Ceaiuri pentru gută – cauze, simptome, dietă, prevenire

Guta este o formă dureroasă și complexă a artritei. Este de altfel cel mai comun tip de artrită inflamatorie. Riscul de a o dezvolta crește odată cu înaintarea în vârstă. Este întâlnită cu precădere la bărbați și la persoanele care au niveluri crescute de urați în sânge.

Se manifestă prin atacuri severe de durere care survin brusc, însoțite de umflarea, încălzirea și înroșirea articulațiilor afectate.

Ceaiuri pentru guta: gulfnews.com

Atacurile gutoase pot să apară inclusiv noaptea în timpul somnului, cauzând o senzație de arsură la nivelul osului de la baza degetului mare de la picioare. Gradul de sensibilitate este atât de mare, încât inclusiv atingerea ușoară a așternuturilor poate părea de nesuportat.

Guta poate afecta și alte articulații, precum gleznele, genunchii, încheietura mâinii, coatele sau degetele de la mâini.

Simptomele de gută sunt de regulă trecătoare. Severitatea durerii este mai mare în primele 4-12 ore de la debutul ei. Timp de câteva zile sau chiar săptămâni după ce durerea a cedat, este posibil să mai persiste un anumit disconfort la nivelul articulației afectate.

Din ce motive apare guta – cauze și factori de risc

Guta apare ca urmare a acumulării de cristale în interiorul și în jurul articulațiilor. În consecință apar inflamații și dureri – cunoscute sub numele de „atacuri de gută”.

Dieta

Cristalele de urați riscă să se formeze din cauza nivelurilor crescute de acid uric în sânge. Acestea pot crește în urma consumului mare de alimente care conțin purine, precum fripturi, organe de animale, fructe de mare, băuturi alcoolice (în special berea) și sucurile îndulcite cu fructoză.

Citește și ALIMENTE inflamatoare care înrăutățesc durerile de GUTĂ sau ARTRITĂ

Obezitatea

Organismul persoanelor supraponderale produce mai mult ucid uric decât în mod normal, afectând capacitatea rinichilor de a-l elimina.

Afecțiuni medicale

Există anumite boli care pot crește riscul de gută, precum hipertensiunea arterială netratată, diabetul, sindromul metabolic, bolile de rinichi sau de inimă.

Anumite medicamente

Diureticele tiazide – pe care medicii le prescriu de obicei persoanelor hipertensive și aspirina în doze mici pot favoriza creșterea nivelurilor de acid uric.

Istoricul familial

Când unul din membrii familiei are sau a avut gută, există riscul să dezvolți și tu această boală.

Menopauza

Deși guta este cel mai des întâlnită la bărbați, femeile pot atinge niveluri de acid uric comparabile cu ale bărbaților în perioada de după menopauză.

La bărbați, guta se poate instala inclusiv la vârste mai mici, între 30 și 50 de ani.

Complicații

Pe măsură ce guta avansează, ar putea să apară probleme de mobilitate, pacientul nefiind în stare să își miște în mod normal încheieturile.

Unele persoane pot suferi de gută recidivantă, în care atacurile revin de mai multe ori pe an. Deși pare mai mult un set de simptome decât o boală în sine, guta poate cauza daune (eroziuni și distrugeri) la nivelul articulațiilor, dacă este lăsată netratată.

Totodată, guta care nu este tratată corespunzător poate duce la acumularea depozitelor de cristale sub piele, sub forma unor noduli numiți „topi gutoși”.

O altă complicație care poate să apară în urma colecționării de cristale de urați în tractul urinar este formarea pietrelor la rinichi.

Mergi la medic dacă pe lângă simptomele de inflamare și fierbințeală a articulațiilor aveți și febră. Acestea împreună pot semnala o infecție.

Atacurile de gută – cum să le previi

Iată ce măsuri poți lua pentru a preveni un posibil atac de gută:

• Bea suficiente lichide, hidratează-te corect
• Redu consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză
• Limitează consumul de alcool
• Optează pentru lactate cu un conținut redus de grăsime
• Consumă carne în cantități limitate
• Păstrează o greutate corporală optimă
• Evită stresul

Remedii pentru gută

• Comprese cu gheață ținute pe articulațiile afectate timp de 10-15 minute pentru reducerea inflamației

• Ridicarea picioarelor deasupra corpului astfel încât sângele și lichidele din corp să se depărteze de articulații

Citește și Gută – Simptome și Remedii Naturiste

• Creșterea consumului de pește (poate ajuta la reducerea acidului uric seric datorită compușilor antiinflamatori pe care îi conține)

Cireșe – conțin antocianini, compuși antioxidanți cu efect antiinflamator prin care reduc atacurile gutoase

• Apă cu lămâie – un studiu din 2015 a arătat că un consum de 2 litri de apă cu sucul de la 2 lămâi poate neutraliza și reduce acidul uric la persoanele cu gută

Citește și ȚELINA – un remediu eficient pentru GUTĂ

Ceaiuri pentru gută

• Ceai de urzici – 3 căni pe zi
• Ceai de coada-șoricelului
• Ceai de pedicuță – 1 cană pe zi, pe stomacul gol
• Ceai de păpădie 
• Ceai de hibiscus

Medicamente pentru gută

Durerea și inflamația cauzate de gută pot fi atenuate cu ajutorul unor medicamente antiinflamatoare, precum Ibuprofen și Naproxen, Indometacină, Celebrex, Colchichină, corticosteroizi. Nu lua mai mult decât doza recomandată.

 

Surse:

1. Mayo Clinic Staff, Gout: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897
2. Versus Arthritis, What is Gout: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/gout/
3. Rachel Nall, Gerhard Whitworth, 11 home remedies for gout, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324972.php</
4. Mayo Clinic, Gout: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/diagnosis-treatment/drc-20372903

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.