predispuși la această leziune.

Soluții ajutătoare: comprese cu gheață pentru reducerea inflamației, evitarea alergărilor și săriturilor, exerciții pentru mușchii superiori ai picioarelor, administrarea de antiinflamatoare, purtarea de benzi pentru tendonul patelar.

Sindromului tendonului iliotibial

Apare atunci când țesutul conjunctiv localizat de-a lungul coapsei se freacă de exteriorul genunchiului în timpul alergărilor și a altor activități fizice. În urma acestei fricțiuni apare senzația de arsură.

Nu există un tratament standard pentru sindromului tendonului iliotibial. Se recomandă evitarea alergărilor, masajul local, fizioterapie, antiinflamatoare, comprese cu gheață, injecții cu steroizi.

Sindromul dureros patelofemural

Debutează cu dureri ușoare, care se înrăutățesc treptat, mai ales în timpul activităților fizice. Poate afecta ambii genunchi. Se recomandă evitarea urcărilor, îndoirilor și îngenuncherilor, repaus și exerciții pentru șolduri și tendoane.

Dacă durerea persistă, medicul poate prescrie operația artroscopică (îndepărtarea cartilajului afectat).

Sursă: Jenna Fletcher, Cameron White, Causes and treatments for burning in the knee, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326915.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.