Cosmetica și igiena OCHILOR – plante recomandate de dr. Ovidiu Bojor

Ochii sunt probabil cel mai important organ de percepție a lumii înconjurătoare. Ei trebuie îngrijiți în mod corespunzător, atât prin tratamente interne, cât și externe.

Academicianul Ovidiu Bojor oferă în una din cărțile sale câteva sfaturi utile în ceea ce privește igiena și cosmetica oculară, ce pot fi realizate prin intervenții naturale.

Remedii pentru ochi

Avem nevoie de ajutorul plantelor atunci când ne confruntăm cu probleme oculare relativ ușoare, precum conjunctivită, blefarită, ochi obosiți sau pleoape ridate.

Sfaturi privind igiena oculară

Cea mai importantă recomandare în cazul afecțiunilor ochilor, a tenului și a pielii în general, este ca plantele folosite să fie de cea mai bună calitate, să provină din surse nepoluate și să fie curate.

De asemenea, apa folosită la infuzarea plantelor trebuie să fie purificată. Aceasta se fierbe 30 de minute înainte, apoi se folosește la infuzat. Inclusiv vasele în care se prepară soluțiile lichide pentru uz oftalmic trebuie să fie fierte în prealabil 30 de minute. Ochii sunt foarte sensibili și au nevoie de o manevrare cât mai gentilă și igienică posibil.

Infuziile din plante trebuie păstrate în flacoane sterilizate înainte, cel mul 6-8 ore de la preparare. Pentru comprese, se recomandă doar tifoanele sterile.

Tipuri de plante utile în afecțiunile oculare

Cele mai utile sunt plantele înzestrate cu proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și emoliente. Se poate realiza o infuzie și aplica pe pleoape sub formă comprese sau spălături.

De asemenea, ceaiurile din plante pot fi utilizate și sub formă de instilații locale conjunctivale, la care se adaugă câteva cristale de sare pentru a ajuta la izotonizarea soluției. Problemele care țin de aspectul pielii sau de cosmetică, pot fi tratate cu unguente, creme, loțiuni sau seruri.

• Silur

Cunoscut și sub numele de „floare de ochi”, silurul este renumit pentru utilizările sale în conjunctivite și blefarite, dar și în reducerea edemelor, ridurilor și a cearcănelor.

Conține taninuri, substanțe amare, lei esențial, rezine și glicoze. Studiile au confirmat o mare parte din utilizările sale tradiționale.

Se prepară o infuzie din 2 lingurițe de plantă mărunțită și 1 cană de ap clocotită. Se lasă la infuzat 2 minute, apoi se adaugă câteva cristale de sare. Se strecoară printr-un tifon des și se folosește sub formă de comprese (aplicate pe pleoape) sau spălături.

Ceaiul de silur se poate administra și intern, în paralel cu tratamentul extern. Se beau câte 1-2 căni pe zi.

• Afin

Afinul este o altă plantă apreciată pentru efectele sale benefice asupra vederii. În conjunctivită se recomandă consumul fructelor – proaspete sau congelate (200 g pe zi), sau uscate (100 g pe zi), în cure de cel puțin o lună anual.

• Albăstrele

Aceste flori se prepară sub formă de infuzie (2 lingurițe la 1 cană cu apă clocotită). Infuzia strecurată se folosește la comprese, aplicate pe pleoapele ridate. Ajută și în conjunctivite și blefarite, grație acțiunii lor antiseptice.

• Mușețel

Mușețelul are o utilizare lungă în domeniul afecțiunilor pielii și ochilor, datorită proprietăților calmante, antiinflamatoare și dezinfectante. Conțin azulene și flavonoide – substanțe care ajută la combaterea alergiilor la praf, polen și alți agenți cu potențial alergen. Se folosește sub formă de spălături sau comprese, realizate cu infuzie de flori de mușețel (2 linguri de flori la 1 cană de apă, infuzare de 15 minute).

• Gălbenele

Florile de gălbenele sunt de asemenea remedii calmante și antiinfecțioase. Se pun pe ochi comprese cu tinctură de gălbenele (5-10 g de tinctură) diluată cu 100 ml de apă fiartă și răcită. Aceasta se poate obține în casă din 20 g de flori macerate în 100 ml de alcool de 60 de grade timp de 8 zile.

• Trandafir

Florile de trandafir sunt un leac popular pentru tratarea ochilor obosiți. Se pun 1-2 lingurițe la infuzat în 100 ml de apă, apoi se strecoară. Infuzia se folosește la spălarea ochilor sau la aplicarea de comprese locale.

• Tei

Florile de tei pot fi folosite pentru reducerea cearcănelor. În acest sens, se pun 4 lingurițe de flori (fără bratee) la infuzat într-o cană cu apă. Se aplică comprese de 2-3 ori pe zi pe ochi.

• Pătlagină

Frunzele acestei plante pot fi folosite în combinație cu frunze nuc, în cantități egale, pentru tratarea blefaritelor și conjunctivitelor. Se prepară o infuzie din 2 linguri de amestec de plante și 1 cană cu apă clocotită. Se pun comprese, de 2-3 ori pe zi.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7884, 7886, 7879, 5513′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Cosmetica și Igiena Oculară, Plantele Medicinale în Cosmetică, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, București, pp. 301-303

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.