GASTROENTERITA la copii – cauze, simptome, metode de tratare acasă sau la spital

Gastroenterita este una din cele mai cunoscute tipuri de infecții stomacale, întâlnite cu precădere la copii.

Datele statistice arată o rată mare de deces în rândul copiilor din cauza gastroenteritei la nivel mondial, mai ales în țările aflate în curs de dezvoltare, iar în statele dezvoltate, un motiv frecvent de spitalizare.

Gastroenterita la copii: aboutkidshealth.ca

Gastroenterita la copii – cauze

În 70% din cazuri, gastroenterita acută la copii este provocată de virusuri. Cei mai cunoscuți sunt:

• Rotavirus
• Norovirus
• Adenovirusul enteric
• Calcivirusul
• Astrovirusul
• Enterovirusul

10-20% din gastroenterite sunt cauzate de bacterii:

• Campylobacter
• Salmonella (diverse specii)
• E. coli
• Shigella
• Yersinia enterocolitica
• E. coli producătoare de toxina Shiga
• Salmonella
• Vibrio cholerae

Mai puțin de 10% din infecțiile stomacale sunt produse de paraziți, precum:

• Criptosporidium
• Giardia
• Entamoeba histolytica

Salmonella și Campylobacter invadează mucoasa intestinelor și declanșează inflamații. Copiii cu gastroenterită bacteriană sunt mai predispuși la febră mare și scaune cu sânge.

Infecțiile cu E. coli producătoare de toxina Shiga sau Shigella dysenteriae pot duce la colită hemoragică (diaree severă cu sânge).

Transmitere, factori de risc

Gastroenterita se poate transmite de la o persoană la alta prin ingerarea unor alimente sau băuturi contaminate (intoxicație alimentară).

Alimentele care nu sunt suficient de bine gătite, carnea procesată, produsele marine și mâncarea gătită care nu este păstrată în condiții bune riscă să devină surse de bacterii.

Ingerarea alimentelor care conțin toxine produse de bacterii, precum Stafilococul auriu în înghețată sau Bacillus cerus în orezul reîncălzit declanșează reacții adverse de tipul vărsăturilor și/sau a scaunelor diareice.

Inclusiv apa poate fi contaminată cu bacterii, virusuri sau paraziți.

Vărsăturile și diareea nu sunt simptome specifice de gastroenterită la copii. Pentru a pune un diagnostic cert de gastroenterită trebuie luate în considerare alte semne ale bolii, precum febră mare, diaree cu sânge sau durere abdominală. Este necesară recoltarea de scaun pentru testarea patogenilor.

Gastroenterita crește riscul de deshidratare

Cea mai gravă complicație a gastroenteritei la copiii este deshidratarea, care poate fi asociată cu tulburarea echilibrului de electroliți sau acidoza metabolică.

De regulă, copiii cu gastroenterită nu vor să mănânce, nici să bea nimic, din acest motiv ei trebuie să primească soluții orale sau intravenoase pentru rehidratarea corpului. Acest lucru poate fi realizat la domiciliu, sau la spital. Copilul trebuie ținut sub supraveghere. Medicii trebuie să se asigure că acesta primește suficiente lichide și elimină o cantitate normală de urină.

Hidratarea optimă cu lichide reprezintă atât un mijloc de prevenire, cât și de tratare a deshidratării și a efectelor sale secundare.

În cazul gastroenteritei virale nu sunt recomandate antibioticele, agenții antidiareici sau antiemeticele, deoarece în unele cazuri pot agrava situația.

Semne de deshidratare

Hidratarea are un rol esențial în gastroenterită, mai ales la copii. Pacienții cu diaree apoasă severă și vărsături frecvente au un risc mare de deshidratare. Din păcate, deshidratarea nu se manifestă fizic decât atunci când copilul a pierdut cel puțin 5% din greutatea lui corporală.

