Mă balonez din orice – cauze și remedii pentru balonare
Balonarea este unul din cele mai neplăcute evenimente digestive prin care toți trecem ocazional. Cauzele pot fi diverse. Din fericire, există numeroase remedii pentru balonare la îndemâna noastră, unele aflându-se chiar în dulapul cu mirodenii din bucătărie.
Cum știi că ești balonat? Câteva semne distinctive sunt chiar umflarea burții sau deformarea acesteia. Unele persoane resimt dureri abdominale puternice.
Cuprins
Mă balonez orice aș mânca
Unele persoane suferă des de balonare. În cele mai multe situații, ea este rezultatul unei indigestii sau a acumulării unei cantități prea mari de gaze la nivel gastrointestinal.
O persoană se poate balona și pentru că bea multe sucuri acidulate, râgâie prea des, sau mănâncă ceva care îl deranjează la stomac (carbohidrați, zahăr, fibre multe, fasole, alimente grase, alimente foarte sărate).
Gazele stomacale – pot fi cauzate de consumul de varză, broccoli, conopidă și alte legume crucifere. La baza lor se poate afla o boală cronică, precum boala Crohn, o infecție stomacală sau o indigestie. Flatulența dispare de regulă în câteva ore.
Citește și 8 ALIMENTE care reduc GAZELE și BALONAREA
Indigestia – cunoscută în termeni medicali și sub numele de dispepsie, provoacă dureri stomacale, sub forma unor crize scurte și pasagere. Cauzele indigestiei sunt diverse: consumul excesiv de mâncare sau de alcool, administrarea unor medicamente iritante gastric, precum Ibuprofen, o infecție stomacală minoră.
Dacă suferi deseori de indigestie și aceasta nu pare a fi cauzată de alimente sau de alte motive cunoscute, poate fi vorba despre un ulcer stomacal, un cancer sau o insuficiență hepatică.
Balonarea se poate datora unei infecții stomacale. E.coli, Helicobacter pylori, norovirus și rotavirus sunt cei mai cunoscuți patogeni care afectează tractul gastrointestinal. Și infecțiile stomacale dispar de la sine în decursul a câteva zile. Este indicat să mergi la medic dacă prezinți semne de deshidratare severă, precum febră, scaune cu sânge, vărsături puternice des sau înrăutățirea balonării.
Alte cauze posibile ale balonării sunt constipația, retenția de lichide în corp (datorate consumului excesiv de alimente sărate sau modificărilor hormonale – menstruația, sarcina sau menopauza) sau intoleranța la anumite alimente sau compuși din alimente, precum gluten, lactoză. În acest ultim caz, balonarea este însoțită de regulă de diaree și dureri stomacale.
Boli cronice care pot cauza balonare
Balonările frecvente pot fi simptomul unei afecțiuni cronice, precum sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn. În aceste cazuri, pe lângă balonare, pacienții pot acuza de asemenea gaze intestinale, diaree, vărsături și scăderea în greutate ne justificată de alimentație.
Gastropareza este o altă tulburare care poate provoca balonare, constipație, senzație rapidă de plenitudine la masă, scăderea apetitului, arsuri stomacale, greață, vărsături, dureri și disconfort stomacal.
Această boală afectează funcția mușchilor stomacali și duce la golirea încetinită a stomacului. Gastropareza poate fi asociată cu o boală mai gravă, precum diabet sau hipotiroidism.
Nu doar bolile gastrointestinale pot declanșa balonări și dureri (pelviene), ci și afecțiunile ginecologice, precum endometrioza sau cancerul ovarian.
Un blocaj intestinal sau obstrucția intestinală poate cauza balonare, gaze, flatulență, constipație și crampe. Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului care poate provoca balonare.
Persoanele care au pietre la bilă pot confunda durerea abdominală intensă cu balonarea. Cancerul stomacal sau intestinal, la fel și ascita pot cauza disconfort abdominal și balonare.
Remedii naturiste pentru balonare și flatulență
Nefiind nimic grav, balonarea trece de la sine în 1-2 zile. Simptomele se pot trata la domiciliu cu remedii naturale sau medicamente care pot fi obținute de la farmacie fără rețetă.
– ceai de anason, fenicul, coriandru, chimion sau mărar (1 cană pe zi)
– ceai de mentă, roiniță, dafin sau salvie (2-3 ceaiuri pe zi)
– ceai de pelin alb, cimbrișor, busuioc, măghiran sau tarhon (3 ceaiuri pe zi)
– ceai de coada-șoricelului sau mușețel (1-3 ceaiuri pe zi)
– ghimbir
– bicarbonat de sodiu cu apă
– gențiana galbenă
– coriandru
– măghiran
– pelin
– cărbune medicinal
– pernă caldă aplicată pe stomac
Citește și GAZE intestinale, BALONARE sau FLATULENȚĂ – cele mai bune remedii naturiste
Remedii pentru balonare în sarcină
Femeile gravide se confruntă deseori cu flatulență, gaze și balonare. American Pregnancy Association recomandă următoarele măsuri pentru reducerea sau prevenirea gazelor în timpul sarcinii:
– evitarea sau limitarea consumului de băuturi carbogazoase (inclusiv apa minerală)
– evitarea sau limitarea consumului de îndulcitori sintetici
– evitarea alimentelor prăjite sau gras
– exerciții fizice pentru stimularea digestiei
– evitarea hainelor strâmte în talie
– creșterea consumului de apă
– mese mici și dese, nu copioase și rare
– mestecarea alimentelor de mai multe oriMedicamente pentru balonare
– medicamente antiacide
– medicamente antispastice
– laxative
– prebiotice și probiotice
– enzime digestive
Pastile balonare:
– Degasil
– Espumisan
– Digest Duo
– Triferment
– Digenzym
– Colebil
– Mezym
– Carbodigest
– Antibalonare Fares, Antibalonal Steaua Divină
– Digestil
Pentru a-l ajuta pe medic să pună un diagnostic cât mai corect al balonării de care suferi, ține un jurnal în care notezi momentele în care te balonezi și ce ai mâncat înainte. Poate fi un aliment care creează acest disconfort, iar eliminarea lui din dietă va preveni simptomele de balonare.
Când trebuie să mergi la medic
Rareori balonarea înseamnă ceva grav. Mergi însă la medic dacă:
– suferi de dureri intense
– faci febră
– verși de mai mult de 2 zile
– faci scaune cu sânge
– ai suferit o împunsătură în stomac, o leziune sau un accident care ți-a atins stomacul
– constați că stomacul se umflă rapid (sau ai umflături în alte zone ale corpului)
– ai suferit o intervenție chirurgicală recent
– suferi de insuficiență hepatică sau renală
Surse:
1. Zawn Villine, Saurabh Sethi, What causes abdominal bloating? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321869.php
2. American Pregnancy Association, Gas During Pregnancy: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/gas-during-pregnancy/
3. Prof. Univ. Constantin Milică, Aerofagia și balonările, Medicina Naturistă, Vol. 1, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 192