Excesul de GRĂSIME și COLESTEROLUL din alimente acționează ca o toxină pentru celulele FICATULUI

Nu doar alcoolul consumat în mod abuziv poate deteriora ficatul, ci și grăsimea. Excesul de grăsime alimentară se acumulează în celulele ficatului și poate cauza daune la fel de mari ca și alcoolul. 

Un studiu recent, realizat de o echipă de cercetători de la Keck School of Medicine, a arătat că aportul de alimente bogate în grăsimi și colesterol declanșează modificări în sistemul imunitar ce pot duce la apariția bolii ficatului gras non-alcoolică (steato-hepatita non-alcoolică), o formă foarte severă de boală, care poate evolua spre ciroză sau insuficiență hepatică. 

Boala ficatului gras: Healthline

Boala ficatului gras non-alcoolic are o prevalență crescută în țările occidentale. 20% din populația Statelor Unite ale Americii este afectată de această afecțiune hepatică. 

Ce simptome provoacă boala ficatului gras non-alcoolic

Din păcate, boala ficatului gras non-alcoolic nu prezintă întotdeauna simptome. Însă unii pacienți pot acuza oboseală, durere sau disconfort în regiunea superioară a abdomenului drept.

În stadii mai avansate, boala ficatului gras non-alcoolic poate cauza umflarea abdomenului (ascită), lărgirea vaselor de sânge de sub suprafața pielii, mărirea splinei, înroșirea palmelor și îngălbenirea pielii și a ochilor (icter). 

Citește și Boala ficatului GRAS – simptome, factori de risc, alimentație

Din ce cauze apare boala ficatului gras non-alcoolic

Momentan nu există nici o terapie aprobată de FDA pentru tratarea acestei boli periculoase. Pentru dezvoltarea unor strategii de tratament eficiente este extrem de important ca în prima fază să se descopere cauzele evoluției bolii.

Medicii și cercetătorii nu pot explica încă de ce la anumite persoane, grăsimea se acumulează în ficat, sau de ce în unele cazuri, boala ficatului gras dezvoltă inflamații care evoluează spre ciroză.  Există însă anumiți factori de risc.

De pildă, persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolică diagnosticate și cu alte afecțiuni, precum diabet de tip 2, rezistență la insulină, hiperglicemie, prediabet, colesterol crescut în sânge sau obezitate, au un risc mai mare de a ajunge la ciroză sau cancer de ficat. Acești pacienți sunt de asemenea mai predispuși la boli cardiovasculare.

Excesul de grăsime acționează ca o toxină pentru celulele ficatului

Studiul de față, publicat în jurnalul „Hepatology”, a dezvăluit una din cauzele agravării acestei afecțiuni. Cercetătorii au descoperit că grăsimea și colesterolul afectează comportamentul macrofagelor din ficat, un tip de celule albe de sânge.

Studiul a fost realizat pe șoareci și arată modul în care combinația dintre grăsimea alimentară și colesterolul declanșează o serie de evenimente în sistemul imunitar, care duc în cele din urmă la acele inflamații și leziuni hepatice întâlnite la pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolică.

Șoarecii au fost hrăniți cu cantități diferite de grăsimi și colesterol. Dietele care au conținut atât grăsimi, cât și colesterol, au avut un efect negativ singeric asupra genelor care reglează inflamația și cicatrizarea ficatului.

Citește și ANTIOXIDANȚI care ajută în boala FICATULUI GRAS

În mod deosebit colesterolul LDL oxidat a alterat expresia genelor macrofagelor asociate cu formarea de inflamații și cicatrici la nivelul ficatului, atât la șoareci, cât și la oameni.

Acest studiu a arătat, pe de o parte, că grăsimea și colesterolul au implicații importante în evoluția inflamației și cicatrizării ficatului, iar pe altă parte, a dezvăluit și mijloace potențiale de combatere a inflamației hepatice ce pot fi folosite în dezvoltarea de terapii.

Surse

1. Keck School of Medicine of USC, A Diet High in Fat and Cholesterol Can Lead to Life-threatening Liver Disease: https://keck.usc.edu/a-diet-high-in-fat-and-cholesterol-can-lead-to-life-threatening-liver-disease/

2. Mayo Clinic, Nonalcoolic Fatty Liver Disease: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.