BOLI care se pot „vedea” în OCHII noștri

Ochii reflectă nu doar starea sufletului, ci și sănătatea organismului nostru. Problemele care apar la nivelul ochilor nu indică doar boli oculare, ci pot constitui simptome ale altor afecțiuni.

Iată ce probleme și boli se pot „vedea” în ochii noștri:

Boli care se pot vedea in ochi

• Un posibil diabet

Diabetul este o boală care afectează ochii și vederea mai mult decât oricare alte boli. Cele 2 simptome oculare care pot indica prezența unui diabet sunt:

– vederea încețoșată
– vederea nocturnă slabă

Retinopatia diabetică este principala cauză a orbirii la persoanele cu diabet. Ea apare atunci când vasele mici din retina din spatele ochilor scapă sânge și alte lichide, afectând vederea.

Această boală nu trebuie lăsată netratată, deoarece progresia ei poate duce la orbire. Depistată la timp, ea poate fi tratată, iar pierderea vederii poate fi încetinită sau stopată.

Retinopatia diabetică poate fi prevenită prin menținerea sub control a glucozei sangvine, dar și a tensiunii arteriale și a colesterolului. Dieta are un rol important în acest sens. Testarea regulată a ochilor la persoanele cu diabet este esențială, deoarece retinopatia diabetică nu cauzează întotdeauna simptome.

• Un colesterol crescut

Nivelul crescut de colesterol poate fi reflectat de ochi printr-un simptom vizibil:

– un cerc cenușiu sau albicios în jurul irisulu

Acest cerc apare ca urmare a depozitelor de grăsime din jurul zonei exterioare a corneei și se numește arcurs senilis. În unele cazuri, depunerile de grăsime formează un cerc complet (inel).

Persoanele sub 40 de ani trebuie să știe că acest cerc de grăsime din jurul irisului poate indica o creștere periculoasă a colesterolului – care la rândul lui poate fi un simptom de hiperlipidemie familială, o afecțiune moștenită genetică ce duce la creșterea colesterolului și a trigliceridelor. Depozitele de grăsime pot fi observate și pe pleoape.

Arcurs senilis este de asemenea o afecțiune întâlnită la persoanele vârstnice. În cazul lor, nu reprezintă un semn de îngrijorare.

Dacă observați acest semn și aveți sub 40 de ani, este important să verificați nivelul colesterolului. În cazul hiperlipidemiei familiale dieta nu funcționează întotdeauna. De aceea medicul poate prescrie medicamente. În orice caz, se recomandă reducerea aportului de grăsimi saturate, înlocuirea lor cu grăsimi bune din pește, nuci și semințe, și creșterea aportului de legume.

• O boală de ficat

Țesutul sănătos al ochilor este în mod normal alb. Îngălbenirea acestuia poate indica prezența unui icter, a unei hepatite sau a unei afecțiuni hepatice mai grave.

Icterul indică o creștere a nivelului de bilirubină, pe care ficatul o produce atunci când este inflamat sau lezat. Ochii galbeni pot fi un semn de alcoolism, infecție, ciroză sau cancer. Pot indica de asemenea boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita B sau C.

De asemenea, îngălbenirea ochilor poate surveni în cazul unei afecțiuni a vezicii biliare sau a pancreasului.

Alte simptome care pot însoți ochii galbeni sunt urina închisă la culoare și mâncărimi ale pielii. Mergeți la medic dacă observați o nuanță galbenă a „albului ochilor”, adică a scleroticii.

• Un „mic” accident vascular cerebral

Pierderea bruscă și de scurtă durată a vederii, resimțită ca o perdea trasă peste un ochi, se poate datora unui atac ischemic tranzitoriu (o pierdere scurtă de oxigen la o anumită regiune din creier).

Atacul ischemic tranzitoriu mai este cunoscut sub numele de „mini-accident vascular cerebral”. Alte simptome prin care poate fi recunoscut sunt: pierderea parțială a vederii la ambii ochi sau vederea dublă, slăbiciune, amorțeală sau o senzație de furnicătură pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire, amețeală sau pierderea echilibrului.

Accidentele vasculare cerebrale, mici sau mari, pot fi prevenite prin menținerea tensiunii arteriale și a greutății corporale sub control, renunțarea la fumat, practicarea de mișcare fizică zilnic și printr-o dietă sănătoasă.

• O lipsă de vitamina A

Deficitul de vitamina A poate afecta capacitatea de a vedea în lumină slabă sau în întuneric. Afecțiunea se numește nictalopie sau orbire nocturnă. Ea poate fi cauzată de o altă boală oculară, precum miopie sau cataractă.

Dacă orbirea nocturnă este asociată cu lipsa de vitamina A, medicul poate prescrie suplimente alimentare cu vitamina A. Creșteți aportul de vitamina A din ficat, dovleac, morcov, mango sau cartofi dulci.

• Alte boli în care sunt implicate simptome oculare

– artrită (poate cauza cataractă, glaucom)
– scleroză multiplă
– HIV/SIDA

O examinare oculară poate arăta de asemenea prezența unui cancer ascuns. Un optician care se uită în interiorul ochilor poate vedea un melanom. De asemenea, cancerul metastatic (cancerul care afectează alte părți ale corpului și care s-a răspândit) se poate arăta prima dată în ochi.

Alimente benefice pentru ochi

– spanac
– sfeclă
– broccoli
– morcovi
– dovleac
– porumb dulce
– kiwi
– mango
– pepene galben
– nuci, semințe de in
– spanac, kale, broccoli
– leguminoase

Sursă: Niki Bezzant, What Your Eyes Say About Your Health, Healthy Food: https://www.healthyfood.com/news/the-eyes-have-it/?state=requireSubscription

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.