Cauzele durerilor ABDOMINALE, în funcție de LOCAȚIA lor

Nu toți suntem medici sau cunoscători ai modului în care funcționează organismul uman. Când ne doare ceva, putem avea doar intuiții sau bănuieli cu privire la sursa durerii. În multe cazuri nu reușim nici să descriem simptomele sau locul unde ne doar cu precizie.

Durerea abdominală este un simptom care poate însemna multe lucruri. De cele mai multe ori, este vorba despre o problemă gastrointestinală. Dar, în funcție de locație, ea poate indica prezența unei afecțiuni mai grave.

Dureri abdominale cauze

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, durerea abdominală și durerea în piept reprezintă motive frecvente pentru care oamenii ajung la camera de gardă sau în urgență.

După cum spuneam, locul în care ne doare contează foarte mult în depistarea cauzei disconfortului abdominal. Abdomenul este împărțit în patru categorii: superior, inferior, drept superior și stâng inferior, drept superior și pelvis.

Cauzele durerilor abdominale superioare

Ce poate fi durerea abdominală pe care o simți? Iată care sunt cauzele posibile ale durerilor abdominale, în funcție de localizarea lor.

• Angină

Cei mai mulți dintre noi cunosc doar un singur tip de angină: angină pectorală. Există și un tip de angină care se manifestă la nivel abdominal, prin dureri de stomac ce survin de regulă după masă. Cel mai des se întâlnește la persoanele care au probleme cu circulația sângelui la nivelul intestinului subțire.

Angina abdominală este definită ca o durere abdominală intermitentă, ce debutează la un moment fix după masă. Cauza o poate constitui circulația sangvină mezenterică deficitară, provocată de ateroscleroză sau de o altă boală arterială.

O soluție împotriva anginei abdominale este consumul de mese mai mici și mai dese. Fumătorii trebuie să știe că tutunul poate agrava simptomele de angină.

• Intoxicații alimentare

O cauză uzuală a durerii abdominale superioare este intoxicația alimentară. Ea poate cauza și alte simptome, precum crampe, balonare și gaze, sau greață.

La baza intoxicațiilor alimentare stau de obicei bacteriile. Cele mai incriminate sunt E. coli, Salmonella sau Clostridium botulinum. Această afecțiune trece de obicei în circa 5 zile.

• Reflux gastrointestinal

Boala de reflux gastroesofagian mai este cunoscută și sub numele de le „reflux de acid cronic”. Ea duce la afectarea mucoasei esofagului și la apariția de dureri stomacale puternice.

Schimbarea stilului de viață ajută de multe ori la corectarea problemei, însă în cazuri mai grave, medicul poate prescrie un tratament medicamentos sau operație.

Cauze ale durerilor abdominale inferioare

Să vedem care ar putea fi cauzele posibile și în cazul durerilor abdominale inferioare:

• Boala Crohn

Această afecțiune are o natură inflamatorie și poate atinge mai multe zone din tractul digestiv, de la caz la caz. Din cauza inflamării tractului digestiv, persoana afectată poate avea dureri de stomac mai puternice sau mai ușoare. Nu există leac pentru boala Crohn, ci doar tratamente care pot îmbunătăți simptomele și calitatea vieții pacienților.

• Endometrioza

Da, inclusiv problemele ginecologice pot cauza dureri abdominale în partea inferioară. Nu în toate cazurile durerea este cauzată de endometrioză, ci ea poate fi un simptom al sindromului premenstrual.

Endometrioza apare atunci când țesutul care căptușește endometrul (interiorul uterului) crește în afara uterului. Întrucât nu are pe unde să iasă, rămâne blocat. Pot fi afectate și ovarele, prin formarea de chisturi endometriale. Acestea sunt responsabile pentru durerile de stomac din timpul ciclului menstrual. Medicul ginecolog va prescrie tratamentul corespunzător.

• Pietre la rinichi

Să nu vă mire faptul că și pietrele la rinichi pot cauza dureri stomacale. Aceste dureri sunt însă insuportabile atunci când un calcul migrează sau este eliminat din corp. Dacă sunt descoperite la timp, pietrele la rinichi nu vor deveni periculoase. Cea mai bună metodă de prevenire este consumul mare de apă.

Sursă: Digestive Disease Center, Abdominal Pain by Location: What Does it Mean? https://www.digestivediseasescenter.com/blog/abdominal-pain-by-location-what-does-it-mean

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.