Legătura dintre disfuncțiile TIROIDIENE și creșterea în GREUTATE

Hormonii tiroidieni și compoziția corporală se află într-o strânsă legătură. Ei reglează metabolismul bazal și termogeneza și au un rol important în metabolismul lipidelor și al glucozei, în aportul de alimente și oxidarea grăsimii.

Disfuncțiile tiroidiene pot modifica greutatea și compoziția corporală, temperatura corpului și consumul total de energie, independent de activitatea fizică.

Legatura dintre tiroida si cresterea in greutate

Predispoziția la îngrășare și obezitate la persoanele cu hipotiroidism

Una din afecțiunile tiroidiene asociate cu câștigul ponderal este hipotiroidismul. Scăderea producției de hormon tiroidian poate reduce termogeneza și rata metabolică. Hipotiroidismul a fost de asemenea corelat cu un indice de masă corporală mai mare și o incidență crescută a obezității.

Dovezile recente sugerează o legătură între obezitate și autoimunitatea tiroidiană, în care leptina (un hormon esențial pentru controlul apetitului și al greutății corporale) pare a fi un factor cheie care leagă aceste două afecțiuni. Tiroidita autoimună este principala cauză a hipotiroidismului.

Studiile clinice au demonstrat că inclusiv disfuncțiile tiroidiene ușoare, precum hipotiroidismul subclinic, pot produce schimbări semnificative în greutatea corporală, constituind un factor de risc pentru supraponderalitate și obezitate.

Tiroida leneșă, așa cum mai este numit hipotiroidismul, provoacă încetinirea mai multor funcții din corp, nu doar a metabolismului. Persoanele care suferă de hipotiroidie sunt mai predispuse la îngrășare. Ele acuză de asemenea o stare de oboseală accentuată, o lentoare în mișcare și în gândire, o diminuare a ritmului cardiac și încetinirea digestiei (constipație).

La polul opus se află hipertiroidismul, sau tiroida hiperactivă, care determină o accelerare a metabolismului, cauzând scăderea în greutate, palpitații, nervozitate și transpirații.

Variațiile funcției tiroide cresc tendința de îngrășare

Dr. Mihaela Bilic susține că doar disfuncțiile tiroidiene reale, precum hipotiroidia sau hipertiroidia pot cauza probleme legate de greutatea corporală. Cu toate acestea, studiile au arătat că inclusiv variațiile ușoare ale funcției tiroide care se află în limitele normale de laborator pot contribui la tendința de îngrășare. Această ipoteză nu a fost confirmată însă de toate studiile.

Acumularea de grăsime a fost asociată cu niveluri scăzute de FT4 și niveluri crescute de TSH la persoanele ușor supraponderale cu o funcție tiroidiană normală. Aceste rezultate sugerează o legătură între TSH și creșterea progresivă a greutății corporale în timp.

Alterarea funcției tiroidiene poate altera consumul de energie și cauza creșterea indicelui de masă corporală și de greutate corporală.

Nivelurile mici de FT4 cu o creștere moderate a nivelurilor de T3 sau FT3 au fost raportate la persoanele obeze.

Acumularea progresivă de grăsime a fost asociată cu o creștere paralelă a nivelurilor de TSH și FT3, indiferent de sensibilitatea la insulină și parametrii metabolici.

Scăderea în greutate aduce îmbunătățiri importante

Cercetătorii atrag atenția că scăderea în greutate poate produce îmbunătățiri semnificative atât în domeniul obezității, cât și în ceea ce privește sănătatea glandei tiroide.

Chiar și modificările minore în stilul de viață, precum creșterea activității fizice și îmbunătățirea compoziției corporale duc la scăderea nivelurilor de TSH și FT3.

Modificarea compoziției corporale reduce starea de inflamație, diminuează secreția de citokine (substanțe proinflamatorii) și înrăutățirea consecventă a funcției tiroidiene.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4569, 7032, 4567, 10766′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Debmalya Sanyal and Moutusi Raychaudhuri, Hypothyroidism and obesity: An intriguing link, Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2016 Jul-Aug; 20(4): 554–557: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911848/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Aceste disfunctii pot duce si la scaderea dramatica in greutate ,depinde de afectiunea fiecarui bolnav …..doru ….

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.