SCAUNUL de culoare GALBENĂ – ce înseamnă și când trebuie să mergi la medic

Culoarea este un element care se poate constitui într-un indiciu important atunci când vine vorba despre recunoașterea anumitor afecțiuni sau probleme de sănătate.

Pielea, urina, scaunul pot suferi modificări de nuanță atunci când în corp este prezentă o anumită boală. De pildă, îngălbenirea pielii poate fi semnul unui icter sau a unei hepatite.

Scaun galben – cauze remedii

Scaunul își poate schimba textura sau culoarea din cauza unor alimente sau medicamente pe care le-am consumat, dar și din cauza unor afecțiuni medicale.

Culoarea normală a scaunului este maro – datorată conținutului de bilirubină și bilă. La ce trebuie să ne gândim atunci când scaunul are culoarea galbenă?

Scaunul de culoare galbenă – cauze

Vă invităm să descoperiți câteva cauze posibile ale scaunului galben la adulți și copii și semnele care trebuie să urgenteze prezența la medic.

Alimentația

Există numeroase alimente care alterează culoarea scaunului și a urinei, dându-i o nuanță galbenă, precum morcovii, cartofii dulci, turmericul. Trebuie să știți că inclusiv dietele bogate în grăsimi și gluten, precum și alimente care perturbă stomacul pot avea acest efect.

Stresul

Nivelurile crescute de stres și anxietatea produc numeroase efecte asupra organismului, inclusiv accelerarea proceselor digestive și afectarea capacității corpului de a absorbi toți nutrienții din alimente. Acest lucru poate duce la apariția scaunelor galbene sau diareice.

Boala celiacă

O altă problemă gastrointestinală asociată cu alimentația este boala celiacă. Persoanele afectate sunt sensibile la consumul de gluten – o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Mai precis, sistemul lor imunitar atacă țesuturile intestinului subțire, cauzând leziuni și malabsorbție.

Boala celiacă se manifestă prin mai multe simptome:

– scaune galbene
– diaree și/sau constipație
– greață
– balonare
– oboseală
– dureri de cap
– depresie

Pentru prevenirea simptomelor este indicat să evitați consumul de alimente făcute din gluten sau care conțin această proteină.

Tulburări ale pancreasului

Există anumite afecțiuni, precum pancreatita cronică, fibroza chistică, cancerul pancreatic sau blocarea canalului pancreatic, în care pancreasul nu poate furniza intestinelor suficiente enzime pentru digerarea alimentelor. Astfel, grăsimile care rămân nedigerate pot cauza scaune cu aspect galben, spumos sau gras.

Afecțiuni hepatice

Scaunul galben poate fi de asemenea semnul unei boli de ficat, precum hepatită sau ciroză. Eliminarea sau scăderea nivelurilor de săruri biliare din corp (implicate în digestia și absorbția nutrienților) pot schimba culoarea scaunului în galben.

Tulburări ale vezicii biliare

Calculii biliari și alte tulburări ale vezicii biliare pot determina la rândul lor scăderea cantității de săruri biliare din corp. Pe lângă scaunul de culoare galbenă, pacienții pot acuza dureri abdominale, greață și icter.

Sindromul Gilbert

Nivelurile crescute de bilirubină, icterul ușor și scaunele galbene pot fi indicii ale sindromului Gilbert, o boală hepatică de natură genetică. În multe cazuri, această afecțiune nu este neobservată de pacienți, deoarece simptomele sunt foarte ușoare.

Giardia

Nu doar probleme de bilă și ficat pot influența culoarea scaunului, ci și afecțiunile gastrointestinale. De pildă, materiile fecale de culoare galbenă pot fi provocate de o infecție cu giardia, un parazit microscopic asociat cu infecții intestinale.

Giardia se contactează prin ingerarea unor alimente sau apă contaminate. Poate fi recunoscută printr-o serie de simptome: diaree urât mirositoare, de culoare galbenă, crampe stomacale, greață, febră, dureri de cap și scădere în greutate. Mergeți cât mai repede la medic pentru a vă prescrie un tratament cu antibiotic.

Scaun galben la sugari

Bebelușii alăptați la sân și copiii mici au de regulă un scaun de culoare galben, ca muștarul. În cazul lor, această nuanță este normală.

Părinții trebuie să se îngrijoreze când scaunul micuților capătă o culoare roșiatică, neagră sau albicioasă.

Când trebuie să mergi la medic

Schimbarea culorii scaunului poate fi de scurtă durată, din cauza influenței alimentelor ingerate. Când această modificare persistă (mai mult de 2 zile) și este însoțită de alte simptome, precum durere abdominală, poate fi ceva mai grav.

Mergeți la medic dacă:

– faceți febră
– vărsați
– scaunul conține puroi
– aveți probleme de urinare
– leșinați
– suferiți de confuzie sau constatați schimbări mentale

Scaun galben – remedii

Tratamentul depinde de cauza scaunelor galbene. Dacă este vorba de dietă, evitați să consumați alimente picante, acre sau acide. Consumați mai multe fructe și legume, leguminoase și orz. Acestea pot ajuta la legarea scaunelor moi și la îmbunătățirea sănătății stomacului.

Dacă scaunul galben este cauzat de o infecție, de o afecțiune hepatică sau biliară, medicul va prescrie antibiotice, respectiv alte medicamente adecvate. Câteva remedii naturiste utile pentru stomac, ficat și bilă sunt ghimbirul, turmericul, armurariul și menta.

Surse:

1. Kat Gal Reviewed, Gerhard Whitworth, What causes yellow stool? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323147.php
2. John Staughton, Yellow Poop (Stool Color): Treatments, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/yellow-poop.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.