Tratamentul cu hormoni nu este indicat persoanelor cu probleme tiroidiene ușoare

Un grup de experți internaționali a emis o avertizare în British Medical Journal prin care îndeamnă medicii să nu prescriere hormoni tiroidieni pacienților cu tiroidă hipoactivă ușoară – un diagnostic cunoscut sub numele de hipotiroidism subclinic.

Recomandările lor sunt menite să îi ajute pe medici să ia decizii mai bune cu privire la pacienții lor și să nu încurajeze prescrierea de medicamente sau tratamentele nefolositoare sau inadecvate.

Tratament cu hormoni pentru tiroida

Aceștia s-au arătat împotriva tratamentului de substituție hormonală în hipotiroidismul ușor în urma unor studii recente, care au demonstrat că acesta nu îmbunătățește simptomele pacienților cu hipotiroidism ușor, nici calitatea vieții. Mai exact, această terapie nu ameliorează nici oboseala, nici dispoziția – afectate de o producție diminuată de hormoni tiroidieni.

Ce este hipotiroidismul clinic

Hipotiroidismul subclinic apare atunci când nivelul hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) din sânge este ușor crescut, în timp ce nivelul hormonului tiroidian rămâne normal.

Circa 5% din populația adultă este afectată de această afecțiune. Procentul este mai mare (10-15%) în cazul persoanelor vârstnice.

Unele persoane nu prezintă nici un simptom. În atunci când boala produce simptome, ele pot fi ușor confundate cu simptomele altor afecțiuni: oboseală, tulburări de dispoziție și creștere în greutate.

Hipotiroidismul poate fi depistat printr-un test de sânge. În Marea Britanie, circa 25% dintre adulți își evaluează anual funcția tiroidei. Aici hormonii sunt prescriși doar persoanelor care au un TSH peste 10 mlU/l. Valorile normale ale TSH-ului sunt cuprinse între 0.4 și 4.0 mlU/l.

Medicii prescriu hormoni tiroidieni în mod inadecvat

Studiile au arătat însă că numărul tratamentelor hormonale prescrise pentru hipotiroidismul subclinic a crescut de două ori mai mult s-a în perioada 1996-2006.

Un grup de cercetători clinici a revizuit datele obținute din 21 de studii realizate pe un număr 2.000 de participanți, pentru a vedea dacă tratamentul cu hormoni are efecte asupra pacienților cu hipotiroidism clinic. Scopul a fost îmbunătățirea recomandărilor medicilor în ceea ce privește prescripțiile de tratament oferite pacienților.

Rezultatele recenziei i-au determinat pe experți să se poziționeze împotriva tratamentului hormonal în aproape toate cazurile de hipotiroidism subclinic, deoarece studiile au arătat că acesta nu are nici un efect în ceea ce privește îmbunătățirea simptomelor testate. Totodată, experții sunt de părere că hormonii tiroidieni sintetici nu sunt rentabili.

Noile recomandări emise în urma recenziei citate mai sus îi vizează doar pe pacienții cu hipotiroidism clinic, nu și pe:

– femeile care planifică o sarcină
– pacienții cu un TSH crescut (peste limita de 20 mlU/l)
– pacienții care acuză simptome severe
– pacienții care au sub 30 de ani

Pentru a putea stabili dacă tratamentul hormonal ar putea fi util sau benefic asupra anumitor pacienți cu hipotiroidism, cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii.

Până atunci, experții spun că recomandările lor ar putea modifica semnificativ tendința actuală de prescriere a tratamentelor hormonale tuturor pacienților cu hipotiroidism, indiferent de ce arată analizele de sânge. 

Unul din autorii acestei recenzii a adus în atenție posibilitatea unei legături de natură financiară între prescripțiile medicilor și industria farmaceutică.

Cereți părerea mai multor medici

Dacă suferiți de hipotiroidism și vi s-a recomandat să luați hormoni, este indicat să cereți părerea mai multor medici. Unii nu prescriu tratamente hormonale ușor, decât dacă consideră că este cazul, în baza analizelor care arată nivelul TSH și al hormonilor tiroidieni.

Simptomele specifice hipotiroidismului, cum ar fi lentoarea în gândire, în mișcări și încetinirea multor procese din corp sunt justificate de scăderea nivelurilor hormonilor tiroidieni.

Această lentoare este motivul pentru care unii pacienți se simt mai obosiți, mai sensibili la frig, suferă mai des de constipație, încep să aibă probleme de memorie și simptome de depresie.

Bolile tiroidiene nu au leac. În cazul în care glanda tiroidă nu mai produce suficienți hormoni sau produce prea mulți și astfel apare un dezechilibru major la acest nivel, funcția tiroidei poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor.

În timp, hipotiroidismul se mai agrava, sau ameliora, din acest motiv, cei care iau tiroxină trebuie să meargă regulat la control pentru a li se ajusta doza de medicamente dacă medicul endocrinolog consideră de cuviință.

La fel ca în cazul bolilor cardiovasculare, afecțiunile tiroidiene pot necesita tratament pe viață.

Surse:

1. British Medical Journal, Experts advise against hormone treatment in adults with mild thyroid problems, Medical Express: https://medicalxpress.com/news/2019-05-experts-hormone-treatment-adults-mild.html
2. Medical Express, Hormone therapy not beneficial in subclinical hypothyroidism: https://medicalxpress.com/news/2018-10-hormone-therapy-beneficial-subclinical-hypothyroidism.html
3. American Thyroid Association, Hypothyroidism (Underactive): https://www.thyroid.org/hypothyroidism/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.