Cum tratezi lipsa de vitamina D

Lipsa de vitamina D este unul din cele mai frecvente deficite nutriționale, care afectează îndeosebi persoanele sedentare și vârstnicii, din cauza expunerii reduse la lumina soarelui.

Ce roluri îndeplinește vitamina D în corp

Această vitamină este implicată în homeostaza mai multor sisteme din corp și susține diferite procese fiziologice, precum absorbția calciului. Deficitul cronic de vitamina D a fost asociat cu osteoporoza, ostemalacia, slăbirea mușchilor și un risc crescut de fracturare a oaselor.

Lipsa de vitamina D – cauze, simptome, tratament

Datorită implicații lor sale în imunitatea înnăscută și adaptativă, aportul redus de vitamina D și nivelurile scăzute de metaboliți ai vitaminei D din sânge au fost asociate cu o incidență și severitate crescută a unor boli autoimune, precum scleroza multiplă, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1, lupus erimatos sistemic și psoriazis.

La unele persoane, lipsa de vitamina D poate crește riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic sau deces din cauze cardiovasculare.

Citește și Lipsa de vitamina D crește riscul de boli autoimune, boli de oase și de inimă

Rolul ei în prevenirea și recidivarea cancerului este încă în curs de cercetare. Nivelurile Vitamina D este de mare interes în oncologie datorită potențialului său de a reduce incidența unor malignități epiteliale, precum cancerul de colon.

Câteva studii observaționale au arătat o asociere între nivelurile mai mari de vitamina D și scăderea recurenței mortalității din cauza cancerelor de sân, de colon și de oare.

Citește și VITAMINA D crește rata de supraviețuire a bolnavilor de CANCER cu 52%

Există câteva dovezi care indică o îmbunătățire a forței musculare și o scădere a riscului de fracturi cauzate de osteoporoză în urma suplimentării cu vitamina D.

„Institute of Medicine” recomandă 200 UI de vitamina D pe zi de la naștere și până la vârsta de 50 de ani, 400 UI pe zi pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani și 600 UI de vitamina D pe zi pentru cei care au trecut de 70 de ani.

Lipsa de vitamina D nu mai poate fi tratată prin dietă și expunerea la soare

Potrivit acestor recomandări, lipsa de vitamina D nu mai poate fi tratată astăzi doar prin expunerea pielii la soare și prin dietă, deoarece un procent mare din populație petrece mult timp în casă sau în spații închise și nu consumă suficiente alimente bogate în vitamina D.

În mod normal, cea mai bună sursă de vitamina D este colecalciferolul, indus de lumina ultravioletă și fabricat de piele. O expunere de 15-20 de minute pe zi la soare (fără creme de protecție solară) între orele 10:00 și 15:00 este suficientă pentru o sinteză adecvată de metaboliți ai vitaminei D.

Citește și CÂT și CÂND trebuie să stăm la SOARE pentru producerea de VITAMINA D, în funcție de tipul de piele pe care îl avem

Excesul de vitamina D3 rezultat în urma expunerii prelungite la soare este distrus în piele, de aceea nu poate fi vorba despre o toxicitate de vitamina D cauzată de expunerea la soare.

• 85 grame de hering asigură 1.300 UI de vitamina D
• 99 g de somon oferă 350 UI de vitamina D
• 1 linguriță de ulei de ficat de cod furnizează circa 400 UI de vitamina D

Puțini sunt cei care consumă zilnic hering. În schimb, cei mai mulți oameni preferă cerealele și lactatele fortificate cu vitamine, inclusiv vitamina D.

Problema este că 1 cană de lapte fortificat sau de suc de portocale fortificat conține doar 100 UI de vitamina D. De asemenea, o porție de cereale sau 1 lingură de margarină oferă la micul-dejun doar 50-100 UI de vitamina D.

Nu doar alimentația deficitară în vitamina D și expunerea redusă la soare este problematică, ci și utilizarea excesivă a cremelor de protecție solară.

Luând toate aceste elemente în calcul, specialiștii recomandă creșterea aportului de vitamina D prin suplimente (1.000-2000 UI pe zi), pentru evitarea deficitului de vitamina D.

Există suplimente cu multivitamine, care conțin o doză de circa 400 UI de vitamina D, precum și suplimente cu calciu, care pot furniza în jur de 200-400 UI de vitamina D.

Suplimentele cu vitamina D3 (fără alți aditivi) pot conține 400, 1.000 sau 2.000 de UI de vitamina D și se pot cumpăra fără prescripție medicală.

