Colesterol Mare: Valori Normale şi Tratamente Naturiste
Colesterolul este o substanţă esenţială pentru sănătatea nostră, creată de corp şi folosită pentru producerea de hormoni, învelişuri protectoare pentru nervi şi vitamina D. Când nivelul colesterolului creşte, acesta începe să se depună în artere, formând plăci de grăsime, care în timp pot duce la blocarea arterelor. Riscurile sunt majore: tulburări de circulaţie periferică, infarct sau atac cerebral vascular.
Cuprins
Colesterol – Valori normale
Când colesterolul depăşeşte valoarea de 160 mg/dl, se numeşte colesterol mare. Iar la peste 190 mg/dl, există un risc de apariţie a arterosclerozei.
O persoană are colesterolul mic atunci când valorile acestuia sunt sub 40 mg/dl.
Colesterol mare – Factori de risc
Persoanele fumătoare, cu tensiunea mare sau bolnave de diabet sunt mai predispuşi la complicaţii în ceea ce priveşte sistemul circulator şi sclerozarea vaselor, ceea ce în termeni medicali se numeşte arterioscleroză.
O persoană se poate naşte cu o predispoziţie către un nivel ridicat de colesterol, şi această condiţie poate fi agravată de o greutate corporală mare sau de o alimentaţie bogată în grăsimi saturate.
Este bine ca cei care au predispoziţie spre exces de colesterol să aibă în vedere riscurile la care se expun pe termen lung. Deşi tratamentul medicamentos se recomandă doar când lucrurile se agravează, este bine să se înceapă o ajustarea a colesterolului de la:
Dietă: alimente bogate în fibre şi sărace în colesterol, fructe, legume şi cereale, fără prăjeli, grăsimi şi lactate grase
Mişcare: cel puţin jumătate de oră de mers pe jos zilnic
Controlul greutăţii: supraponderabilitatea creşte nivelul colesterolului din sânge. Se recomandă calcularea indicelui corect de greutate. Vezi aici cum.
Tratamente naturiste pentru scăderea colesterolului
> Suc şi ceai de lămâie
Zilnic, se consumă un preparat din sucul de la o jumătate de lămâie stoarsă proaspăt şi ceai din celalată jumătate de lămâie, fiartă într-un sfert de litru de apă cu o linguriţă de zahăr. Se fierbe până când coaja lămâii se înmoaie. Se amestecă apoi cu sucul de lămâie şi se bea cu 30 de minute înainte de masa de prânz. Tratamentul se face 2-3 luni, apoi se va verifica nivelul colesterolului.
> Ceai de frunze de măslin şi ulei de măsline
Se prepară prin infuzare, din 10 frunze de măslin la o cană de apă clocotită. Se beau câte 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Uleiul de măsline are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău de tip LDL, crescându-l pe cel bun. Se recomandă câte 2 linguri de ulei pe zi.
> Ceai de ventrilică
Se prepară sub formă de infuzie, dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Din acest ceai se beau câte 2 căni zilnic.
> Tinctură de anghinare, rostopască şi mesteacăn
Tinctura se preopară din cantităţi egale. Se iau câte 100 ml de tinctură pe zi, diluate în puţină apă, cu jumătate de oră înainte de mese. Este un leac miraculos pentru scăderea colesterolului rău, purificarea sângelui şi detoxifierea ficatului.
> Gel Aloe Vera sau Aloe Vera capsule
O cură cu aloe vera ajută la detoxifierea corpului, la regenerarea celulelor şi la normalizarea nivelului bun de colesterol. Un tratament pentru colesterol cu aloe vera poate dura o lună.
> Lapte de soia şi seminţe de in
Se recomandă o băutură din lapte de soia, 2 linuguri de seminţe de in înmuiate şi câteva fructe de culoare roşi preferate. Această combinaţie de ingrediente este aproape magică, întrucât ajută la reducerea colesterolului rău şi creşterea nivelului celui bun. Ingredientele se mixează la robot.
> Boabe de muştar
Se iau câte 3 linguriţe de boabe de muştar, cu jumătate de oră înainte de fiecare masă, cu un pahar de apă. Boabele se înghit nemestecate. Efectele se văd după câteva săptămâni. Tratamentul se poate ţine 4 luni pentru normalizarea nivelului colesterolului total.
> Scorţişoară
Scorţişoara conţine antioxidanţi extrem de esenţiali pentru sănătatea arterelor. Se recomandă consumul zilnic a câte o linguriă de scorţişoară, pentru scăderea tensiunii, colesterolului şi trigliceridelor. Ceaiul de scorţişoară este un leac minunat pentru diabet, tensiunea nervoasă şi circulaţia sângelui. Pulberea de scorţişoară se poate adăuga în mâncare, dulciuri sau carne slablă.
super tare