Lăptișorul de matcă ameliorează simptomele de menopauză
Lăptișorul de matcă este apreciat pentru valoarea sa nutrițională remarcabilă.
Asemenea celorlalte produse apicole, are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antioxidante. Se deosebește prin conținutul bogat în hormoni naturali.
Un studiu recent, publicat în anul 2018 în jurnalul „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a arătat că lăptișorul de matcă are o acțiune benefică asupra simptomelor de menopauză.
Mai precis, autorii au descoperit că lăptișorul de matcă a îmbunătățit starea de anxietate, durerea de spate și lumbago la femeile aflate în perioada de postmenopauză.
Lăptișorul de matcă – un remediu util pentru simptomele de menopauză
Deși este o etapă normală în viața oricărei femei, menopauza aduce cu sine o serie de simptome neplăcute.
Încheierea ciclurilor menstruale duce la scăderea producției de estrogen și în consecință este afectat sistemul nervos autonomic.
Bufeurile (sau valurile de căldură), insomnia și tulburările de dispoziție sunt principalele simptome asociate cu menopauza.
Femeile japoneze sunt în mod deosebit afectate la menopauză de dureri de spate, dureri de cap și rigiditatea gât înțepenit.
Citește și LĂPTIȘOR de MATCĂ pur – un medicament natural universal remarcabil
Singura și cea mai eficientă terapie pentru ameliorarea simptomelor de menopauză este terapia de substituție hormonală.
Cu toate acestea, este însoțită de reacții adverse de un risc crescut de cancer mamar.
Din acest motiv, cercetătorii caută soluții naturale, lipsite de efecte secundare grave. Se pare că lăptișorul de matcă este unul din ele.
Eficiența și siguranța sa a fost dovedită în mai multe studii științifice. Este de altfel un remediu cunoscut pentru menopauză în medicina tradițională.
Administrarea lăptișorului de matcă la femeile japoneze a atenuat durerile de spate și de cap, anxietatea, iritabilitatea și oboseala.
Dozele folosite au fost de 500-1.000 mg pe zi, timp de 10-14 zile.
Cercetătorii nu cunosc încă modul de acțiune al lăptișorului de matcă, dar cred că este vorba despre activitatea sa estrogenică.
Un studiu din 2016 a arătat că 150 mg de lăptișor de matcă pe zi, timp de 3 luni, ar putea contribui la îmbunătățirea nivelului colesterolului.
Studiul a fost realizat pe 36 de femei postmenopauzale sănătoase.
Se pare că lăptișorul de matcă ar putea fi util și în reducerea disconfortului asociat cu sindromul premenstrual.
Potrivit unui studiu din 2014, o capsulă cu lăptișor de matcă pe zi, pe durata a două cicluri menstruale, au raportat o reducere a severității simptomelor.
Citește și Capsule cu LĂPTIȘOR de MATCĂ – biostimulatoare, energetice, antioxidante, regeneratoare și nutritive
Un alt beneficiu de care se pot bucura femeile care iau lăptișor de matcă este scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Studiul care a demonstrat acest lucru a fost efectuat pe femei cu diabet de tip 2, care au primit o doză de 1 g de lăptișor de matcă pe zi, timp de 2 luni.
Precauții și contraindicații
Lăptișorul de matcă este un ingredient natural, consumat cu precădere ca aliment. De aceea nu are nevoie de reglementare din partea FDA.
Cu toate acestea, persoanele astmatice sau alergice la produsele apicole pot dezvolta reacții alergice, precum:
– urticarie sau mâncărimi puternice ale pielii
– respirație șuierătoare sau alte probleme respiratorii
– tulburări digestive
– dureri abdominale
– diaree
– amețeală, confuzie
Totodată, lăptișorul de matcă trebuie administrat cu precauție de persoanele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece poate interfera cu acestea.
Surse:
1. Takashi Asama, Hidenori Matsuzaki, Shinobu Fukushima, Tomoki Tatefuji, Ken Hashimoto and Takashi Takeda, Royal Jelly Supplementation Improves Menopausal Symptoms Such as Backache, Low Back Pain, and Anxiety in Postmenopausal Japanese Women: Evid Based Complement Alternat Med. 2018; 2018: 4868412. Published online 2018 Apr 29. doi: 10.1155/2018/4868412: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949161/
2. Aaron Kandola, Katherine Marengo, What are the benefits of royal jelly? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324152.php
3. Irene Lambrinoudaki, Areti Augoulea, Demetrios Rizos, Marianna Politi, Nikolaos Tsoltos, Greek-origin royal jelly improves the lipid profile of postmenopausal women, Gynecological Endocrinlogy Journal: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09513590.2016.1188281