GASTROENTERITĂ sau INTOXICAȚIE alimentară? Cum faci diferența

Simptomele afecțiunilor gastro-intestinale sunt foarte asemănătoare, sau de mult ori același. De aceea poate fi greu pentru un pacient să își dea seama ce problemă are și care este diagnosticul.

De exemplu, atunci când avem crampe, greață și diaree, ne putem gândi la o gastroenterită, la o intoxicație alimentară sau chiar la o afecțiune biliară.

Gastroenterita sau intoxicatie alimentara – simptome

La fel ca în cazul răcelilor și a alergiilor respiratorii, gastroenterita și intoxicația alimentară au simptome similare, însă există câteva diferențe subtile între ele pe care este bine să le știm.

Gastroenterita – cauze

Gastroenterita, cunoscută în limbaj popular și ca „răceala stomacului” sau „gripa stomacală”, este o infecție virală care afectează intestinul. Se întâlnește cu precădere la copii. Se transmite de la o persoană infectată la alta prin intermediul apei sau a alimentelor contaminate. Există două virusuri principale care provoacă gastroenterita: norovirus și rotavirus.

Citește și Răceala la Stomac (Gastroenterita) – Simptome, Remedii Naturiste

Gastroenterita – simptome

Simptomele apar la 24-48 de ore de la expunerea la virus și au tendința de a rămâne în organism câteva zile sau chiar săptămâni după ameliorarea simptomelor.

Știi că ai gastroenterită după aceste semne:

– vărsături
– diaree
– crampe abdominale
– febră

La persoanele sănătoase, gastroenterita trece de la sine în câteva zile fără urmări asupra sănătății. La bebelușii, vârstnicii și cu imunitatea scăzută, există riscul ca această afecțiune să devină severă dacă nu este tratată corespunzător și să necesită asistență medicală.

Intoxicația alimentară – cauze

Și această afecțiune intestinală este cauzată de un patogen, care infectează apar sau alimentele. Poate fi un virus, dar și o bacterie sau un parazit. Bacteriile care provoacă cele mai multe intoxicații alimentare sunt Stafilococul auriu și E. coli.

Riscul de a dezvolta o intoxicație alimentară este mare la persoanele care consumă alimente crude sau nepreparate în mod corespunzător, precum carne ouă, brânzeturi, pește, scoici, lapte și orez.

Intoxicația alimentară – simptome

Simptomele unei intoxicații alimentare apar mai repede decât simptomele de gastroenterită, la 2-6 ore după expunerea la patogenul cu pricina.

Pe lângă vărsături, diaree, crampe și febră – simptome întâlnite și în gastroenterită, intoxicați alimentară cauzează și alte simptome, precum.

– constipație
– oboseală
– dureri musculare
– dureri de cap
– transpirații
– sete

În cazurile de intoxicație alimentară severă, pacientul are vărsături sau scaune cu sânge, intră în șoc și își pierde cunoștința.

Citește și Intoxicație Alimentară – Simptome, Remedii, Regim Alimentar

Cele mai multe intoxicații alimentare sunt ușoare și trec de la sine. Alte însă, precum botulismul, pot afecta sistemul nervos sau pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate la timp. Sunați la numărul de urgență dacă pe lângă simptomele clasice de intoxicație alimentară aveți și dificultăți de vorbire, dificultăți la înghițire, pleoape lăsate, vedere încețoșată sau vedere dublă.

Tratament pentru gastroenterită și intoxicație alimentară

Gastroenterita și intoxicația alimentară se aseamănă nu doar prin simptome, ci și prin tratament. De altfel, aceste afecțiuni nu necesită un tratament special, cu medicamente sau alte proceduri. Este importantă hidratarea corpului și odihna.

Recuperarea după o gastroenterită durează 10 zile, iar după o intoxicație alimentară, 1-2 zile. După calmarea vărsăturilor și a diareii, și revenirea apetitului, se recomandă o dietă bazată pe orez, banane și pâine uscată sau prăjită.

Citește și GASTROENTERITA la copii – cauze, simptome, metode de tratare acasă sau la spital

Evitați consumul de cafea, alimente grase sau condimentate, alcoolul și Ibuprofenul, deoarece acestea pot irita stomacul. Pentru diaree și greață se poate lua Imodium (pastiluțe galbene).

Ghimbirul și uleiul esențial de oregano sunt remedii naturiste bune pentru intoxicația alimentară.

Este important să vă spălați pe mâini înainte să mâncați sau să gătiți și după baie. Spălați bine fructele și legumele crude, gătiți bine carnea, evitați laptele crud (nepasteurizat), sucurile crude și alimentele care au stat mult timp la temperatura camerei.

Sursă: Chandra Johnson-Greene, Stomach Flu or Food Poisoning? How to Tell the Difference, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/stomach-flu-food-poisoning-tell-difference/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.