MENOPAUZA poate fi parcursă fără probleme prin DIETĂ și STIL de VIAȚĂ – prof. Constantin Milică

Menopauza este pentru majoritatea femeilor o perioadă marcată de numeroase simptome neplăcute, de la bufeuri de căldură, transpirații nocturne, tulburări nervoase (iritabilitate, agresivitate, anxietate, depresie) și cardiace (tahicardie, palpitații), până la balonarea, senzație de nod în gât, câștig ponderal, sângerări anormale și edeme la nivelul picioarelor.

Regretatul fitoterapeut ieșean Constantin Milică era de părere că această etapă tranzitorie poate fi depășită printr-o alimentație corectă, de tip lacto-ovo-vegetarian.

Dieta in menopauza

Dieta în menopauză – recomandări importante

Dieta trebuie să fie mai săracă în carne și grăsimi animale, și cât mai bogată în legume și fructe, care aduc un aport important de antioxidanți, vitamine și săruri minerale.

Pe perioada verii, masa de dimineață trebuie să conțină în mod obligatoriu o salată de verdețuri sau legume de sezon (salată verde, spanac, ridiche, roșii, ceapă verde, pătrunjel, mărar, varză).

În timpul iernii se pot prepara salate din rădăcinoase, precum morcovi, sfeclă, țelină, pătrunjel, ridiche neagră. Aceste legume se pot consuma și sub formă de sucuri, în care se adaugă și zeamă de lămâie.

Totodată, mesele femeilor de vârstă menopauzală trebuie acompaniate negreșit de câte 1 pahar cu suc natural, obținut în casă din fructe și legume – morcov, roșii, țelină, mere, citrice, fructe de pădure, cătină, îndulcite cu 1-2 lingurițe de miere de albine. Primăvara se recomandă sucul proaspăt de urzici (100 g/zi). Aceste sucuri au efecte vitaminizante, mineralizante și tonice la nivelul sistemului neurovegetativ.

Din alimentația femeilor la menopauză nu trebuie să lipsească fibrele, care se vor lua din cereale integrale, paste, orez, grâu verde, fructe și legume crude.

Femeile care au carențe nutriționale pot avea nevoie de un consum mai mare de:

• calciu – din lactate, broccoli, smochine, prune, pește gras (somon, macrou, ton, hering, sardine)
• fier – din spanac, salată verde, nuci, ouă și pește
• vitamina B6 – din gălbenuș de ou, brânzeturi, morcov, țelină, broccoli, varză, hrean, anason
• vitamina E – din semințe, nuci, alune, soia, legume, carne de pui.

Iaurtul sau laptele prins, sucurile de fructe citrice, carbonatul de calciu și vitamina D pot fi necesare pentru combaterea osteoporozei.

O combinație benefică în perioada de menopauză este amestecul de miere de salcâm (100 g) cu extract de angelică (20 g) și pulbere de muguri de zmeur (10 g). Se ia câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi. La fel de bună este mierea cu cătină.

Valurile de căldură provocate de deficitul de estrogen pot fi diminuate prin consumul de alimente bogate în fitoestrogeni (hormoni naturali din plante), precum soia (sub diverse forme).

La fel de important este consumul de ulei de măsline, mazăre, susan și nuci, care pot contribui la reglarea nivelurilor colesterolului și tensiunii arteriale.

Cum poate fi prevenită îngrășarea la menopauză

Prof. Constantin Milică era de părere că cele mai multe femei se îngrașă la menopauză din cauza dietei greșite, în care predomină carnea roșie, carnea de porc, grăsimile animale, lactatele grase și dulciurile rafinate, alcoolul și condimentele iuți. Trebuie redus aportul de sare și crescut consumul de apă.

Lipsa de mișcare fizică contribuie de asemenea la excesul ponderal înregistrat în această etapă. Se recomandă plimbări zilnice (2-3 km de mers pe jos) la pas vioi, mersul prin apă, înotul, tenisul, alergările.

Seara se pot face băi reci de picioare de câteva secunde, pentru calmarea bufeurilor și a stărilor de nervozitate. Dacă apar dureri pelviene, ele se pot diminua prin băi calde de șezut de 5-10 minute.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4603, 9119, 1110, 9939′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Constantin Milică, „Menopauza”, Medicina naturistă, Vol. 2, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 97-98, 100-102

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.