HERNIA hiatală – simptome, cauze, tratament, regim

Hernia hiatală înseamnă protruzia stomacului deasupra diafragmei. Datele estimative sugerează că peste 50% dintre adulții cu vârsta de 60 de ani au acest tip de hernie.

Doar un procent mic dintre pacienți acuză durere. Simptomele pot fi atenuate prin măsuri care țin de stilul de viață.

Hernie hiatala

Cum apare hernia hiatală?

Hernia se dezvoltă atunci când un organ împinge printr-o zonă slăbită a cavității corporale în care el se găsește. În cazul herniei hiatale, o porțiune a stomacului superior iese prin diafragmă în cavitatea pectorală.

Diafragma are o deschizătură mică ce se numește „hiat” prin care trece esofaful. Când diafragma slăbește în punctul în care stomacul întâlnește esofagul, există riscul ca o parte a stomacului să împingă în hiat.

Citește și HERNIE inghinală – simptome, cauze și tratament naturist

Nu se cunoaște cu precizie cauza apariției herniei hiatale. Însă experții sunt de părere că vârsta și supraponderalitatea contribuie la slăbirea diafragmei.

Totodată, tusea, sforțarea din timpul scaunului și ridicarea de greutăți sunt alți factori care cresc presiunea din cavitatea abdominală.

Ce simptome provoacă hernia hiatala?

În cele mai multe cazuri, acest tip de hernie trece neobservată deoarece nu produce nici un simptom. Majoritatea pacienților sunt diagnosticați accidental, în timpul altor teste, pentru alte afecțiuni.

Însă când durerea de hernie hiatală apare, ea este de obicei moderată. Se manifestă în special printr-o senzație de arsură stomacală, resimțită în regiunea pieptului.

Durerea survine în momentul în care hernia hiatală împinge sfincterul esofagian inferior peste diafragmă. Acest lucru duce la colectarea acidului stomacal în porțiunea afectată de hernie, care va curge apoi în esofag, cauzând simptome ale refluxului gastroesofagian.

Citește și Hernie de Disc – Tratamente Naturiste

Pe lângă arsurile stomacale, hernia hiatală poate cauza dificultăți de înghițire, senzație de plenitudine stomacală după masă și durere în piept.

Hernia hiatală – tratament și regim alimentar

Hernia hiatala asimptomatică nu necesită tratament. În cazul paciențilo cu simptome, medicul poate recomanda medicamente care ce prescriu de obicei în boala de reflux gastroesofagian, precum medicamente antiacide sau inhibitori ai pompei de protoni. Aceste medicamente ajută la scăderea producției de acid stomacal și vindecarea esofagului lezat de inflamația cauzată de aciditatea gastrică excesivă.

Persoanele cu hernie hiatală care sunt supraponderale sau obeze trebuie să urmeze un regim pentru scăderea în greutate. Sunt indicate mesele mici și dese.

Citește și Remediu din SECARĂ contra HERNIEI

Trebuie evitate mâncărurile și alimentele care declanșează sau înrăutățesc refluxul și arsurile stomacale, precum alimentele grase sau picante, cofeina, ciocolata și alcoolul.

Este recomandat ca pacientul să nu se întindă în pat imediat după masă, pentru a evita apariția refluxului. Dacă trebuie neapărat să stați în pat, ridicați perna astfel încât capul să fie deasupra corpului cu câțiva centimetri.

Hernia hiatală care nu este ținută sub control prin medicamente și schimbări în stilul de viață poate necesita intervenție chirurgicală.

În timpul operației de hernie hiatală, medicul trage înapoi porțiunea de stomac care a ieșit prin diafragmă.

Hernia hiatală poate să reapară. Este foarte important să se evite creșterea în greutate și ridicarea de greutăți pentru prevenirea recidivării.

Surse:
1. Kate Brophy, Hiatal Hernia Pain: Why It’s Happening and How to Treat It, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/hiatal-hernia-pain-why-its-happening-and-how-to-treat-it/
2. Mayo Clinic, Hiatal Hernia: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiatal-hernia/symptoms-causes/syc-20373379
3. Medlife, Hernie hiatală: https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hernie-hiatala-cauze-simptome-tratament

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.