REFLUXUL gastroesofagian – cum îl ții sub control fără medicamente

Boala refluxului gastroesofagian poate fi ținută sub control și fără medicamente, dacă pacientul adoptă un stil de viață sănătos și are grijă de dietă.

Refluxul de acid este provocat de eliminarea deficitară a alimentelor sau a acidului din esofag și a cantității excesive de acid stomacal.

Reflux gastroesofagian: medicalnewstoday.com

Simptomele refluxului gastroesofagian:

– arsuri stomacale (mai ales după masă, care se înrăutățesc noaptea)
– regurgitare
– durere în capul pieptului (asemănătoare atacului de cord)
– senzația de nod în gât
– dificultăți de înghițire
– gust neplăcut în gură

Simptomele de reflux gastroesofagian care sunt mai intense în cursul nopții pot cauza răgușeală tuse cronică, laringită, astm sau tulburări de somn. Astfel că, uneori, durerea în gât persistentă poate fi un indicator al refluxului gastroesofagian

Strategii pentru atenuarea simptomelor de reflux de aci

Unele persoane pot avea episoade de reflux de acid ocazional sau frecvent. Iată ce trebuie să faci pentru a atenua simptomele:

• Mănâncă puțin și încet

Dacă suferi de reflux de acid după ce mănânci, poate ar trebui să îți schimbi programul de mese. În loc de 3 mese mari și copioase, care declanșează refluxul gastroesofagian, consumă 5 mese mici, împărțite în mod egal pe parcursul zilei. Este de asemenea să mănânci încet și nu repede.

• Alimente pe care trebuie să le eviți

Dacă suferi de această afecțiune nu trebuie să renunți chiar la tot ce este bun și plăcut la gust. Evită doar acele alimente care pot declanșa refluxul de acid, precum:

– alimentele grase
– mâncărurile picante
– roșiile
– usturoiul și ceapa
– ciocolata
– menta
– cafeaua
– ceaiurile
– alcoolul

Încearcă să scoți din dietă aceste alimente, măcar pentru o perioadă, ca să vezi dacă simptomele se răresc. Adaugă-le din nou în dietă și urmărește reacțiile.

Citește și CEAI pentru afecțiuni GASTRO-INTESTINALE – balonare, gaze, indigestie, crampe, reflux, ulcer

• Evită băuturile acidulate

Apa minerală, sucurile acidulate și alte băuturi carbogazoase nu fac decât să agraveze problema. Acidul provoacă râgâieli și acid în esofag. Cea mai bună băutură este apa plată.

• Nu te întinde după masă

Foarte multe persoane au obiceiul de a se întinde după ce mănâncă, însă acesta nu este deloc sănătos. Specialiștii recomandă mai degrabă mișcare după masă. Acest sfat este cu atât mai important pentru pacienții cu reflux gastroesofagian. Dacă te întinzi sau te culci în pat după masă, riști ca acidul din stomac să ajungă în esofag și să declanșeze disconfort.

Încearcă să iei ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, ca să eviți durerile în timpul nopții.

Evită să practici exerciți fizice intense câteva ore după masă, deoarece un antrenament prea solicitant, care implică aplecări ale corpului, poate trimite acidul din stomac în esofag.

• În ce poziție să dormi

Poziția ideală a corpului în timpul somnului este aceasta: capul să fie cu 15-20 cm. mai sus decât picioarele. Folosiți un suport pentru cap sau partea superioară a trunchiului.

• Încearcă să slăbești dacă este cazul

Surplusul de kilograme poate afecta mușchii care țin sfincterul esofagian inferior închis, cauzând astfel reflux de acid și arsuri stomacale. Stabilește cu medicul cele mai bune măsuri pentru a pierde în greutate.

• Renunță la tutun dacă ești fumător

Pe lângă toate efectele adverse pe care le știm deja, nicotina poate agrava și boala de reflux gastroesofagina. Dacă ești fumător, renunță la acest viciu dacă vrei să scapi de simptome. Tutunul exercită un efect de relaxare asupra sfincterului esofagian inferior.

Citește și Rădăcina de NALBĂ reduce REFLUXUL de ACID mai eficient decât medicamentele ANTIACIDE

• Ai grijă ce medicamente iei

Există numeroase tipuri de medicamente care relaxează sfincterul esofagian sau irită esofagul, precum estrogenul sintetic administrat femeilor postmenopauzale, antidepresive triciclice, antiinflamatoare nesteroidiene, bisfosfonații (Fosamax), acidul ibandronic și acidul risedronic (folosite pentru osteoporoză).

În cazul în care aceste măsuri nu remediază simptomele, durerea se agravează și apar dificultăți de înghițire, trebuie să mergeți la medic.

Surse:

1. Mayo Clinic, Gastroesophageal reflux disease (GERD): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
2. Harvard Health Publishing, 9 ways to relieve acid reflux without medication: https://www.health.harvard.edu/digestive-health/9-ways-to-relieve-acid-reflux-without-medication

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.