AFECȚIUNI și simptome care se declanșează sau se agravează TOAMNA

Toamna o resimt cel mai puternic persoanele cu afecțiuni cronice sau vârstnicii. Durerile de genunchi, de spate, de picioare se accentuează. Astmaticii încep să aibă probleme cu respirația.

Cei care au imunitatea scăzută răcesc una-două, mai ales când temperaturile oscilează puternic în cursul aceleași zile sau săptămâni, iar organismul trece brusc de la cald la frig și invers.

Afectiuni de toamna

1. Răcelile

Afecțiunile aparatului respirator sunt mult mai frecvente în sezonul rece. Deși nu sunt grave, răcelile pot crea un disconfort major, mai ales pentru aceia care suferă deja de o boală respiratorie severă, precum rinită alergică cronică, sinuzită sau astm.

Citește și Remedii naturiste pentru ASTM BRONȘIC recomandate de prof. Ovidiu Bojor

Răcelile obișnuite, care sunt cauzate în mare parte de virusuri, nu trebuie tratate cu antibiotice. Beți ceaiuri calde, faceți băi de picioare, stați în casă, îmbrăcați-vă bine, luați un antiinflamator sau un antiviral.

Dacă totuși simptomele nu cedează, sau chiar se înrăutățesc, va trebui să mergeți la medic. Dacă ești răcit de mai bine de o săptămână și încă nu ți-ai revenit, dacă febra nu scade la Paracetamol, dacă respirația a devenit dificilă, sună medicul de familie sau mergi și fă o consultație pentru a primi un tratament adecvat.

Cumpără de aici suplimente pentru imunitate:

[wcepe_products ids= ‘10336, 3771, 7040, 9937′ button=’Cumpără aici’]

Dacă trebuie să ieși din casă, este indicat să iei măsuri de prevenire a răspândirii virusului, deoarece acesta se poate transmite prin contactul fizic sau respirator cu secrețiile sau particulele infectate. Astfel, dacă îți vine să strănuți sau să tușești când te afli în autobuz sau într-un alt loc public, folosește un șervețel sau batistă. Spală-te pe mâini după aceea.

2. Gripa

Spre deosebire de răceală, gripa este mult mai severă. La copii, vârstnici și persoanele cu imunitatea compromisă sau cu boli respiratorii cronice, gripa poate fi extrem de periculoasă.

Pe lângă strănut și rinoree, alte simptome specifice de gripă sunt: durerile musculare sau dureri corporale (care pot fi atât de puternice încât nu te poți da jos din pat), febra mare și tusea severă.

Mergeți la medic dacă febra nu scade, iar respirația a devenit mai dificilă. Ca tratament, se recomandă în primă fază antiinflamatoare și analgezice, precum și un consum cât mai mare de lichide calde. Dacă simptomele nu cedează, medicul poate prescrie antivirale sau antibiotice, dacă analizele arată prezența unei bacterii.

3. Astmul

Zilele umezi și reci de toamnă și de iarnă pot declanșa probleme respiratorii la suferinzii de astm. Dacă sesizezi că ai început să ai dificultăți respiratorii, mai ales în timpul nopții, mergi la medic. Este posibil ca acesta să îți schimbe tratamentul, astfel încât să poți face față noilor condiții meteorologice. Pentru ușurarea respirației este posibil să primești un medicament pe bază de steroizi.

Cumpără de aici remedii pentru afecțiunile respiratorii:

[wcepe_products ids= ‘7911, 10492, 3807, ‘ button=’Cumpără aici’]

4. Infecțiile în gât

Toamna vine la pachet cu o serie de infecții virale, care afectează îndeosebi aparatul respirator inferior. Inflamația și durerea puternică de la nivelul gâtului, însoțită de febră, pot fi semnul unei infecții.

Poți lua de la farmacie un medicament calmant pentru gât. Dacă te doare când înghiți și observi că ai ganglionii umflați sau pete albe pe amigdale, este posibili să suferi de amigdalită sau de un abces pe zona amigdalelor. În acest caz trebuie să mergi de urgență la medic.

Citește și DUREREA în GÂT la copii – când reprezintă un motiv de îngrijorare

5. Infecțiile oculare

O infecție oculară comună este conjunctivita. Aceasta se manifestă prin roșeață, mâncărimi sau secreții oculare. Conjunctivita se tratează cu băi de apă caldă frecvente sau cu picături de la farmacie.

Dacă însă ochii devin dureroși sau apar probleme de vedere, trebuie să mergeți cât mai repede la oftalmolog.

Infecțiile ochilor pot fi prevenite prin spălarea regulată a mâinilor și evitarea atingerii ochilor cu mâinile murdare.

6. Diareea și vărsăturile

Există și virusuri care provoacă episoade neplăcute de diaree și/sau vărsături. Și în acest caz, contactarea sau transmiterea patogenilor pot fi prevenite printr-o igienă riguroasă a mâinilor.

Dacă suferiți de o infecție digestivă sau de alt tip, luați-vă liber de la serviciu sau de la școală câteva zile. Specialiștii recomandă ca persoanele infectate să rămână acasă încă 48 de ore după ce simptomele au încetat.

Citește și GASTROENTERITA la copii – cauze, simptome, metode de tratare acasă sau la spital

7. Depresia, astenia

Zilele înnorate, lumina redusă a soarelui și frigul ne pot face să ne simțim mai apatici, mai deprimați, mai lipsiți de vlagă. Unele persoane pot avea chiar episoade de anxietate.

Aceste stări pot fi combătute printr-o dietă cât mai bogată în nutrienți și în vitamina D. Dacă vreți să luați un supliment cu vitamina D, cereți sfatul medicului. Acesta va prescrie doza și durata adecvată a tratamentului.

Citește și CEAI pentru ASTENIE (simptome, cauze, analize)

Mișcarea fizică este esențială pentru creșterea energiei și îmbunătățirea stării de spirit, deoarece ea ajută la stimularea nivelurilor de serotonină.

Dacă starea depresivă persistă și nu mai este asociată cu vremea, contactați medicul.

Sursă: Dr Elizabeth Kershaw-Yates, The essential autumn health check, Net Doctor.co.uk: https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/wellbeing/a28837/autumn-coughs-colds-flu/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.