Legătura dintre SELENIU și afecțiunile glandei TIROIDE

Legătura dintre sănătatea glandei tiroide și seleniu este bine documentată științific. Mulți medici endocrinologi recomandă pacienților cu afecțiuni tiroidiene suplimente lunare cu seleniu.

Studiile au arătat că menținerea unei concentrații optime de seleniu (selenostază) prin aport alimentar sau prin suplimente este o condiție importantă atât pentru prevenirea bolilor tiroidiene, cât și pentru păstrarea stării generale de generală.

Seleniul si tiroida

Rezultatele mai multor cercetări au demonstrat că suplimentarea cu seleniu poate fi utilă în cazul persoanelor cu tiroidita autoimună care un aport redus de acest mineral, inclusiv a celor care urmează deja un tratament cu levotiroxină.

La persoanele cu orbitopatie tiroidiană (boala Graves), cele mai bune sunt suplimentele cu selenometionină, întrucât au o biodisponibilitate mai mare.

Cea mai mare concentrație de seleniu din corp se găsește în tiroidă

Glanda tiroidă este organul cu cea mai mare concentrație de seleniu per gram de țesut, datorită faptului că conține majoritatea selenoproteinelor, care au un efect antioxidant. Prin eliminarea radicalilor liberi generați în timpul producției de hormoni tiroidieni, seleniul ajută la apărarea glandei tiroide. El are totodată un rol esențial în metabolismul hormonilor tiroidieni.

Studii pe seleniu și afecțiunile tiroidiene

Rolul vital al seleniului în funcția glandei tiroide a început să fie investigat în momentul apariției cretinismului endemic mixedematos, care a fost caracterizat printr-o lipsă de iod și seleniu, hipotiroidism, mixedem, probleme de dezvoltare și dizabilități intelectuale.

Studiile ulterioare au investigat rolul acestui nutrient în funcția glandei tiroide. Cercetătorii au descoperit că deficitul de seleniu reduce sinteza hormonilor tiroidieni și funcția seleno-proteinelor responsabile cu transformarea hormonului T4 în T3.

Această scădere a producției de hormoni tiroidieni duce la creșterea producției de TSH și implicit la daune la nivelul țesutului tiroidian.

Tiroidita autoimună. Studiile au arătat că persoanele care au primit suplimente cu seleniu au avut parte de o scădere de 40% a anticorpilor TPOAb. La 25% dintre pacienți, nivelurilor anticorpilor au revenit la normal. În perioada tratamentului cu seleniu și ecogenitatea glandulară a tiroidei s-a îmbunătățit. Pacienții care au primit seleniu au raportat de asemenea o îmbunătățire a calității vieții, comparativ cu grupul placebo.

Un studiu realizat pe 65 de pacienți cu tiroidită autoimună (22-61 de ani), aflați sub tratament cu levotiroxină a arătat că cei care au primit 0,2 mg de selenometionină pe zi au prezentat o scădere de 46% a anticorpilor după 3 luni de tratament și de 55,5% după 6 luni de tratament, comparativ cu 21% și respectiv 27% la grupul care a primit doar levotiroxină.

Volumul tiroidei și noduli tiroidieni. Câteva studii mici au arătat o legătură inversă între concentrația de seleniu din plasmă sau urină (selenuria) și volumul tiroidei. Concentrațiile reduse de seleniu au fost asociate cu un risc mai mare de tiroidă mărită și dezvoltarea de noduli tiroidieni.

Oamenii de știință au descoperit că prevalența bolilor tiroidiene (hipotiroidism, tiroidită autoimună, tiroidă mărită) sunt mai mici la persoanele cu un aport adecvat de seleniu.

Boala Graves. Cercetătorii au investigat și importanța suplimentării cu o combinație de antioxidanți (seleniu, beta-caroten, vitamina A și vitamina C) la pacienți cu boala Graves tratați cu metimazol. Rezultatele au arătat că cei care au primit suplimentele cu antioxidanți în plus față de terapia convențională au ajuns la eutiroidism (normalizarea funcției tiroide) mai repede decât grupul tratat doar cu metimazol.

