Ce este SĂNĂTOS pentru INIMĂ este sănătos și pentru CREIER

Pe lângă epidemia de boli cardiovasculare și metabolice caracteristică societății moderne, omenirea se confruntă astăzi și cu o rată îngrijorător de mare de demență.

40 de milioane de oameni din întreaga lume este afectată de această boală a creierului, iar statisticile nu au o prognoză bună: până în anul 2050, numărul bolnavilor s-ar putea tripla.

Legatura dintre sanatatea inimii si a creierului

Ce este demența

Potrivit „National Institute on Aging”, demența este pierderea funcționării cognitive (gândirea, reamintirea, raționarea) și a abilităților comportamentale într-o măsură atât de mare încât viața de zi cu zi a bolnavului este afectată.

Demența determină deteriorarea progresivă a creierului și a funcțiilor cerebrale. Cea mai comună cauză este boala Alzheimer. Simptomele de demență încep să se manifeste atunci când neuronii (celulele nervoase din creier) încetează să mai funcționeze, pierd legătura cu alte celule cerebrale și mor.

Apar probleme de memorie, vorbire, percepție vizuală, rezolvarea problemelor, auto-îngrjire, de concentrare și atenție. Demența poate afecta controlul emoțiilor, cauzând inclusiv schimbări de personalitate.

Demența nu mai este o boală exclusiv a bătrâneții. Deși aproape 50% din persoanele cu vârsta de 85 de ani suferă de o formă de demență, ea nu este și nu trebuie considerată o parte normală a procesului de îmbătrânire.

Legătura dintre sănătatea inimii și sănătatea creierului

Cercetătorii au descoperit de ceva timp că afecțiunile care înfundă arterele inimii înfundă și arterele din restul corpului, inclusiv a celor din creier.

În bolile cardiovasculare și cerebrale este vorba despre vătămarea arterelor – vasele de sânge esențiale pentru circulația sângelui și aprovizionarea organelor cu oxigen. Daunele la nivelul arterelor pot provoca blocaje arteriale, ce pot duce la evenimente grave, precum atac de cord și accidente vasculare cerebrale, sau boli vasculare periferice și demență vasculară.

Studiile recente, tot mai multe la număr, au descoperit că aceeași factori de risc care produc boli cardiovasculare produc și demență/Alzheimer. Acești factori de risc sunt:

hipertensiunea arterială
– obezitatea
– colesterolul crescut
– diabetul

Dovezile sunt substanțiale în acest sens. Cercetările arată că persoanele care au aceste boli sunt la un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer.

De asemenea, studiile sugerează că Alzheimer reduce semnificativ circulația sângelui la nivelul creierului. În urma studiilor pe autopsii, s-a constatat că creierele afectate de Alzheimer pot prezenta daune vasculare semnificative.

Oamenii de știință sunt de părere că o circulație sangvină cerebrală bună este elementul cheie pentru curățarea proteinelor tubulare care se pot acumula și încurca în creierul pacienților cu Alzheimer.

O ipoteză vrednică de crezare ar fi că orice lucru reduce fluxul sanguin crește riscul de Alzheimer. Totodată, orice lucru care crește fluxul sanguin scade riscul acestei boli.

Obiceiurile sănătoase pentru inimă pot preveni și demența

Studiile au demonstrat că persoanele care practică mai multe exerciții fizice au un risc mai mic de a dezvolta demență, inclusiv cei cu tulburări cognitive ușoare.

Există de asemenea dovezi solide care susțin că dieta mediteraneană reduce substanțial riscul de declin cognitiv și demență. Această dietă este bazată pe fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase (măsline, ulei de măsline), pește și produse marine.

Concluzii

Persoanele cu un istoric familial de demență sau Alzheimer, și cei cu tulburări cognitive ușoare (uitare, confuzie) se pot proteja de demență prin adoptarea unui stil de viață sănătos pentru sistemul cardiovascular.

Încercați să adoptați o dietă mediteraneană, consumând 4-5 porții de fructe și legume pe zi. Faceți mișcare fizică regulată, câte 150 de minute pe săptămână.

Pentru protejarea creierului este de asemenea utilă reducerea nivelului de stres – prin somn suficient, relații bune cu cei din jur și implicare socială.

Cumpără de aici:

Surse bibliografice:

1. US Department of Health & Human Services, What Is Dementia? Symptoms, Types, and Diagnosis: https://www.nia.nih.gov/health/what-dementia-symptoms-types-and-diagnosis
2. Monique Tello, What’s good for the heart is good for the mind, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/whats-good-for-the-heart-is-good-for-the-mind-2018112315405

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.