GINSENGUL – planta care vindecă tot – dr. Ovidiu Bojor

Ginsengul (Panax ginseng) poate fi considerat pe bună dreptate un remediu care poate vindeca tot ce înseamnă boală, după cum o arată și denumirea genului Panax în limba greacă „pan” = toate și „akos” = tratament.

Cuvântul „gin” provine de la „om”, iar „seng” înseamnă „esență”. Nu în mod întâmplător rădăcina ajunsă la maturitate seamănă cu corpul omenesc.

Ginseng beneficii

În medicina tradițională din Asia, ginsengul asiatic sau coreean este întrebuințat ca tonic și energizant, ca plantă care poate revitaliza toate funcțiile organismului.

Preotul Jartoux este cel care a descris pentru prima dată în limba franceză proprietățile terapeutice ale ginsengului, contribuind la popularizarea acestuia în Europa. El considera ginsengul un remediu excelent contra oboselii fizice și intelectuale, un bun expectorant și fortifiant pulmonar, tonic stomahic, aperitiv și tratament pentru vertij.

În opinia acestuia, ginsengul este un stimulent vital pentru organism. Stimulează limfa și are capacitatea de a mări speranța de viață la persoanele vârstnice.

Beneficiile impresionante ale ginsengului

Astăzi, această plantă este inclusă în farmacopeea din numeroase țări, precum Austria, Germania, Franța, Rusia și Elveția. Este unul din cele mai studiate remedii din ultimele decenii. În compoziția sa se găsesc cel puțin 30 de ginsenozide, un tip de saponine triterpenice, precum și polizaharide complexe, vitamine din grupul B, săruri minerale, microelemente și cantități mici de ulei esențial.

La magazinele cu profil naturist se găsesc diverse produse pe bază de Ginseng, cu o acțiune complexă.

Efecte adaptogene

Studiile științifice au arătat că ginsengul este un adaptogen remarcabil, având numeroase beneficii la nivel fizic și psihic:

– crește randamentul fizic și intelectual
– mărește capacitatea de adaptare a organismului la stres, suprasolicitare sau alte condiții nefavorabile
– stimulează funcția cognitivă
– este recomandat sportivilor de performanță
– combate stresul
– îmbunătățește calitatea vieții
– mărește capacitatea de muncă

Efecte cognitive

Studiile pe animale au arătat că Panax Ginseng îmbunătățește capacitatea de memorare și învățare și reduce amnezia cauzată de ischemia cerebrală sau de vârsta înaintată.

Ginseng încetinește procesele de îmbătrânire cerebrală, dar are efecte benefice și asupra tinerilor în ceea ce privește protejarea memoriei.

Efecte asupra imunității

Acțiunea imunostimulantă a rădăcinii de ginseng a fost demonstrată de numeroase studii științifice. Preparatele standardizate stimulează activitatea macrofagelor, crește hemostaza, activitatea fagocitelor, a limfocitelor totale și a limfocitelor T4 și T8.

Studiile „in vivo” au arătat că preparatele din ginseng stimulează și activitatea celulelor ucigașe, cunoscute sub numele de celule „natural killer” (NK).

Efecte asupra îmbătrânirii

Luând în calcul efectele imunostimulatoare și neuroprotectoare ale rădăcinii de ginseng, se poate concluziona că această plantă acționează benefic în procesele de îmbătrânire.

Saponinele din ginseng, administrate zilnic (50 g, 3/zi), au combătut senilitatea, îmbunătățind memoria, funcția imunitară la nivel cortico-suprarenal și activitatea cardiocirculatorie. Totodată, acestea au redus frecvența crizelor de angină pectorală și a extrasistolelor ventriculare.

Una din ginsenoizide – Rb1 – întârzie procesul de îmbătrânire normală a celulelor neuronale, specific persoanelor înaintate în vârstă.

Alte efecte benefice ale ginsengului

– reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge (tromboză)
– protejează împotriva infarctului miocardic
– ameliorează funcția rinichilor afectată de ischemie renală
– reduce tensiunea arterială, frecvența cardiacă și agregarea plachetară
– protejează împotriva aterosclerozei
– are activitate hipoglicemiantă
– are efecte adjuvante în diabetul de tip II
– previne formarea leziunilor în ulcerul gastric
– are efecte antioxidante

FDA consideră preparatele din ginseng sigure, lipsite de efecte secundare grave. Trebuie însă evitată administrarea în doze mari, deoarece pot să apară stări de insomnie și agitație la persoanele mai sensibile.

Produsele din ginseng nu sunt recomandate femeilor gravide, pacienților cu hipertensiune arterială severă sau alte boli cardiovasculare grave.

Se fac cure indicate pe prospect, urmate de pauzele corespunzătoare.

Cumpără de aici cărți de Ovidiu Bojor:
[wcepe_products ids=’2989, 7879, 7886, 7884′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Medicamente Miraculoase Obținute din Plante, Cap. V, Panax Ginseng, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, Ediția a V-a, București, pp. 64-69

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.