Legătura dintre STRES și BOLILE de INIMĂ

Stresul este un inamic nevăzut al sănătății noastre. Nu trebuie subestimat. El poate cauza tot felul de probleme de sănătate, de la mâini transpirate până la un stomac deranjat și un risc crescut de afecțiuni cardiace.

Medicii cardiologi ar trebui să le ofere pacienților nu doar medicamente pentru menținerea sănătății inimii, ci și sfaturi cu privire la evitarea sau reducerea expunerii la stres.

Stresul si bolile de inima: everydayhealth.com

Cum afectează evenimentele stresante inima

Experiența unei pierderi, a unui divorț sau a altui eveniment negativ poate avea un impact puternic asupra sănătății inimii. Un studiu recent a evaluat amplitudinea efectelor stresului asupra organismului uman.

Participanții au fost urmăriți timp de 18 ani. Rezultatele au arătat că femeile care au trecut prin două sau mai multe divorțuri aveau un risc crescut de atac de cord, la fel de mare ca riscul fumătorilor sau a diabeticilor. Același risc crescut a fost depistat și la bărbații care au trecut prin mai multe divorțuri.

Bărbații au avut beneficii pentru sănătate după ce s-au recăsătorit, nu și femeile. Chiar și la zeci de ani după un divorț, stresul acelei relații continuă să aibă un impact puternic asupra organismului.

Citește și 46 de simptome asociate cu STRESUL + un produs natural eficient

Stresul de la serviciu poate afecta de asemenea inima. Studiile au arătat că persoanele care își fac mai multe griji cu privire la posibilitatea de a-și pierde locul de muncă au un risc cu 20% mai mare de a suferi de o boală cardiacă.

Chiar și cei care sunt fericiți la locul de muncă pot suferi de stres din cauza competitivității sau din cauză că încearcă să găsească un echilibru între serviciu și viața de familie.

Citește și Simplificarea vieții ne eliberează de STRES și de NELINIȘTE – Sfântul Paisie Aghioritul

În mod surprinzător, inclusiv stresul asociat cu evenimente pozitive poate declanșa un eveniment cardiac. În timpul unui meci de fotbal din cadrul Cupei Mondiale, atacurile de cord s-au dublat într-un oraș din Germania, în care juca echipa națională.

Legătura dintre stres și bolile de inimă

Stresul poate crește nivelul inflamației din corp, care la rândul ei produce un impact negativ asupra tensiunii arteriale și a colesterolului (scăderea colesterolului HDL).

Stresul cronic poate afecta inima și în mod indirect. Grijile excesive perturbă somnul, reduc preocuparea pentru o dietă sănătoasă, o greutate corporală sănătoasă și mișcare fizică regulată.

Mulți oameni consideră că stresul nu lucrează în viața lor, nu le afectează corpul. Însă așa cum am văzut mai sus, orice fel de stres poate avea consecințe dăunătoare asupra organismului.

Pentru a vă proteja inima în timpul unei perioade marcate de stres, luați o pauză, plimbați-vă mai mult în natură, întâlniți-vă cu prieteni apropiați, practicați activități plăcute, care vă pot schimba gândul.

Citește și Stresați, deprimați, nervoși? 20 de minute în natură vă pot ajuta!

Sursă: John Hopkins Medicine, Risk Factors for Heart Disease: Don’t Underestimate Stress: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/risk-factors-for-heart-disease-dont-underestimate-stress

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.