Vitamina D3 este mai puternică decât vitamina D2 (ergocalciferol), care este obținută din plante.

Experții sugerează un aport maxim de 2.000 de UI de vitamina D pe zi, însă toxicitatea poate să apară doar în cazul unor doze foarte mari, de circa 10.000 UI de vitamina D3 pe zi.

Care este nivelul optim de vitamina D

Deficitul de vitamina D este constata atunci când nivelurile de 25-hidroxivitamina D sunt mai mici de 20 ng/mL (50 nmol/L), însoțite de o creștere consistentă a hormonului paratiroidian (PTH) și o reducere a absorbției calciului la nivel intestinal.

Momentan, nivelurile de vitamina D (25-OH-vitamina D) sunt considerate optime în limitele 40-60 ng/mL. Nivelurile crescute, până la 100 ng/mL, sunt întâlnite mai des la persoanele care muncesc în aer liber și au o expunere intensă la soare.

Pentru a atinge nivelurile optime de 40-60 bg/mL, este necesar să se asigure un aport de cel puțin 4.000 UI de vitamina D pe zi din toate sursele.

Mai concret, o doză de 2.000 UI de vitamina D pe zi din suplimente, plus expunere la soare zilnică ar putea asigura nivelurile optime pe tot parcursul anului.

Cine riscă să sufere de lipsă de vitamina D

Incidența deficitului de vitamina D la adulții din SUA este de aproximativ 25% la bărbați și 35% la femei. Riscul este mai mare la femeile postmenopauzale și premenopauzale.

Citește și Lipsa de VITAMINA D – un factor de risc pentru TIROIDITA autoimună și cancerul TIROIDIAN

Femeile aflate în perioada de premenopauză supuse la chimioterapie sau operație pentru îndepărtarea ovarelor, precum și femeile postemenopauzale care încep o terapie cu inhibitori de aromatază trebuie testate.

Riscul de a dezvolta un deficit de vitamina D este mai mare la:

– vârstnici
– persoanele obeze
– persoanele osteoporoză sau osteopenie
– persoanele care evită expunerea la soare
– cei care viețuiesc în medii foarte poluate
– pacienții cu boala Crohn

Lipsa de vitamina D – simptome

Simptomele de vitamina D pot fi ușor confundate cu semnele unei alte afecțiuni:

– oboseală
– depresie, dispoziție afectată
– insomnie
– durere de spate
– artralgii (la încheietura mâinii, gleznă, umeri, gambe)
– slăbiciune musculară
– dureri de cap
– căderea părului

Simptomele nu apar la niveluri mai mari de 20 ng/mL, nici măcar la persoanele care au un deficit ușor sau moderat.

Cum tratezi lipsa de vitamina D

Pentru corectarea deficitului de vitamina D trebuie să se ajungă în primă fază la un nivel de bază, după care să se mărească suplimentarea. O doză adițională de 1.000 UI de vitamina D3 pe zi pe zi poate crește nivelul de vitamina D cu 10 ng/mL în câteva săptămâni.

Persoanele obeze pot avea nevoie de doze mai mari de vitamina D, întrucât aceasta este sechestrată în țesutul adipos (de grăsime).

Recomandări de tratament pentru deficitul sau insuficiența de vitamina D

• la un nivel seric de vitamina D de 20-30 se recomandă 1.000-2.000 UI de vitamina D3 pe zi
• la un nivel seric de vitamina D de 12-20 se recomandă 2.000 UI de vitamina D3 pe zi
• la niveluri mai mici de 12 asimptomatice se recomandă 4.000-5.000 UI de vitamina D3 pe zi
• la niveluri mai mici de 12 simptomatice se recomandă 30.000 UI de vitamina D3 pe săptămână

Aceste doze trebuie luate în plus față de cantitățile pe care o persoană le ingerează din alimente.

Dacă luați mai mult de 2.000 UI de vitamina D3 pe zi sub formă de suplimente, verificați niveluri de 25(OH)D la fiecare 12 săptămâni.

Intoxicarea cu vitamina D

Intoxicația cu vitamina D asociată cu pietre la rinichi și hipercalcemie este observată la persoanele cu niveluri serice de vitamina D mai mari de 150 ng/mL (374 nmol/L). Pentru a vă asigura că nu riscați să vă intoxicați cu vitamina D, evitați nivelurile peste 100 ng/mL.

Surse:

1. Articol: Qamar J. Khan, Carol J. Fabian, How I Treat Vitamin D Deficiency, Journal of Oncology Practice:
https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JOP.091087

2. Fotografie: Yale Medicine: https://www.yalemedicine.org/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.