Pierderea în greutate este un indicator eficient gradului de deshidratare în care se află un copil cu gastroenterită. Alte semne de deshidratare, care pot fi sesizate de părinți sunt:

– scutecul uscat
– absența lacrimilor
– ochi afundați
– stare de neliniște, iritabilitate
– puls rapid și slab
– extremități reci sau de culoare albastră
– hipotensiune arterială
– respirație rapidă
– fontanelă scufundată
– anomalii ale somnului, letargie, copilul nu bea aproape nimic (semne de deshidratare severă)

Gastroenterita acută – complicații posibile

Pe lângă deshidratare, gastroenterita poate provoca și alte complicații:

– acidoză metabolică
– perturbarea electroliților din corp
– intoleranță la carbohidrați (lactoză, glucoză)
– risc crescut de reinfectare
– dezvoltarea de intoleranțe alimentare (la proteina din laptele de vacă sau din soia)
– sindromul hemolitic uremic
– complicații iatrogene
– deces

Cum se tratează gastroenterita

Părinții trebuie să interneze copilul dacă acesta se află într-o stare de deshidratare severă sau prezintă un risc crescut de deshidratare, dacă este în șoc, dacă nu știu ce are sau nu pot să îl trateze acasă.

Copiii care nu prezintă semne de deshidratare sau sunt ușor deshidratați pot fi tratați acasă. Copiii cu un risc mare de complicații sau care nu pot fi tratați la domiciliu trebuie internați în spital.

Copiii cu deshidratare ușor-moderată care nu tolerează lichidele orale trebuie internați pentru observație. Băuturile bogate în zahăr (precum sucul de mere, coca-cola sau băuturile sportive) pot agrava simptomele de diaree.

În cazul sugarilor cu gastroenterită acută, se recomandă continuarea alăptării la sân și administrarea unei soluții rehidratante orale, dacă este necesar.

Copiii care nu pot sau nu vor să consume lichide, pot fi hrăniți cu o seringă.

Rareori este nevoie de medicamente pentru tratarea gastroenteritei. Acestea nu fac decât să reducă simptomele, fără să trateze cauza. Medicamentele ar putea distrage atenția de la terapia cu lichide, atât de esențială.

Antibioticele nu sunt indicate în gastroenterita virală, nici în gastroenterita bacteriană necomplicată, ci doar în gastroenterita bacteriană complicată de septicemie, sau în holeră, shigeloză, giarda, febră enterică.

Nici pastilele antidiaree sau antiemetice nu sunt recomandate în gastroenterită, din cauza riscului de efecte adverse. De pildă, Loperamida scurtează durata diareii, dar este însoțită de efecte secundare.

În țările dezvoltate, zincul poate reduce durata și severitatea diareii acute dacă este administrat la debutul simptomelor.

Studiile au arătat că:

– rehidratarea enterică a redus șederea în spital și efectele adverse (convulsii, deces)
– soluțiile pe bază de cereale au redus numărul, volumul și durata scaunelor diareici
– probioticele au redus durata diareii
– Loperamida a redus durata diareii la copiii cu deshidratare ușor-moderată și a mărit creșterea în greutate (acest medicament nu este recomandat pentru o utilizare regulată)
– Ondansetronul (Zofran) a redus vărsăturile în timpul terapiei orale și nevoia de lichide intravenoase, însă a crescut riscul de diaree (nici acest medicament nu este recomandat pentru o administrare regulată)

Dieta în gastroenterita la copii

Îndată ce copilul își recapătă pofta de mâncare dieta lor poate reveni la normal. Experții recomandă introducerea laptelui și a alimentelor solide bogate în carbohidrați complecși, carne slabă, iaurt și legume. Trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi și zahăr.

Metode de prevenire

Gastroenterita se răspândește prin ruta fecal-orală. Ea poate fi prevenită printr-o igienă adecvată a mâinilor, prin gătire corectă a alimentelor (mai ales a cărnii), prin evitarea consumului de hamburgeri, fructe și salate nespălate sau a apei contaminată cu fecale de animale.

Gastroenterita poate fi contactată din piscine, de pe plajă sau de la fermele de animale pentru copii.

Când trebuie să mergi la medic

– nu știi ce are copilul (diagnostic incert)
– gastroenterita apare la copiii sub 6 luni
– copilul prezintă un risc crescut de deshidratare (diaree care se agravează și vărsături excesive)
– copilul are semne de deshidratare severă sau șoc
– copilul se plânge de durere abdominală puternică
– copilul are semne de anemie, urină redusă, hipertensiune
– copilul are diaree persistentă

Sursă: Elizabeth Jane Elliott, Acute gastroenteritis in children, British Medical Journal. 2007 Jan 6; 334(7583): 35–40: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1764079/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.