RĂNILE se vindecă mai repede dacă le pansăm sau dacă le lăsăm descoperite?

Copilul a căzut, s-a julit la genunchi sau la cot, s-a accidentat sau a căpătat o altfel de leziune. Există două opțiuni de tratament: rana se curăță și se lasă să se usuce, sau se bandajează pentru a opri sângerarea. Care metodă credeți că este cea mai eficientă?

Majoritatea oamenilor au tendința să creadă că rănile se vindecă mai repede dacă sunt lăsate descoperite. Experții ne spun însă că nu aceasta este cea mai bună metodă.

Cum se vindeca ranile mai repede

Rănile care sunt lăsate să respire, fără o pansare adecvată, nu se vindecă mai ușor. Dimpotrivă, procesul de vindecare poate fi încetinit sau chiar îngreunat din cauza durerii sau a riscului de infectare a zonei afectate.

Ce se întâmplă când lăsăm o rană expusă, fără bandaj

În trecut, când nu erau inventate încă pansamentele, oamenii lăsau rănile să se vindece pur și simplu de la sine, deoarece știau din experiență că corpul are metodele sale proprii prin care se vindecă singur.

Dumnezeu a înzestrat organismul uman cu o capacitate excepțională de auto-adaptare, auto-vindecare, auto-regenerare. Numeroase organe și sisteme se pot vindecare singure. Pielea este unul din ele. Formarea de cruste sau bășici la suprafața unei leziuni acționează ca un bandaj natural, menit să protejeze corpul de durere și infecții.

Este adevărat că zgârieturile, juliturile și alte răni minore, în anumite situații se vindecă de la sine, fără un tratament special. Însă rănile severe nu se pot vindeca fără umiditate.

Dr. Christi Cavaliere, chirurg plastician la Clinica Cleveland este de părere că lăsarea rănilor descoperite nu accelerează procesul de vindecare a pielii. Aerul poate usca celulele noi care se formează la suprafață, crescând astfel gradul de durere și încetinind procesul de vindecare. Aerisirea rănilor nu este benefică deoarece ele au nevoie de umiditate pentru a se vindeca.

Prin acoperirea unei răni, îi asigurăm acesteia un mediu umed necesar pentru menținerea celulelor în viață. Unii medici recomandă folosirea unui unguent antibiotic pentru a menține zona umedă și pentru a preveni o posibilă infecție. 

Simpla bandajare sau ungere a unei răni protejează pielea afectată de expunerea la murdărie și germeni, prevenind astfel alte complicații posibile. Totodată, rănile acoperite ne oferă mai mult confort și libertate de mișcare.

Cele mai bune remedii naturiste pentru răni sunt mierea, turmericul, gelul de aloe vera, uleiurile emoliente, cremele, unguentele, alifiile.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10397, 10395, 4514, 4512′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Advanced Tissue, Do wounds heal faster covered or uncovered: https://advancedtissue.com/2019/07/do-wounds-heal-faster-covered-or-uncovered/
2. Food NDTV, 7 Effective Home Remedies To Heal Open Wounds: https://food.ndtv.com/health/7-effective-home-remedies-to-heal-open-wounds-1817835

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.