Cum resuscitezi un COPIL mic care nu REACȚIONEAZĂ și nu RESPIRĂ normal

Este extrem de important să cunoști câteva tehnici de oferire a primului ajutor, mai ales dacă ești părinte și ai copii mici.

Ce faci dacă la un moment dat observi că bebelușul sau copilul nu mai reacționează, este non-responsiv? Ghidul de mai jos te poate ajuta să îi oferi toate șansele de supraviețuire. Sfaturile sunt valabile pentru copiii sub 1 an.

Cum resuscitezi un copil mic

Pasul 1

– În cazul în care copilul tău nu reacționează și crezi că are o problemă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îi testezi capacitatea de reacție atingând sau lovindu-i ușor talpa piciorului.

– Dacă nu se trezește sau nu răspunde în nici un fel poți avea certitudinea că este non-responsiv. Verifică dacă respiră, și dacă respirația este normală.

– Sună imediat la 112, mai ales dacă știi că cel mic suferă o problemă cardiacă.

Pasul 2

– Uitați-vă, ascultați și căutați să simțiți dacă copilul are o respirație normală: pieptul se mișcă, scoate sunete de respirație etc. Faceți această verificare în maxim 10 secunde.

Pasul 3

– Dacă copilul respiră normal, așezați-l în poziția de recuperare
– Luați copilul în brațe, așezați-l cu capul înclinat în jos pentru a-i menține căile respiratorii deschise și a preveni înecarea.

Pasul 4

– Sunați la 112
– Până sosește ambulanța, continuă să verifici dacă copilul respiră normal
– Dacă la un moment dat survin probleme respiratorii, sună urgent la 112, dă pe speaker și începe să resuscitezi copilul. Dcă nu ai speaker, începe resuscitarea, apoi sună la ambulanță. Dacă trebuie să te deplasezi pentru a da un telefon, ia copilul cu tine.

Resuscitarea unui bebeluș/copil mic

Resuscitarea cardio-pulmonară este o combinație de respirații gură-la-gură (ventilație artificială) și compresii abdominale.

Respirația gură-la-gură

• Așează copilul pe o suprafața plată

• Deschide-i căile aeriene: pune simultan o palmă pe frunte și 2 degete sub bărbie și cu o mișcare dă-i ușor capul pe spate; dacă observi că are ceva în gură sau în nas care îi obturează respirația, scoate-l. 

• Menține capul în această poziție, prinde-l de nas și lasă gura să se deschidă. 

• Inspiră adânc și acoperă gura copilului cu gura ta. Suflă ușor și constant în gura copilului. Vei observa că pieptul se umflă. Dezlipește gura de pe gura copilului și așteptă ca pieptul să se dezumfle

• Fă 5 respirații gură-la-gură consecutive. Respirațiile trebuie să fie rapide, cu câte 1 respirație pe secundă.

Compresiile abdominale

După ce ai acordat cele 5 respirații salvatoare, va trebui să faci 30 de compresii abdominale.

– Îngenunchează lateral lângă copil

– Pune 2 degete pe centrul pieptul copilului

– Presează vertical circa o treime din profunzimea pieptului

– Eliberează presiunea fără să iei degetele de pe piept; permite-i pieptului să revină în poziție normală – aceasta este o compresie.

– Repetă acest procedeu până la 30 de compresii; Compresiile trebuie să fie rapide, câte 100-120 pe minut.

– La final, mai fă 2 respirații gură-la-gură.

Nu uita să suni la urgență. Până la sosirea ambulanței, repetă resuscitarea cardio-pulmonară prin cele 2 procedee de mai sus (respirații și compresii), cât timp poți. Dacă copilul începe să respire normal, încetează resuscitarea și așează-l în poziția de recuperare.

Surse:

1. St. John Ambulance, Unresponsive and breathing baby: http://www.sja.org.uk/sja/first-aid-advice/first-aid-for-parents/unresponsive-and-breathing/unresponsive-breathing-baby.aspx
2. St. John Ambulance, What to look for – Unresponsive and not breathing child: http://www.sja.org.uk/sja/first-aid-advice/first-aid-for-parents/unresponsive-not-breathing/child.aspx

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.