Cataracta SECUNDARĂ care poate să apară după operație

Cataracta este o boală oculară asociată cu vârsta înaintată. Apare atunci când lentila transparentă (cristalinul) din interiorul ochiului se opacizează. Se manifestă prin simptome de vedere încețoșată și halouri în jurul luminilor.

Cataracta se tratează cu succes prin operație. Medicii îndepărtează cristalinul opac și îl înlocuiesc cu un implant de cristalin artificial care le redă pacienților vederea.

Cataracta secundara: mundoboaforma.com.b

Procedura poate avea însă efecte secundare, printre care și riscul de apariție a cataractei secundare, o afecțiune cunoscută și sub numele de „opacifierea capsulei posterioare”.

Ce este cataracta secundară?

Cataracta secundară nu este o reapariție a cataractei operate anterior.

În cataracta secundară, capsula posterioară a cristalinului se opacifiază după câteva luni sau ani de la extracția de cataractă. Din cauza lipsei de lumină în retină, pacientul își pierde vederea.

Citește și Leac de casă pentru CATARACTĂ

Din ce cauză apare?

Cataracta secundară apare atunci când celulele epiteliale din cristalinul capsule posterioare și a capsulei noi se înmulțesc.

După operația de cataractă rămân întotdeauna câteva celule naturale ale cristalinului. Răspunsul de vindecare a leziunii oculare poate determina aceste celulele să se răspândească de-a lungul regiunii inferioare a cristalinului artificial. Acest lucru interferează cu vederea și duce la cataractă secundară.

Citește și AFINELE încetinesc opacizarea CRISTALINULUI la persoanele cu CATARACTĂ

Nu se poate anticipa dacă un pacient operat de cataractă va dezvolta cataractă secundară. Circa o treime din cei care au trecut printr-o extracție de cataractă ajung la cataractă secundară. Riscul este mai mare la persoanele tinere.

Dr. Roberto Pineda, chirurg în cataractă la Spitalul „Massachusetts Eye and Ear” de la Harvard, subliniază importanța controalelor post-operatorii.

Cataracta secundară – simptome

Simptomele cataractei secundare nu diferă de simptomele întâlnite în cataracta primară:

reducerea acuității vizuale la ambii ochi (este afectată vederea de aproape și de departe)
orbirea (în special în timpul nopții)
dificultatea de a percepe culorile
vedere încețoșată, opacă

Dacă ați fost operat de cataractă și după intervenție aveți probleme, este foarte important să mergeți la medic pentru o evaluare oftalmologică.

Citește și Remedii naturale pentru CATARACTĂ – prof. dr. Constantin Milică

Cum se tratează cataracta secundară?

Tratamentul recomandat în cele mai multe cazuri de cataractă secundară este capsulotomia. Medicul oftalmolog dilată pupila cu picături de ochi și efectuează o incizie în capsula posterioară cu ajutorul unui laser special.

Acest laser taie o regiune mică din celule pentru a permite luminii să pătrundă direct prin retină și să restabilească vederea pacientului.

Capsulotomia este o intervenție rapidă și nedureroasă care poate fi efectuată în ambulatoriu. Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, însă medicul poate recomanda controale ulterioare.

Este posibil ca în zilele de după intervenție, vederea să fie încă neclară. Dacă vedeți particule care plutesc, flash-uri sau o perdea neagră care se mișcă în sus și în jos sau dintr-o parte în alta, trebuie să mergeți de urgență la medic.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4651, 3572, 11081′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Harvard Medical School, Are you at risk for a secondary cataract? Harvard Health Letter: https://www.health.harvard.edu/womens-health/will-my-endometriosis-go-away-after-menopause
2. Barraquer, Secondary cataracts: https://www.barraquer.com/en/eye-conditions/secondary-cataracts/
3. Ignasi Jürgens, Secondary cataract, Ophthalmology Center Barcelona: https://icrcat.com/en/eye-conditions/secondary-cataract/
4. Medical Express, Preventing secondary cataract: https://medicalxpress.com/news/2016-04-secondary-cataract.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.