Într-un alt studiu, pe 41 de pacienți cu hipertiroidism recidivant cauzat de boala Graves aflați sub tratament cu metimazol a arătat că suplimentarea cu seleniu timp de 6 luni a provocat o scădere mai mare a nivelurilor de FT3 și FT4 decât la grupul de control.

Cercetătorii au descoperit de asemenea o creștere mai mare a nivelului de TSH și o scădere semnificativă la pacienții care au primit suplimente cu seleniu pe lângă terapia cu metimazol.

Orbitopatia tiroidiană. La pacienții cu orbitopatie tiroidiană cauzată de boala Graves, suplimentarea cu 0,1 mg de selenit de sodiu, de 2 ori pe zi, a îmbunătățit calitatea vieții și sănătatea oculară, întârziind progresia orbitopatie după 6 luni de tratament.

Funcția imună. Studiile au arătat că suplimentarea cu seleniu produce efecte imunostimulatoare inclusiv la persoanele care nu duc lipsă de acest mineral. Mai precis, seleniul determină înmulțirea celulelor T activate și mărește activitatea celulelor natural killer (ucigașe înnăscute) ale sistemului imunitar.

La șoarecii cu deficit de seleniu, cantitatea de celule T mature și funcționale s-a dovedit a fi mai mică, iar capacitatea lor de a suprima producția radicalilor liberi deficitară.

Cancer tiroidian. Câteva studii au arătat că pacienții cu cancer tiroidian aveau niveluri serice mai mici de seleniu și magneziu și niveluri mai mari de cupru, comparativ cu persoanele sănătoase. Cercetătorii sunt de părere că selenoenzimele au proprietăți antioxidante relevante în producerea cancerului și progresia tumorală.

Suplimentarea cu seleniu este vitală la persoanele cu deficit de acest mineral, deoarece concentrațiile scăzute din sânge de seleniu pot crește riscul de boli și mortalitate. Cu toate acestea, consumul de seleniu de către persoanele care nu au lipsă de acest mineral poate produce efecte secundare, precum hiperglicemie și ateroscleroză.

Alimente care conțin seleniu

Doza zilnică recomandată de seleniu este 75 mcg pe zi la bărbați și 60 mcg pe zi la femei. Însă beneficiile cele mai mari se pot obține din doze de 200 mcg de seleniu pe zi, pe durata mari de timp.

Cele mai bune surse naturale de seleniu sunt nucile braziliene. 30 g conțin 554 mcg de seleniu. Nu mâncați mai mult de 1-2 nuci braziliene pe zi!

Alte alimente bogate în acest mineral sunt:

– drojdia de bere
– germenii de grâu
– hrișca
– orezul brun
– tonul
– algele marine
– broccoli
– rădăcina de brusture
– ginsengul
– urzica
– pătrunjelul
– trifoiul roșu
– lucerna
– carnea roșie
– peștele și fructele de mare
– ciupercile
– usturoiul
– semințele de schinduf
– semințele de susan
– semințele de floarea-soarelui

Din cauze încă necunoscute deplin, fumătorii și vârstnicii au niveluri scăzute de seleniu. Pierderea seleniului din corp a fost asociată cu consumul de ouă, orez alb, alcool și cafea.

 

 

Surse bibliografice:

1. Mara Ventura, Miguel Melo and Francisco Carrilho, „Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307254/
2. Dr. Frunză Alexandru, „Un ajutor natural pentru glanda tiroidă, cheia echilibrului organismului”, Revista „Tratamente Naturiste”: https://www.revista-tratamente-naturiste.ro/ce-importanta-are-seleniul-pentru-tiroida/
3. Parth Singh, „How Many Brazil Nuts Should You Eat In A Day?” Nutrition Post: https://nutritionpost.org/brazil-nuts-per-day/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.