Sucul de SFECLĂ previne RĂCEALA cauzată de STRES

Sucul de sfeclă roșie are o popularitate foarte mare datorită numeroaselor sale beneficii documentate științific.

Un studiu de dată recentă, publicat în 2019 în jurnalul „Physiology & Behaviour”, dezvăluie un nou folos pe care îl pot câștiga cei care îl consumă.

Sucul de sfecla rosie reduce simptomele de raceala

Cercetătorii din Dallas au descoperit că sucul de sfeclă roșie ajută la prevenirea simptomelor de răceală cauzate de stres.

Stresul psihologic este un factor de risc pentru îmbolnăvirea organismului. Oamenii de știință susțin că acesta poate fi asociat inclusiv cu apariția simptomelor de răceală.

Sfecla roșie crește biodisponibilitatea oxidului nitric. Această moleculă este considerată de oamenii de știință mai importantă decât oxigenul pentru funcționarea optimă a inimii. Are efecte vasodilatatoare importante.

Oxidul nitric este esențial pentru circulația sangvină, creier și pentru memorie. Sistemul imunitar are nevoie de el pentru a combate diverși patogeni (virusuri, bacterii) și celulele canceroase.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii din Dallas au vrut să vadă dacă sucul de sfeclă roșie îi poate proteja pe subiecți de răceală în timpul perioadelor de stres acut.

Citește și Sucul de SFECLĂ și GHIMBIR are puterea de a inversa BOLILE cronice (preparare fără storcător)

Studiul a fost realizat pe 76 de studenți, dintre care 16 aveau astm. Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu în 2 grupuri:

– grupul intervențional a primit o doză de sfeclă roșie zilnic, pe toată durata (7 zile) examenelor
– grupul de control a primit un placebo

Subiecții au completat chestionare în care au evaluat simptomele de răceală și nivelul de stres.

Administrarea sucului de sfeclă roșie a fost asociată cu reducerea simptomelor de răceală și a stării de rău în timpul și după finalizarea examenelor.

Participanții astmatici au raportat cele mai mari beneficii. Oxidul nitric a fost responsabil pentru atenuarea simptomelor de astm și răceală.

Un studiu anterior, apărut în 2018 în jurnalul PLoS One a arătat că oxidul nitric are un rol-cheie în imunitatea înnăscută și prevenirea infecțiilor respiratorii.

Citește și Sucul de SFECLĂ ROȘIE – băutura campionilor (curăță sângele și ficatul, scade tensiunea, împiedică dezvoltarea cancerului și tumorilor)

Alimente care susțin producerea de oxid nitric

Medicul austriac Ihor Huk spune că pentru ca organismul să poate absorbi oxidul nitric din dietă, trebuie să consumăm alimente bogate în arginină. Această substanță este transformată în azot, după care în oxid nitric.

Alimentele cu cea mai mare cantitate de arginină sunt:

– nucile
– migdalele
– semințele de pin
– semințele de pepene roșu
– semințele de susan
– dovleacul
– carnea albă (carnea de pui, pieptul de curcan)
– leguminoaesele (mazărea, fasolea, năutul, soia, arahidele)
– algele marine

Surse:

1. Ritz T, Werchan CA, Kroll JL, Rosenfield D, Beetroot juice supplementation for the prevention of cold symptoms associated with stress: A proof-of-concept study, Physiology & Behaviour. 2019 Apr 1;202:45-51. doi: 10.1016/j.physbeh.2019.01.015. Epub 2019 Jan 22: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30682333/

2. Kroll JL, Werchan CA, Rosenfield D1, Ritz T, Acute ingestion of beetroot juice increases exhaled nitric oxide in healthy individuals, PLoS One. 2018 Jan 25;13(1):e0191030. doi: 10.1371/journal.pone.0191030. eCollection 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29370244

3. Jenna Fletcher, Katherine Marengo, Which foods are high in arginine Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323259.php

4. Bianca Poptean, Prof. Dr Ihor Huk: oxidul nitric este cea mai importantă moleculă pentru sănătate, CSID: https://www.csid.ro/health/sanatate/prof-dr-ihor-huk-oxidul-nitric-este-cea-mai-importanta-molecula-pentru-sanatate-17219259

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.