Suferi des de MIGRENE? Evită acești factori DECLANȘATORI

Potrivit unui studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation, migrenele afectează un procent semnificativ de 16% din populații lumii, fiind incluse în categoria tulburărilor cu un nivel crescut de dizabilitate și chiar deces.

În România, una din șase persoane suferă de migrene. Statisticile arată că femeile sunt mai afectate decât bărbații.

Migrene – cauze, simptome, prevenire

Migrena – simptome și cauze

Migrena este un tip de durere de cap severă, trepidantă, pe care unii o mai descriu ca o senzație pulsatilă. Apare de regulă doar pe o parte a capului și vine la pachet cu o serie de alte simptome, precum greață, vărsături, oboseală extremă, amețeală, sensibilitate crescută la lumină, la sunete și la mirosuri.

Se manifestă prin crize sau atacuri care pot dura câteva ore sau chiar zile. Stările provocate de migrene sunt atât de debilitante încât pot afecta capacitatea de a desfășura activități normale, interferând cu viața de familie, viața socială și profesională.

Un semn prevestitor al migrenei este apariția unei aure în câmpul vizual, sau a unor puncte de lumină, scântei sau fulgere. De asemenea, cineva poate suspecta că se apropie o migrenă când începe să simtă furnicături la nivelul feței, a brațelor sau a picioarelor, sau are dificultăți de vorbire.

Migrena – cauze și factori declanșatori

Migraine Research Foundation susține că 90% din persoanele cu migrene au un istoric familial în acest sens. Cercetătorii nu știu însă cu precizie care sunt cauzele migrenelor. Dar ne pot oferi câteva informații importante despre factorii de risc.

Este important să știm că factorii declanșatori ai migrenelor sunt diferiți de la persoană la alta. Ce trebuie să facă pacienții? Să păstreze un jurnal în care să scrie ce au făcut, ce au mâncat sau cum s-au simțit cu puțin timp înainte de a avea un atac migrenos.

Notați fiecare migrenă: când s-a petrecut, cât a durat și ce ar fi putut să o declanșeze”, ne sfătuiește dr. Sait Ashina, medic neurolog la Comprehensive Headache Center din SUA.

Orice detaliu contează pentru conturarea unui model de migrenă și stabilirea celui mai bun plan de prevenire și de tratament.

Factori declanșatori ai migrenelor

ALIMENTE și BĂUTURI:

– ciocolata, fructele citrice, carnea procesată, îndulcitorii sintetici, băuturile răcoritoare, sucurile din comerț, berea, vinul

CAFEINA:

– în unele cazuri, cafeina poate atenua durerea de cap, însă în cantități excesive ea va stimula reapariția lor, uneori mult mai în forță.

POSTUL, DIETELE, DESHIDRATAREA

– nu săriți peste mese; nu urmați diete drastice de slăbit; beți suficientă apă.

SCHIMBAREA VREMII

– umiditatea excesivă, presiunea atmosferică crescută, temperaturile foarte mari sau foarte mici pot declanșa dureri de cap sau migrene.

PRIVAREA DE SOMN

– încercați să vă stabiliți un program de somn adecvat și să-l respectați cu strictețe.

EXPUNEREA LA LUMINA ARTIFICIALĂ

– evitați expunerea la lumina fluorescentă sau lumina ecranelor în întuneric (optați pentru un filtru de lumină pentru ecranele digitale), purtați ochelari de soare când soarele este foarte puternic.

EXPUNEREA LA ANUMITE MIROSURI

– anumite parfumuri, produse de curățat, produse de vopsit, fumul de țigară emană mirosuri care pot declanșa migrene sau dureri de cap puternice.

SCHIMBĂRILE HORMONALE

– medicul poate prescrie femeilor medicamente anti-migrene sau antiinflamatoare înainte sau în timpul ciclului menstrual.

Jurnalul pe care îl scrieți îl poate ajuta pe medic să vă ofere cele mai bune sfaturi cu privire la controlul simptomelor de migrene, reducerea frecvenței sau severității lor.

Din păcate, migrenele trec de mult ori nediagnosticate și netratate corespunzător, din cauză că pacienții nu merg la medic.

Surse:

1. Mayo Clinic, Migraine: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
2. Redacția CSID, 1 din 6 români suferă de migrene. Câţi merg la medic? https://www.csid.ro/health/noutati-sanatate/1-din-6-romani-sufera-de-migrene-cati-merg-la-medic-18244901
3. Beth Israel Deaconesse Medical Center, How to Avoid Migraine Triggers: https://www.bidmc.org/about-bidmc/wellness-insights/pain/2018/06/how-to-avoid-migraine-triggers

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.