STENTUL coronarian – riscuri și efecte secundare

Implantul de stent cardiac este recomandat în ateroscleroză, o afecțiune în care arterele coronare implicate în transportul sângelui bogat în oxigen la inimă se îngustează și se întăresc din cauza acumulării de placi în vasele de sânge.

În unele cazuri, plăcile de colesterol pot bloca fluxul sagvin și cauza boli de inimă coronariene. Medicamentele prescrise de medic pot ajuta la restaurarea fluxului sanguin către inimă, însă în cazuri severe, poate fi indicată angioplastia coronariană.

Stent cardiac – riscuri si complicatii: idataresearch.com

Această procedură chirurgicală ajută la lărgirea arterei coronare înfundate. Medicul folosește de obicei un dispozitiv cu un balon mic pentru lărgirea vasului de sânge blocat. Însă astăzi este mai practic să se utilizeze un stent, un tub minuscul care se inserează în artera blocată.

Citește și Colesterolul LDL, colesterolul HDL sau trigliceridele? Care este mai important pentru sănătatea cardiovasculară

Odată inserate, stent-urile rămân în corp permanent, pentru a asigura o bună aprovizionare a inimii cu sânge oxigenat. Sunt folosite și în anevrismul aortei.

Tipuri de stent cardiac

Există mai multe tipuri de stent disponibile. Cele mai folosite sunt stenturile cu farmacologic active (DES – Drug Eluting Stents). Acestea conțin substanțe cu eliberare lentă care împiedică creșterea de țesuturi anormale în jurul stentului.

Există și stenturi non-metalice (BVS – BioVascular Scaffolds) care la rândul lor sunt acoperite cu medicamente cu scopul de a preveni reîngustarea arterei. În 2-3 ani, stentul se absoarbe complet în corp, iar artera afectată își recapătă motilitatea, devenind o arteră normală.

După procedura de inserție a unui stent DES, pacientul trebuie să ia anticoagulante cel puțin 1 an. Și aceste medicamente au scopul de a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, blocarea stentului și apariția unui atac de cord.

Complicații sunt asociate cu stentul coronarian?

Deși sunt în general sigure, stenturile pot cauza unele complicații în timpul sau după procedura chirurgicală.

Cei mai predispuși la complicații sunt pacienții care au mai trecut prin alte intervenții chirurgicale pentru tratarea arterelor blocate, sau pacienții cu boli cronice, precum insuficiență cardiacă, boli renale sau diabet.

• Reacții la vopseaua folosită în timpul procedurii – unii pacienți pot dezvolta o reacție alergică la vopseaua de contrast utilizată în timpul razelor X pentru vizualizarea vaselor de sânge; în cazuri rare, aceasta poate deteriora rinichii.

• Complicații datorate cateterului – în timpul inserării cateterului, pot apărea sângerări, leziuni ale vaselor de sânge din apropiere sau disconfort.

• Coagularea sângelui – cea mai severă complicație a inserării de stent coronarian este formarea cheagurilor de sânge, care cresc riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau tromboembolism.

• Insuficiența grefei pentru stent – grefele pentru stent, folosite pentru tratarea anevrismului aortic se pot mișca din locul în care au fost inserate; acest lucru poate duce la ruperea stentului în artera periferică și la sângerări; pacientul va avea aceleași simptome de dinainte de inserarea stentului.

• Aritmia

• Infecțiile

Modificări în stilul de viață recomandate persoanele cu stent cardiac

Este important ca pacienții cu stenturi să urmeze tratamentul recomandat de medic, să meargă la controale medicale regulate și să facă anumite schimbări în stilul de viață pentru reducerea riscurilor și complicațiilor:

– scăderea în greutate (dacă este necesară)

– exerciții fizice regulate

– dietă bogată în fructe și legume

– reducerea stresului

– renunțarea la fumat

Cumpără de aici:

Surse:

1. Promediq, STENTUL CORONARIAN: https://promediq.ro/implantul-de-stent/
2. Ratan-NM, Jennifer Logan, Risks and Side Effects of Heart Stents, News Medical Life Sciences: https://www.news-medical.net/health/Risks-and-Side-Effects-of-Heart-Stents.aspx

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.