Criza de BILĂ – simptome, cauze, tratament

Dacă simți o durere bruscă în zona abdomenului sau a spatelui, însoțită de transpirații, febră, frisoane și greață, este posibil să ai un atac de bilă, sau o criză biliară.

Criza de bilă – din ce cauze apare

Vezica biliară este localizată dedesubtul ficatului, pe partea dreaptă a abdomenului. Ea stochează lichidul biliar, care este alcătuit din apă, colesterol, acid, bilirubină și lecitină. Principala ei funcție este cea de descompunere a grăsimii.

Criza de bila simptome, cauze, tratament

Excesul de colesterol sau biliruină acumulat în vezica biliară se poate transforma în cristale care se adună și formează pietre. Pietrele de dimensiuni mici trec prin ductul biliar fără să provoace dureri sau blocaje.

Pietrele mari sunt problematice deoarece se depun în ductul biliar unde pot bloca fluxul bilei. În consecință vezica biliară se inflamează și apar durerile. Calculii biliari mari constituie principala cauză a crizelor de bilă.

Criza de bilă – simptome

Ductul biliar blocat de pietre provoacă în prima fază dureri care survin pe neașteptate în centrul sau secțiunea dreaptă superioară a abdomenului. Inclusiv durerea care apare între omoplați sau în umărul drept poate semnala un atac de bilă.

Durerea poate dura câteva minute, sau chiar ore. De cele mai multe ori cedează sau dispare complet, după care recidivează. 

Alte simptome care pot indica un posibil blocaj al fluxului biliar din cauza calculilor sunt transpirațiile, febră, frisoane și greață, scaunele de culoarea argilei și urina închisă la culoare sau chiar maronie.

Mergi la medic dacă suspectezi că ai pietre la bilă sau simptomele pe care le experimentezi pot fi cauzate de o criză biliară. Medicul va efectua o ecografie abdominală și/sau o tomografie computerizată (tomograf) pentru a putea vizualiza vezica biliară și prezența sau absența calculilor biliari.

Cine poate avea o criză biliară?

Femeile sunt mai predispuse la litiază biliară decât bărbații. Ai un risc crescut de crize biliare dacă:

– alți membri ai familiei au sau au avut pietre la bilă
– mănânci multe alimente bogate în grăsimi sau colesterol
– ai o dietă săracă în fibre
– ești supraponderal sau obez
– suferi de diabet
– ai slăbit rapid în ultima vreme
– iei medicamente care conțin estrogen (ex. terapia de substituție hormonală)

Criza de bilă – tratament

Dacă atacurile de bilă se datorează calculilor biliari, medicul poate recomanda operația de colecistectomie. Există două tipuri de colecistectomii: colecistectomie deschisă și colecistectomie laparascopică.

În cazul operației deschise, medicul face o incizie în abdomen prin care îndepărtează complet vezica biliară. Colecistectomia laparascopică este mai puțin invazivă decât operația clasică – procedura presupune efectuarea unor incizii mici în abdomen, prin care medicul introduce instrumente prevăzute cu camere de luat vederi.

Pacientul necesită de regulă spitalizare de câteva zile. Procesul de recuperare după o operație de bilă poate dura în jur de 4-6 săptămâni.

Cumpără de aici:

[incepe products ids= ‘3716, 3847′ button=’Cumpără aici’]

Remedii naturiste pentru pietre la bilă

Dacă ești interesat de remedii naturiste pentru pietre la bilă, îți recomandă, următoarele articole:

1. Remedii naturiste pentru PIETRE la BILĂ

2. Cele mai eficiente remedii pentru PIETRE la BILĂ (litiază biliară)

3. Criza Biliară – Tratamente Naturiste și Regim Alimentar

4. Ghid de ALIMENTAȚIE pentru BILĂ (prevenirea calculilor)

5. CEAI pentru FICAT și BILĂ

6. REGIM alimentar împotriva formării PIETRELOR la BILĂ

7. BILĂ leneșă – tratament naturist, sfaturi legate de dietă

Sursă: DAWN BIALY, What Does a Gallbladder Attack Feel Like? University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/what-does-a-gallbladder-attack-feel-like/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.